abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 688 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Terraformace Marsu

    11. 4. 2017 | Redakce | Různé | 2508×

    Finanční výpočty v prostředí Matlab. Matematika a kvantová fyzika ve Futuramě. Počátky autorského práva. Umělá inteligence vytváří z obrazu fotku. Hvězdy vznikající u černých děr. Osobnost pavouků. Planety s více slunci. Pravěký kanibalismus.

    Jak rychlá může být terraformace Marsu?

    V první fázi by se vytvořila hustá atmosféra oxidu uhličitého a teplota se ze současných v průměru -60 °C zvedla nad nulu. Tento proces prý může být docela rychlý, i se současnými technologiemi bychom ho zvládli třeba do 100 let. Atmosferický tlak lze zvýšit i tím, že bychom produkovali dusík z dusičnanů na povrchu Rudé planety. Větší problém je dostat do atmosféry dost kyslíku, aby zde lidé mohli dýchat bez přístrojů.

    Finanční výpočty v prostředí MATLAB

    Finanční výpočty jsou založeny na práci s vektory a maticemi, ať už se bavíme o statistice, datové analytice či optimalizaci. Programovací jazyk prostředí MATLAB je na práci s maticemi postaven. Příslušné výpočty jsou z toho důvodu velmi rychlé.

    Z hmoty vypuzené černou dírou se rodí nové hvězdy

    Dalekohled ESO/VLT pozoroval zcela nový proces vedoucí k formování hvězd. Jakmile černá díra pohltí nějakou hmotu, tak při tomto procesu zároveň ohřívá okolní plyn a vypudí ho z mateřské galaxie v podobě mohutného hustého proudu.

    Matematika a kvantová fyzika ve Futuramě

    Schrödinger a jeho kočka účinkují v dílu Fryority Report (2011). Dopravní policisté na motocyklech pronásledují Schrödingera za překročení rychlosti světla a „porušení Lorentzovy invariance“ a honička končí fyzikovou bouračkou. Když se Schrödinger vysouká z vraku svého auta, policisté se ho ptají na krabici s kočkou…

    Počátky autorského práva, cechy a rejstříky

    Pojetí copyrightu se zřejmě poprvé objevilo spolu s tzv. Rejstříkem – v Anglii a dalších evropských zemích vznikaly tyto seznamy od 16. století v souvislosti s rozšířením knihtisku a možnostmi relativně levného kopírování. Vydavatelé/tiskaři byli sdruženi do jakéhosi cechu a když zamýšleli vydat určitý titul, zanesli ho do společného seznamu. Následně pak byl tento titul po určitý čas blokován…

    Umělá inteligence vytváří z obrazu realistické foto

    Možnosti softwaru CycleGAN byly demonstrovány na příkladu Monetových obrazů. Za předpokladu, že byly malovány podle konkrétní předlohy, dokázal program oddělit „uměleckou vrstvu“ (impresionismus jako styl) a z obrazu rekonstruovat (spíše „rekonstruovat“) realisticky vyhlížející fotografii – tedy úplný opak toho, co dělá např. aplikace Prisma.

    Člověk jako zdroj jídla za moc nestojí

    Téma kuriózní a současně morbidní: příspěvek k dějinám pravěkého kanibalismu. Otázka, jak byl rozšířený (dle prezentovaných názorů značně). Jedli lidé jiné lidi spíše z rituálních důvodů nebo prostě pro obživu? Jak s tím souvisejí priony? Kalorické tabulky, které v knihách o zdravé výživě nenajdete.

    Krátce

    Osobnost mají prý i pavouci. Má se to projevovat tím, jak si jednotlivé páry „sednou“, tj. zda samička po kopulaci svého druha sežere. A jaký závěr si z toho nesežraný pavouk udělá pro příště.

    Původce spavé nemoci by mohlo jít likvidovat glukózou. Prvoci rodu Trypanosoma způsobují zvířatům i lidem řadu závažných onemocnění, mezi něž patří spavá nemoc nebo Chagasova choroba.

    Jak fungují profesionální drony. K dispozici jsou různé pracovní postupy pro poskytování a správu snímků získaných během operací bezpilotních prostředků.

    Arabský poloostrov jako genetická křižovatka. Arábie byla pravděpodobně první oblastí, kudy putoval anatomicky moderní člověk, když opustil Afriku a vydal se směrem do Eurasie.

    Mléčná dráha pod lupou. Astrofotografie měsíce, plus trocha mytologie: co si o Mléčná dráze mysleli Řekové, Indové, Inkové…

    Mohou planety podobné Zemi mít dvě slunce? Existují dva scénáře, kdy může mít planeta dvě slunce: V prvním případě obíhá okolo hvězdy, která je součástí vícenásobného systému, druhou možností je cirkumbinární planeta, která obíhá okolo dvou hvězd současně.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.4.2017 03:13 azerbajždanská jurta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Terraformace Marsu
    Načim ten mars frišky terraformovať a zlegalizovať tam marihuanu.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.