abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Na kvantovém počítači Googlu vytvořili časový krystal

    10. 12. 2021 | Redakce | Různé | 2642×

    Nejtvrdší sklo je z uhlíku, připravili ho z buckyballu. Může být černá díra v centru Galaxie hrozbou? Materiály s těžkými fermiony. Matematické pythagorejství. Kvantová superpozice času, ten pak „plyne oběma směry“. Falešné fosilie na Marsu.

    Nejtvrdší sklo je z uhlíku, připravili ho z buckyballu

    Vědcům se podařilo syntetizovat novou ultratvrdou formu uhlíkového skla připomínající diamant. Materiál má značný potenciál pro využití v elektronice i dalších zařízeních. Jedná se o vůbec nejtvrdší známé sklo, navíc s nejvyšší tepelnou vodivostí mezi všemi materiály tohoto typu. Vzhledem k extrémně vysokému bodu tání nebylo možné jako výchozí materiál zvolit diamant. Výzkumný tým nakonec dosáhl úspěchu díky použití známého buckyballu (fullerenu).

    Nový materiál s těžkými fermiony napodobuje kovy vzácných zemin

    Následkem Kondova jevu je mj. to, že se elektrony chovají, jako by měly větší hmotnost. Hovoříme pak o tzv. materiálech s těžkými fermiony (tj. těžké jsou i normálně lehké elektrony). Těžké fermiony jsme přitom dosud znali pouze se sloučenin kovů vzácných zemin. Materiály s těžkými fermiony mají přitom potenciálně mnohostranné využití…

    Matematické pythagorejství, co to vůbec je?

    Na otázku, zda iracionalita odmocniny ze 2 platila, než ji někdo objevil, dává rozhodně větší smysl odpovědět „ano“. Jenže pak dává smysl odpovědět, že to platilo i před existencí člověka/vědomí, ba i před existencí (bez existence) fyzikálního vesmíru. Řekneme-li, že matematické objekty jsou na našem fyzikálním světě nezávislé, pak ovšem postulujeme existenci nějakého jiného světa…

    Může být černá díra v centru Galaxie hrozbou?

    Superhmotné černé díry mohou být dobrým sluhou, ale rovněž i velmi zlým pánem pro možné civilizace v celé Galaxii. Nová studie opavských fyziků poukazuje na tři typy produkce energie v blízkosti černých děr, tj. tři varianty tzv. Penroseova procesu. Z těchto procesů by bylo možné v budoucnu těžit obrovské množství energie; stejné procesy mohou ale vést k fatálnímu úniku silné radiace a ohrožení života v jakékoliv galaxii.

    Na kvantovém počítači Googlu vytvořili časový krystal

    Časové krystaly jsou exotická forma hmoty, kdy systém periodicky osciluje, a to bez dodávání vnějšího zdroje energie (normální krystal má vzor opakující se v prostoru, časový prostor se podobně opakuje v čase; ale má to celé ještě dodatečné podmínky, ne všechno, co by vypadalo jako časový krystal, jím skutečně je; struktura musí mít více stavů s nejnižší energií; proto je samotná existence časových krystalů vlastně zvláštní a nečekaná, vzhledem k zákonům termodynamiky). Vědci nyní zkombinovali časové krystaly a kvantové počítače.

    Krátce

    Chuťoví chameleoni. Mirakulin sám o sobě je bez chuti. Pokud se nám však dostane na chuťové buňky na jazyku, budou nám po několik hodin všechny kyselé nápoje a pokrmy chutnat sladce. (úryvek z knihy Jaroslav Petr: Desatero smyslů: Jak lidé a zvířata vnímají okolní svět)

    Kolonie na Marsu by mohla vyvážet vodík. Případné kolonie ve vesmíru mohou být primárně výzkumné a těžební stanice, nebo skutečná města…

    Fosilie na Marsu – jaké falešné důkazy života můžeme očekávat? Nový výzkum tvrdí, že průzkumníci Marsu pátrající zde po stopách dávného života by mohli být oklamáni vzorky podobnými fosiliím, které ale vznikly vznikly nebiologickými chemickými procesy.

    Hvězdy odlétající z Mléčné dráhy pomáhají mapovat halo temné hmoty. Většina hvězd leží podél galaktické roviny, což ztěžuje mapování temné hmoty nad a pod touto rovinou. Nemáme tedy celkovou představu o tom, jak by mohl vypadat „oblak“ (halo) temné hmoty obklopující Mléčnou dráhu.

    Pes mohl být klíčová obchodní komodita. Psi byli tak cenní, že se s nimi obchodovalo, a to zřejmě i na větší vzdálenosti, alespoň na severozápadní Sibiři někdy před 2 000 lety…

    Při těžkých stavech COVID-19 může zachránit život prostacyklin. Látka roztahuje cévy a brání srážení krve, již od 80. let se používá k léčbě vysokého krevního tlaku v plicích.

    Kvantová superpozice času: současně dopředu i zpět. Tak jako Schrödingerova kočka může být napůl živá a napůl mrtvá, mohou prý být v kvantové superpozici i dva děje, vyjadřující opačné plynutí času. Samozřejmě opět až do chvíle, kdy se na systém podíváme.

    Objevili roli domén TND v genové expresi. TND domény jsou nejčastějším strukturním prvkem mezi faktory, které ovlivňují syntézu RNA.

    Hořčíkový drát sváže hrudník. Vědci vyvinuli implantát, jenž může lidem po operaci srdce ulevit.

    Jak rostliny řídí transport auxinu. Podstatou objevu je tzv. alternativní sestřih, při němž podle informace zapsané v jednom genu vznikají dva různé proteiny.

    Dalekohledy ESO odhalily nejbližší a zároveň nejtěsnější pár superhmotných černých děr. Malá vzdálenost a vzájemná rychlost těchto dvou černých děr ukazuje, že se nakonec spojí do jedné obří, a to v průběhu následujících 250 milionů let.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.