abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 49
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 880 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli

    5.4. | Redakce | Různé | 2507×

    Poškytávání ve vzdálené galaxii upozorňuje astronomy na nové chování černých děr. Co je to abstraktní katalyzátor. ESA kříží ChatGPT a data o pozorování Země. Planety u pulzarů mohou mít polární záře.

    Tellurid uraničitý si zachovává supravodivost i v silném magnetickém poli

    Výzkum analyzuje mechanismus tzv. spin-tripletové supravodivosti. Vedle toho existují také kovy, v nichž se elektrony odpovídající za vedení proudu spojují dohromady tak, že společně mohou odstínit magnetismus materiálu a chovat se jako jediná částice s – na elektrony – extrémně vysokou hmotností. Takové supravodivé materiály jsou známé jako supravodiče s těžkými fermiony. UTe2 by mohl být jak spin-tripletový, tak i těžký fermionový supravodič.

    Co je to abstraktní katalyzátor

    Pro každou změnu ve fyzické realitě lze jednoznačně identifikovat katalyzátor, který je schopen ji vyvolat a zachovat si schopnost způsobit ji znovu. Je to katalyzátor změny, můžeme ho považovat za její příčinu. Jak odlišíme abstraktní katalyzátory od jiných druhů informace? Potřebujeme informaci, která provede změnu a je odolná. (úryvek z knihy Chiara Marletto: Věda možného a nemožného. Fyzikova cesta územím kontrafaktuálů; 2. úryvek: Abstraktní katalyzátory, informace a vědění)

    Poškytávání ve vzdálené galaxii upozorňuje astronomy na nové chování černých děr

    Astronomové z MITu, Itálie, České republiky a dalších zemí zjistili, že dříve klidná černá díra, která se nachází ve středu galaxie vzdálené asi 800 milionů světelných let, náhle vzplanula a po dobu přibližně 4 měsíců každých 8,5 dne vypouštěla chuchvalce plynu, než se opět ustálila do normálního, klidného stavu. Opakující se “škytání” je nové chování, které dosud nebylo u superhmotných černých děr pozorováno.

    Krátce

    Voda v kráteru Gale na Marsu přetrvávala déle, než se myslelo. Výzkum nezpochybňuje, že většina povrchové vody na Marsu zmizela v polovině období Hesperian (3,7-3,0 miliardy let). Nová zjištění ale naznačují, že voda i v pozdním Hesperianu byla stále hojná alespoň pod zemí blízko povrchu.

    Speciální dvojhvězdy mohou fungovat jako továrny na bludné planety. Ve vesmíru existují volně putující planety gravitačně nevázané na hvězdu. Objevujeme je obtížně a odhady jejich množství se různí, podle některých jich dokonce může být i více než planet u hvězd.

    Přejídání, tolerance a závislosti – jak to spolu může souviset? Mnohé vlastnosti lidské psychiky jsou spolu celkem složitě propojeny skrze metabolické dráhy v mozku. Dřívější evoluční výhody mohou mít dnes zase své stinné stránky.

    ESA kříží ChatGPT a data o pozorování Země. Představte si situaci, že byste se mohli chatbotovi říct: „Mohl bys mi vytvořit extrémně přesnou mapu pěstování plodin v Keni?“ A nebo „Dochází u budov v mé ulici k sesedání podloží?“

    Proč arašídy v pivu poletují sem a tam? Když hodíte do piva burský oříšek, stane se něco podivného. Nejprve klesne ke dnu, pak ale zase vyplave k hladině. Dále pak arašídy kmitají sem a tam…

    Vědci popsali nový mechanismus syntézy hlavního „protistresového“ proteinu. Při nedostatku kyslíku či živin buňky podléhají stresu. Osud stresované buňky z velké míry řídí protein ATF4.

    Miliardy let stará záhada regulace fotosyntézy u bakterií. Za polárním kruhem je v létě světlo po celých 24 hodin. Aerobní bakterie tak nemají tmu na výrobu a opravu fotosyntetického aparátu.

    Astronomové odhalili silné magnetické pole vířící na okraji černé díry ve středu Mléčné dráhy. Nový pohled odhalil strukturu magnetického pole nápadně podobnou struktuře černé díry v centru galaxie M87, což naznačuje, že silná magnetická pole mohou být společná všem černým dírám.

    Výroba vodíku bez iridia a platiny? Současné AEC elektolyzéry dnes využívají porézní separační přepážku, která zapříčiňuje vysoký vnitřní odpor v elektrolyzéru a zároveň zhoršuje dynamiku jeho odezvy.

    Ptačí chřipka v Antarktidě. Největším nebezpečím je přenos tohoto viru na tučňáky.

    Planety u pulzarů mohou mít polární záře. Už z podstaty věci by se mohlo zdát, že kolem pulzarů žádná planeta nemůže obíhat, neboť vzniku pulzaru předcházel výbuch supernovy, který by jakoukoliv planetu obíhající původní hmotnou hvězdu musel zdevastovat. Opak je ale pravdou…

    Nová organokovová sloučenina by měla zrychlovat lyže. Vosk je relativně komplikovaná směs více složek, v níž hrají důležitou roli silikony. Novou myšlenkou je složka na bázi organokovové sloučeniny…

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.