abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Postoupili ve snaze najít kvantovou povahu gravitace

    2.6. | Redakce | Různé | 3757×

    Poprvé změřili rotaci supermasivní černé díry. Původ magnetického pole Slunce by se mohl nacházet blízko povrchu. Chirální fonony dokážou opravdová kouzla. Žebříček superpočítačů Green500.

    Fyzikové postoupili ve snaze najít kvantovou povahu gravitace

    Dosud nevíme, zda povaha gravitace je klasická („čistě geometrická“), jak předpokládá Einsteinova obecná relativita, nebo zda se řídí zákony kvantové mechaniky. Propojení gravitace a kvantové mechaniky se už po desetiletí pokládá za jednu z největších výzev moderní fyziky. Až dosud se všechny experimentální návrhy na zodpovězení této otázky opíraly o vytvoření kvantové provázanosti mezi těžkými makroskopickými hmotami.

    Chirální fonony dokážou opravdová kouzla

    Podle nové studie vystavení fluoridu ceru ultrarychlým světelným pulzům uvede jeho atomy do pohybu, který na okamžik roztočí spiny elektronů a způsobí jejich zarovnání s rotací atomů. Toto zarovnání by jinak vyžadovalo silné vnější magnetické pole, protože fluorid ceru je přirozeně paramagnetický materiál s náhodně orientovanými spiny

    Astronomové poprvé změřili rotaci supermasivní černé díry

    Nový způsob, jak změřit, jak rychle se černá díra otáčí, a to pomocí kolísavých plynných pozůstatků jejího působení na hvězdu. Vědci ukázali, že kolísání nově vytvořeného akrečního disku je klíčem k určení vlastní rotace centrální černé díry. Když se hvězda přibližuje k černé díře z libovolného směru, nově vzniklý disk je zpravidla vychýlen vůči rotaci černé díry. V silně pokřiveném prostoročase je disk strháván rotací černé díry…

    Žebříček superpočítačů Green500 ovládnul evropský JUPITER

    Žebříček energeticky nejúspornějších superpočítačů na světě Green500 má nového šampiona. Stal se jím první modul superpočítače JUPITER Exascale Development Instrument – zkráceně JEDI. Základem tohoto modulu je architektura BullSequana XH3000 od společnosti Eviden, využívající superčipy NVIDIA Grace Hopper. Systém instalovaný v dubnu v německém Jülichu je schopen provést 72 miliard operací s plovoucí desetinnou čárkou za sekundu na watt.

    Krátce

    Speciální gel s nanočásticemi slibuje rozkládat alkohol předtím, než se dostane do krve. Většina alkoholu se do krevního oběhu dostává přes sliznici žaludku a střev. Vědci z ETH Curych nyní vyvinuli proteinový gel, který odbourává alkohol už v trávicím traktu.

    Webbův dalekohled nabízí první pohled do nitra exoplanety. Uvnitř planety WASP-107 b připomínající vatu (= je „nadýchaná“) se skrývá překvapivě malé množství metanu a velmi těžké jádro.

    Objevili potenciálně obyvatelnou exovenuši s teplotou možná podobnou Zemi. Astronomům se podařil vzácný objev exoplanety (snad) podobné Zemi. Nachází se 40 světelných let od nás (směrem v souhvězdí Ryb) a může být jen o něco teplejší než náš svět.

    Juno nabízí detailní pohled na ledovou krustu Europy. Snímky z kamery JunoCam, která se nachází na americké sondě Juno podporují teorii, že ledová krusta na severním a jižním pólu Jupiterova měsíce Europa není tam, kde dříve bývala.

    (Dobrá) zpráva o léčivých bylinkách. Člověk by čekal, že pokud by nějaká rostlina opravdu k něčemu byla, etnomedicínské znalosti by konvergovaly k tomuto jednomu cíli. Není tomu tak. (úryvek z knihy Vojtěch Novotný – Jan Zrzavý: Ohniště v obýváku)

    Dronaři vylepšili aplikaci mapující dopravní nehody, nově ji nasnímají ve 3D. Crash Inspektor, jak se vyvinutý software nazývá, umí kromě na milimetry přesného ortofoto snímku znázornit i 3D model dopravní nehody.

    Vědci a lékaři zahájili unikátní studii černého kašle. O imunitní odpovědi na bakterii způsobující černý kašel v nosní sliznici je toho zatím známo jen velmi málo.

    Nová metoda vylepšuje sledování nanočástic. Vědci využili spojení kapilární elektroforézy a hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem.

    OHB Czechspace: Rande s kometou. Nová mise Evropské vesmírné agentury (ESA) Comet Interceptor bude zkoumat dosud neobjevenou kometu a má tak za cíl odhalit zásadní poznatky o původu naší Sluneční soustavy.

    Čeští experti připravují zdravější rostlinné oleje. Při rafinaci oleje dochází k odstranění zbytků mechanických nečistot, buněčných tkání, bílkovin, sacharidů a dalších nežádoucích látek.

    Začala dostavba Pražského okruhu i záchranný archeologický výzkum. Trasa této chybějící části Pražského okruhu vede oblastí, kterou procházeli a osidlovali lidé už od pravěku.

    Candáti na Lipně překvapili odborníky, třeli se opakovaně. Na již natřená hnízda přibývaly během inkubace nové jikry a některá hnízda byla dokonce nově osazena čerstvými jikrami poté, co se předchozí várka jiker úspěšně vylíhla.

    Mutace podporující reprodukci opravdu zkracují lidský život. Přírodní výběr se jen málo stará o to, jak dlouho žijeme po dokončení reprodukce…

    Původ magnetického pole Slunce by se mohl nacházet blízko povrchu. Astrofyzikové dosud předpokládali, že magnetické pole Slunce vzniká hluboko uvnitř hvězdy. Studie MIT však zjistila, že sluneční aktivita (erupce, skvrny…) může být utvářena procesem probíhajícím mnohem blíže povrchu.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.6. 13:58 kdokoliv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Postoupili ve snaze najít kvantovou povahu gravitace
    Odkaz v RSS je stale broken.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.