abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:55 | Humor

    Spouštět webový prohlížeč jenom kvůli nákupu kávy? Nestačí ssh? Stačí: ssh terminal.shop (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    29.4. 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.4. 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (0%)
     (0%)
     (0%)
     (0%)
    Celkem 0 hlasů
     Komentářů: 0
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Nový časový krystal vydrží velmi dlouho

    18.2. | Redakce | Různé | 2469×

    Křemíkovo-uhlíková baterie druhé generace. Poprvé měli objevit konce vláken temné hmoty. Balení konečného počtu koulí a klobásová katastrofa. Podzemní oceán má i maličký měsíc Mimas.

    Nový časový krystal vydrží velmi dlouho

    Fyzikové navrhli speciální krystal z arsenidu india a galia, v němž příslušnou vlastnost zajišťují jaderné spiny. Krystal je nepřetržitě osvětlován tak, že se v něm interakcí s elektronovými spiny vytváří polarizace jaderných spinů. A právě tato jaderná spinová polarizace pak spontánně generuje oscilace, které „jsou“ časovým krystalem.

    Balení konečného počtu koulí a klobásová katastrofa

    Máme-li konečný počet koulí, všechno se komplikuje; balení konečného počtu koulí do kompaktního shluku překvapivě ne vždy přináší nejhustší hustotu. Matematici již před desítkami let vyslovili domněnku, že lineární, klobásovité (sausage) uspořádání poskytuje nejlepší balení, ne však pro všechny počty koulí.

    Krátce

    Indiánský pes chovaný na vlnu připomínal samojeda. Sališové chovali tyto psy po tisíce let. Stříhali je podobně jako ovce a ze srsti (respektive podsady) pak tkali. A co říká o těchto psech genetika?

    Lidská výjimečnost by mohla spočívat ve schopnosti zapamatovat si pořadí. Většina výzkumů v poslední době spíše vede v závěru, že prakticky každou lidskou schopnost mají v nějaké míře i další živočišné druhy. Následující studie ale ukázala, co bonobové nezvládnou.

    Neandrtálci kostěné nástroje znali. Kostěné nástroje jsou v Chez-Pinaud-Jonzac stejně početné jako ty z křemene. Jejich rozmanitost navíc svědčí o skutečné industrii.

    Podzemní oceán má i maličký měsíc Mimas, vznikl nedávno. Překvapivý objev – Mimas má průměr pouze 400 km – navíc odhalil, že tento oceán nejspíš vznikl před pouhými 5 až 15 miliony let, což z Mimasu činí i zajímavý cíl pro studium okolností vzniku života.

    Poprvé měli objevit konce vláken temné hmoty. Vědci tvrdí, že s pomocí dalekohledu Subaru v kupě galaxií Coma (Vlasy Bereniky) přímo detekovali vlákna kosmické sítě temné hmoty, která se táhnou (mají táhnout) celým vesmírem.

    Deprese může souviset s vyšší teplotou. Není známo, zda vyšší tělesná teplota pozorovaná u lidí s depresí odráží sníženou schopnost termoregulace, zvýšenou tvorbu tepla z metabolických procesů nebo kombinaci obojího.

    Katastrofální sopečné erupce jako černá labuť. Výbuchy typu Krakatau v roce 1883 a Tambory v roce 1815 – takové, které způsobí regionální katastrofu a mají celoplanetární dopady. (úryvek z knihy Jeff Kanipe, Alexandra Witzeová: Ostrov v plamenech)

    Astrofotografie měsíce: NGC 2359 – Thorova helma. Nachází se v souhvězdí Velkého psa a nese též méně nápadité, ovšem přesnější katalogové označení NGC 2359.

    Při plánování operací složitých zlomenin lékařům pomáhají modely kostí z 3D tiskárny. Kopie zlomenin jsou pro předoperační plánování velice důležité.

    Generální zkouška mise na Mars. Celý měsíc trvající simulace podmínek na Marsu se uskuteční v březnu v pouštní oblasti kolem Armaše v Arménii.

    Křemíkovo-uhlíková baterie druhé generace. Baterie druhé generace na bázi křemíku a uhlíku se zde může pochlubit mnohem větší koncentrací kapacity energie ve srovnání s nejnovější baterií na bázi grafitu.

    Jak Češi využívají umělou inteligenci ve vztahu ke svému zdraví. Pouze 27 % těch, kteří „spíše souhlasí“ s tím, že by použili AI k vyhledávání informací o diagnóze nemoci, by věřili těmto doporučením.

    Umělá inteligence pomůže s detekcí plevele na polích. Cílená aplikace pesticidů je jednou z oblastí, na kterou se zaměřuje takzvané precizní zemědělství.

    Vzácné meteority z planetky 2024 BX1 nalezeny v Německu. Na základě výpočtů astronomů z Akademie věd ČR nalezly pátrací týmy nedaleko Berlína vzácný typ meteoritů, tzv. aubrity, složené především z enstatitu, jak rovněž čeští vědci předpověděli.

    Mezinárodní unie geologických věd schválila stratotyp u Hlásné Třebaně. Stratotyp je geologická lokalita, na které je vymezen standard konkrétního historického geologického období. Ten u Hlásné Třebaně bude definovat spodní hranici silurského stupně nazývaného aeron, tedy dobu asi před 441 miliony let.

    Éterová anestezie má 177 let. Možnost bezbolestného vedení operace se z Bostonu šířila na tehdejší poměry ohromnou rychlostí, a tak už 4. února roku 1847 mohla být revoluční metoda použita i v Česku.

    Čeští vědci se podílí na vývoji digitálního dvojčete oceánu. Virtuální modely oceánu integrují oceánská pozorování a modelování do digitálních infrastruktur a tím umožňují simulovat a studovat „co kdyby“ scénáře…/p>

    Canon jako první zachytil rozmnožování mořských korálů v laboratorních podmínkách. Projekt je výsledkem desetiletého úsilí tří vědců, kteří se snažili o odhalení tajemství tření korálů.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.