abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 4
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 30
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 796 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Temná hmota není přijímána bez výhrad

    24. 11. 2016 | Redakce | Různé | 2271×

    Některá pozorování modelu temné hmoty si poněkud protiřečí. S grafenem, ale i obyčejnou vodou lze různě kouzlit z hlediska jejich barvy. Jak zvířata vnímají magnetické pole. Díky lithiu v Krušnohoří by v ČR mohla vyrůst druhá obří Tesla Gigafactory s výrobou baterií. Baterie podruhé, jsou ty hliníkovo-grafitové na dohled? Premiéra doručení dronem v ČR. Začnou centrální banky emitovat čistě digitální měnu? Dopad ptačího trusu na klimatické změny.

    Jak vlastně zvířata vnímají magnetické pole

    Týmy, v nichž hrají klíčovou roli čeští vědci, už několik let publikují informace o tom, jak zvířata vnímají magnetické pole Země a jak se podle něho natáčejí. Postupně došlo na stojící jeleny, srnky prchající před kořistí, kálející psy, kapry v předvánočních kádích i lišky lovící myši pod sněhem. Uplatnilo se sledování na Google Maps a do úvahy se vzalo i chování zvířat blízko elektrického vedení s vysokým napětím. Stále ale zůstávala otázka, jak se vlastně magnetický smysl savců realizuje. Nyní se zdá, že by za to mohla být odpovědná konkrétní bílkovina.

    Fotonická voda, mnohem lepší než indikátor pH

    Voda s „rozpuštěnými“ koloidními částicemi má unikátní optické vlastnosti. Mění barvu podle pH podobně jako indikátory, ale dokáže se zbarvit několika způsoby, a stejně tak mění barvu třeba v závislosti na teplotě nebo magnetickém poli. Příslušné změny jsou přitom vratné. Zajímavé je, že ač jde o kapalinu, její struktura vykazuje vysokou uspořádanost.

    Duha z grafenu pro čtečky e-knih?

    V závislosti na tlaku dokáže také grafen měnit barvu v celém viditelném spektru podobně jako duha. Stačí pak už jen dát fólii z grafenu na podložku obsahující otvory a přitažlivost fólie k podkladu ovládat elektrickým polem. Na tomto principu by mohly fungovat nízkoenergetické displeje včetně čteček elektronických knih. Výhodou takových displejů má být mj. rychlost odezvy i to, že by byly ohebné.

    Komplikace a spory kolem temné hmoty

    Dnešní modely fungování galaxií jsou založeny na přítomnosti temné hmoty. Nová měření ale ukazují jednoznačný vztah mezi pozorovaným zrychlením a množstvím viditelné hmoty. Z modelu temné hmoty přitom nic takového nevyplývá. Dojde tedy opět na diskusi o tzv. MOND, tedy teorii konkurenční k temné hmotě, která pozorované fungování galaxií vysvětluje modifikacemi gravitačního zákona na velkých vzdálenostech.

    WTC a konspirace, řízená demolice vs. požár

    Mechanika zhroucení budov Světového obchodního centra osvětlena. Malá kontroverze, v bulletinu Evropské fyzikální společnosti vyšel text zastávající názor o řízené demolici budov, nyní se tento pohled vyvrací. „Hlavní příčinou zhroucení budov WTC byl požár obrovského rozsahu. Požár byl netypický tím, že ke vznícení došlo současně ve třech podlažích.“

    Centrální banky se chystají na čistě digitální peníze

    Švédská centrální banka uvažuje o digitální měně. Riksbank, jak se švédská centrální banka oficiálně nazývá, je nejstarší centrální bankou na světě a také jako první na světě začala tisknout papírové peníze. Poznámka PH: Jen na okraj, pokud by se ovšem digitální měna pokládala automaticky za nějaký „bankovní vklad“, pak by se výrazně zvýšila účinnost záporných úrokových sazeb – člověk by neměl možnost se jim vyhnout uchováváním peněz v hotovosti pod polštářem (a to jakkoliv centrální banka může stejně úspory znehodnocovat i jinými způsoby než zápornými sazbami).

    Bude Muskova továrna i v ČR?

    Díky lithiu na Cínovci u nás možná vznikne druhá Tesla Gigafactory. Gigafactory 1 na výrobu lithium-iontových baterií nyní Tesla buduje v Nevadě. Výhodou pro ČR by mohlo být lithium na Cínovci i jinde v Krušnohoří. Společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ, již získala pro těžbu poslední potřebná povolení. Nic ale není ještě jisté, dalšími lokalitami, o nichž údajně Musk uvažuje, jsou Maďarsko, Polsko a Rumunsko.

    Krátce

    Kapalný oceán může být i v nitru Pluta. Což se vzhledem ke vzdálenosti Pluta od Slunce zdá být překvapivé, nicméně Plutu prý zůstalo ještě teplé jádro a bod tuhnutí může snižovat i rozpuštěný amoniak.

    Galileo má ve vesmíru 18 družic z 30. První služby pro uživatele mají být spuštěny ještě letos, systém má být plně funkční roku 2020.

    Hliníkovo-grafitová baterie před branami? Plus další alternativy pro Li-Ion: nanodrátky nebo elektrochemie s využitím bakterií.

    Ledový svět L91 se dostává 1500 AU daleko. Důkaz planety Devět? Objev nového ledového tělesa za dráhou Neptunu s podivnou oběžnou dráhou.

    Chytrá města jako obří generátor dat. Do roku 2020 roční objem cloudového datového provozu dosáhne 14,1 zettabytů (ZB). Cloudová datová centra budou v roce 2020 mít kapacitu 1,584 ZB, tedy téměř 400 miliard DVD.

    Čpavek z ptačích výkalů vytváří mraky a ochlazuje. Skutečně kuriózní vlivy se zkoumají v souvislosti s vývojem klimatu.

    Dron v ČR poprvé doručil zboží. Malý bezpilotní stroj letěl z distribučního centra Mall.cz v Jirnech u Prahy asi 1,7 km k zákaznici v Zelenči. Zatím šlo o test, nasazení dronů ve větší míře v tuto chvíli neumožňuje legislativa.

    Soutěž Česká hlava ocenila vývoj síťové karty i nového mikroskopu. Cenu ministerstva průmyslu (Industrie) za nejvýznamnější inovační technologii získala firma Netcope Technologies a sdružení CESNET za vývoj první síťové karty pro zpracování 100G Ethernetu (tedy toků dat na těch nejrychlejších páteřních sítích).

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.11.2016 14:04 b0rmann
    Rozbalit Rozbalit vše srnky prchající před kořistí
    před čim prcha ta srnčí?
    24.11.2016 14:32 pavel houser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: srnky prchající před kořistí
    pardon :-). na korist ovsem treba davat pozor, co kdyby se role obratily!
    24.11.2016 17:47 VM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Temná hmota není přijímána bez výhrad
    WTC: Vysvětlili už aspoň ty lidi, co mávali z díry uprostřed toho vyhasínajícího "požáru obrovského rozsahu" ještě před kolapsem? Docela rád bych viděl ten model.
    1.12.2016 15:00 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Temná hmota není přijímána bez výhrad
    To byla buď časoprostorová deformace nebo lživá prokremelská propaganda, vyber si :-D
    26.11.2016 19:42 augusto pinochet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Temná hmota není přijímána bez výhrad
    A co temna energia?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.