abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 45
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 875 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Temná energie se nemění v prostoru ani v čase

    14. 5. 2023 | Redakce | Různé | 2597×

    Oceány na měsících Uranu. U magnetaru potvrdili dvojlom vakua. Sportovní předpovědi a matematické modely. Souvisí nekompetence s neschopností si ji připustit? Tajemná chladná skvrna v souhvězdí Eridanu.

    Mapování temné energie neukázalo žádné její změny v prostoru ani v čase

    Temnou energii si můžeme představit jako antigravitaci. Způsobuje nejenom rozpínání samotného vesmíru, ale současně také potlačuje vznik velkých vesmírných objektů, které by jinak vznikaly v důsledku gravitační přitažlivosti. Temná energie tak ovlivňuje, kde a jak vznikají největší (nám známé) objekty ve vesmíru – konkrétně kupy galaxií o celkových hmotnostech od 10 na 13 do 10 na 15 hmotností Slunce.

    Sebevědomí, nesoudní, nekompetentní: Dunningův–Krugerův efekt byl zpochybněn

    Dunningův–Krugerův efekt je označení pro neschopnost vyhodnotit objektivně vlastní neschopnost :-). Čím méně kompetentní v daném oboru (apod.) člověk je, tím spíše bude sám sebe přeceňovat, např. při odhadu úspěšnosti v nějakém testu. Populárně řečeno, když je někdo opravdu blb, pak k k tomu patří, aby si ani neuvědomoval, že je blb (tak nějak se vyjádřil John Cleese z Monty Python).

    Co žere vesmír?

    Tajemná chladná skvrna v souhvězdí Eridanu je jen jednou z mnoha CMB anomálií, s nimiž si kosmologové lámou hlavu. Je faktem, že celková intenzita CMB přicházející z jedné poloviny oblohy je větší než z druhé. Ještě podivnější je to, že se tato asymetrie zdá být vymezená přímo rovinou Sluneční soustavy, což je tak bizarní a kacířské zjištění, že se pro fenomén vžilo označení Osa zla. Skoro jako by celý vesmír svíral jakýsi svěrák. Co se asi děje? (úryvek z knihy Paul Davies: Co žere vesmír a jiné kosmické otázky)

    Krátce

    Na 4 měsících Uranu je asi podpovrchový oceán. Nová studie podrobně popisuje vývoj složení a struktury vnitřku všech pěti velkých měsíců: Ariel, Umbriel, Titania, Oberon a Miranda.

    Čím zabíjel COVID-19? Cytokinová bouře to prý nebyla. Analýza dat ze zdravotních záznamů s pomocí technik strojového učení ukázala, že hlavní příčinou úmrtí lidí byla při pandemii COVID-19 sekundární bakteriální infekce plic.

    Genom slavného psa Balta ukázal, že nebyl husky, malamut ani wolfdog. Balto je jedním ze psích hrdinů. Tento saňový pes se v roce 1925 podílel na dovezení vakcíny do aljašské osady Nome, když zde vypukla epidemie záškrtu.

    Astronomové pozorují vznikající planetární soustavu, oběžné roviny jsou vůči sobě nakloněné. Astronomové pomocí Hubbleova vesmírného dalekohledu objevili druhý stín vycházející z dalšího vnitřního disku, který je nakloněn k oběma vnějším diskům. Soustava má nejméně tři vnořené disky, z nichž žádné dva neleží v jedné rovině.

    U magnetaru ověřili předpověď kvantové elektrodynamiky a dvojlom vakua. Efekt předpovězený kvantovou elektrodynamikou (QED) může vysvětlit jinak záhadné pozorování polarizovaného rentgenového záření emitovaného magnetarem.

    Evoluce býložravců má být rychlejší než u šelem. To, zda lze v evoluci vysledovat nějaké obecné zákony, je otázka poněkud sporná (mj. to pak souvisí i s tím, jak je evoluce předvídatelná).

    Složité matematické modely ve sportu zatím nedominují. Stále platí, že výsledek zápasu nejlépe předpovíme na základě současného stavu, respektive na základě výsledků minulých zápasů obou družstev.

    Vznik a rozvoj Alzheimerovy poruchy závisí na pohlaví. Proč ženy ve větší míře než muži trpí Alzheimerovou poruchou? Zřejmá odpověď zní, že je to kvůli tomu, že se dožívají v průměru vyššího věku. Jenže tím se data úplně vysvětlit nedají.

    Půda druhově bohatého trávníku si pamatuje, ale ne příliš dobře. Půda si dokáže pamatovat předchozí generaci rostlin, ale jen málo. Paměť je obvykle částečně přemazána efekty rostlin, které v ní právě rostou.

    První bronchiální rheoplastika v ČR Aplikací krátce trvajících vysokofrekvenčních elektrických pulzů na sliznici dýchacích cest dochází k poškození a následnému odhojení zejména zmnožených pohárkových buněk odpovědných za zvýšenou produkci hlenů.

    Algoritmy umělé inteligence urychlují vývoj protinádorových léčiv. Informatici z FEL ČVUT při analýze obrazů buněk využívají snímky z fázové kontrastní mikroskopie.

    Dalekohled ESO odhaluje skrytá zákoutí rozsáhlých hvězdných porodnic. Hvězdy vznikají, když se hmotné oblaky plynu a prachu hroutí vlastní gravitací. Jak k tomu ale dochází, není detailně známo. Kolik hvězd se zrodí z jednoho oblaku? Jak jsou hmotné? Kolik z nich bude mít také planety?

    Jeden z nejjasnějších gama záblesků byl pozorován českými dalekohledy. Záblesk gama (GRB) z 19. července 2021 s největší pravděpodobností patří k typu, kdy se masivní hvězda dostane do závěrečné fáze svého vývoje a zhroutí se vlastní gravitací.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.