abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 02:11 | Pozvánky

    Připojte se ve středu 30. 10. 2024 od 10:00 do 12:00 na náš webinář "Řízení přístupu do PostgreSQL prostřednictvím externího autentizačního providera" (registrace zdarma) a naučte se, jak nastavit ověřování pomocí GSSAPI pro bezpečný přístup k databázím (Microsoft Active Directory nebo FreeIPA). Záznam předchozího webináře "Co je nového v PostgreSQL 17" můžete zhlédnout zde.

    … více »
    Heřmi | Komentářů: 0
    včera 21:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.55 open source počítačové hry Unvanquished (Wikipedie), forku počítačové hry Tremulous. Instalovat ji lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Dle plánu bylo dnes vydáno Factorio 2.0 a Factorio: Space Age, tj. aktualizace 2.0 počítačové hry Factorio (Wikipedie) oficiálně běžící také na Linuxu a velké vesmírní rozšíření Factorio: Space Age.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:33 | Pozvánky

    Byl zveřejněn průběžně aktualizovaný program konference OpenAlt 2024 o otevřeném softwaru a datech, IT bezpečnosti, DIY a IoT. Konference proběhne o víkendu 2. a 3. listopadu v prostorách FIT VUT v Brně. Vstup je zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 07:00 | Komunita

    Ubuntu oslavilo 20 let. První Ubuntu 4.10 s kódovým názvem Warty Warthog bylo vydáno 20. října 2004.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    20.10. 04:44 | Nová verze

    Vizuální programovací jazyk MicroBlocks určený pro programování mikropočítačů jako micro:bit pomoci bloků byl vydán v nové verzi 2.0. MicroBlocks je inspirovaný Scratchem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.10. 22:44 | IT novinky

    Mapy.cz zavádí placenou verzi Premium (𝕏). Cena předplatného bude zveřejněna v další verzi aplikace (𝕏). Aplikace i web budou dál fungovat zdarma. Mění se způsob ukládání offline map. Nově bude možné bezplatně uložit offline mapu pouze jednoho státu (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    18.10. 11:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 8.10 multiplatformní digitální pracovní stanice pro práci s audiem (DAW) Ardour. Pravděpodobně poslední osmičková verze. V průběhu několika měsíců by měla vyjít verze 9.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.10. 04:22 | Pozvánky

    O víkendu 19. a 20. října lze na brněnském výstavišti v pavilonu A1 navštívit s jednou vstupenkou dvě akce: Maker Faire Brno, "festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí", a GameDev Connect, "akci určenou pro všechny současné a hlavně budoucí herní vývojáře, kteří touží proniknout do jednoho z nejúžasnějších průmyslů na světě".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.10. 00:33 | Nová verze

    Asterisk (Wikipedie), svobodná softwarová implementace telefonní ústředny (PBX), byl vydán ve verzi 22.0.0. Přehled novinek v této nové major verzi v oznámení na webu a na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Realizovali kvantové provázání s nejtěžším kvarkem top

    28.6. | Redakce | Různé | 3935×

    Kosmologická konstanta a energie vakua. Obří černá díra se probouzí přímo před zraky astronomů. Nová laboratoř v Řeži testuje originální technologii pro výrobu radionuklidu aktinium-225.

    V CERNu realizovali kvantové provázání s nejtěžším kvarkem top

    Entanglement (provázanost) mezi částicemi, které spolu interagovaly a pak se od sebe vzdálily, byl dosud pozorován pouze mezi částicemi stabilními, jako jsou fotony nebo elektrony. Vědci zjistili, že entanglement lze realizovat a může přetrvávat i mezi nestabilními kvarky top a jejich partnery z antihmoty.

    Kosmologická konstanta a energie vakua

    Všechny formy energie ovlivňují gravitační pole, a proto ovlivňují i pohyb blízkých těles. A vakuová energie v kvantové teorii pole není výjimkou. Dokonce i prázdný prostor budí gravitační pole, není-li v něm hustota energie nulová. Objekty se budou pohybovat prostorem, jako kdyby na ně působila síla. Zajímavostí je, že je-li vakuová energie kladná, jejím projevem je univerzální odpuzování, jakýsi druh antigravitace, která by měla tendenci galaxie navzájem rozfukovat. Přesně toto jsme dříve řekli o kosmologické konstantě (úryvek z knihy: Leonard Susskind: Kosmická krajina. Strunová teorie a iluze inteligentního plánu).

    Obří černá díra se probouzí přímo před zraky astronomů

    Představte si, že léta pozorujete vzdálenou galaxii, která se zdá být klidná a neaktivní. Najednou se v jejím jádru začnou dít dramatické změny jasnosti, které se nepodobají žádným dosud pozorovaným událostem. Přesně to se stalo u jádra SDSS1335+0728, které je nyní klasifikováno jako „aktivní galaktické jádro“ (AGN) – jasná kompaktní oblast poháněná masivní černou dírou.

    Krátce

    Astronomové objevili podivné minineptuny. Čtyři minineptuny se nacházejí v blízkosti svých mateřských hvězd a tři z nich pravděpodobně obíhají po značně výstředních drahách.

    Genomy starověkých Mayů ukazují rituální obětování mužských dvojčat v Chichén Itzá. Nová studie popisuje praxi rituálního obětování dětí výhradně mužského pohlaví. Úzké příbuzenské vztahy obětí, včetně dvou párů jednovaječných dvojčat, naznačují souvislost s mayskou mytologií (Popol Vuh).

    Uvnitř Uranu a Neptunu se může skrývat exotická molekula, která ovlivňuje jejich magnetická pole. H4O 2+, co že to má být? Bratranec H3O+. Aquodium. Autoři studie se domnívají, že tento iont by mohl být v nitru Uranu a Neptunu stabilní a měl by hrát roli v mechanismu, který je příčinou vzniku neobvyklých magnetických polí těchto planet.

    Psům v důsledku domestikace ztmavly oči, lidem přijdou přátelštější. Dnešní vlk obecný má oči žluté a můžeme předpokládat, že stejné měl i vlčí předek dnešních psů. Tmavší zbarvení očí se tedy objevila v důsledku domestikace, a to zřejmě nikoliv náhodou.

    Vlny na Titanu mohou být dostatečně silné, aby erodovaly pobřeží. Předpokládá se, že moře na Titanu vznikla tak, že stoupající hladina kapaliny zaplavila krajinu protkanou říčními údolími. Vědci porovnávali tři scénáře, co se mohlo stát poté…

    V pohřební urně z římské doby našli nejstarší víno. V rámci příslušného rituálu byly kosterní ostatky jednoho z mužů ponořeny do tekutiny uvnitř skleněné pohřební urny. Tato tekutina, která časem získala načervenalý odstín, se dochovala od 1. stol. n. l.…

    Sonda Lucy ukázala, že planetka Dinkinesh je překvapivě komplexní. Pokud by planetka Dinkinesh byla slabší a připomínala spíše nepříliš dobře spojenou hromádku štěrku, tak by se jednotlivé úlomky postupně přesunuly směrem k rovníku…

    Lékaři provedli poprvé v ČR transplantaci srdce a plic u dětského pacienta. Vzhledem k tomu, že izolovaná transplantace srdce ani plic by nebyla účinná, bylo rozhodnuto o provedení kombinované transplantace obou orgánů.

    Životnost fotovoltaických elektráren je kratší, než se předpokládalo. Použití polysiloxanového gelu dokáže utěsnit vznikající praskliny na zadní straně a tak prodloužit životnost PV panelů.

    Vyvinuli novou kultivační metodu pro studium a testování léčiv na chronickou lymfocytární leukémii. Chronická lymfocytární leukémie je nejčastějším typem leukémie v Evropě a v České republice jí ročně onemocní asi 600 lidí, převážně starších dospělých.

    Nová laboratoř v Řeži testuje originální technologii pro výrobu radionuklidu aktinium-225. Aktinium-225, které má vysoký potenciál pro léčbu malých nádorů a metastáz, by se mohlo v budoucnu vyrábět podle technologie vyvinuté českými vědci.

    Při ÚOCHB vzniká nová firma nabízející genovou terapii. Nabízí lipidické nanočástice, které mají oproti těm stávajícím výrazně lepší vlastnosti.

    Český astronaut může posunout hranice chápání kosmického počasí. Česko se chce prosadit ve vesmírném průmyslu a poslat astronauta na mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Projekt Česká cesta do vesmíru, který představil premiér Petr Fiala, má spočívat v propojení firem, výzkumu vesmírných technologií a vzdělávání.

    Objev českých vědců chirurgům rozsvítí mozkové nádory. Vědci popsali molekulární sondy, které v blízkosti nádoru začnou světélkovat a vytvoří výrazný kontrast se zdravou tkání.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.