abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 771 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Topologické kvantové počítače

    1. 5. 2017 | Redakce | 2153×

    Majoranovy fermiony. Origami z DNA. Google Tensor Processing Unit. Testování NB-IoT. Elektronová mikroskopie. Zubaři a 3D tisk. Nejstarší bitvy válečných vozů.

    Majoranovy fermiony a topologické kvantové počítače

    Vědci připravili nový 2D materiál se speciálním elektromagnetickými vlastnostmi. Jedná se o tellurid chromu a germania (CGT). Za extrémně nízké teploty v této látce jako nosiče signálu nefungují elektrony, ale Diracovy nebo Majoranovy fermiony. A spousta dalších následujících podivností. Koncept topologických kvantových počítačů, tedy takových, které jsou postaveny na látkách jinak vodivých (např.) na povrchu a uvnitř materiálu.

    3D struktury z DNA a proteinů na míru

    Skládat z DNA různé krychle a podobné trojrozměrné útvary už nějaký čas umíme – této metodě se často říká „DNA origami“. Nicméně má stále řadu omezení. Překonat je má nová metoda, která kromě DNA využívá i proteiny a mohla by samočinně fungovat i v rámci živých buněk.

    TPU: Koprocesory Googlu pro neuronové sítě

    Google Tensor Processing Unit je specializovaný tištěný obvod, který funguje jako zásuvná karta do serveru. Připojuje se přes běžnou sběrnici SATA a hraje roli koprocesoru, který je speciálně určen pro urychlování výpočtů v oblasti neuronových sítí/strojového učení. Google nedávno zveřejnil benchmarky, které porovnávají výkon jeho TPU s klasickými i grafickými procesory. A co na to Nvidia?

    Vodafone testuje se svými zákazníky zařízení pro NB-IoT

    V globální síti Vodafone je dnes do Internetu věcí připojeno více než 50 milionů zařízení, z nichž několik desítek tisíc je jich dnes již v ČR (např. konektivita pro Škoda Kodiaq) a jejich počet roste každý měsíc o 1 milion nových spojení. V květnu bude pro další zájemce o testování NB-IoT technologie otevřena on-line registrace. Pokrytí celé České republiky komerční sítí pro Internet věcí (NB-IoT) Vodafone zahájí na podzim letošního roku.

    Elektronová mikroskopie pro mikročipy a solární články

    JIC investuje do firmy NenoVision. Získává tak 2,5 procenta v mladé firmě vzešlé z výzkumu na brněnském CEITEC VUT. Startup umí jednoduše propojit zobrazení ze dvou typů mikroskopů a tím zpřesnit a zároveň urychlit práci se vzorky. Vidět hloubku i členitost miniaturních vzorků je přitom klíčové pro výzkum solárních článků nebo mikročipů.

    Krátce

    Klíčové inovace v dávných válkách: neolit, doba kovů, starověk. Jak se lišily války zemědělců a lovců? Kdy a kde došlo k prvním bitvám, které se rozhodovaly střetem mezi válečnými vozy? Vznik sevřených formací a dobývání opevnění.

    Hlídají si samotářské včely svá hnízda? Jde tak o jeden z mála případů, kdy se úroveň rodičovské péče s evolucí snižuje.

    Formlabs: nové dentální materiály pro 3D tisk. Uživatelé dentálních produktů Formlabs vytvořili již více než 150 000 výtisků a vrtací šablony vytištěné na tiskárně Form 2 byly použity při více než 10 000 operacích implantátů.

    Osídlení Ameriky staré 130 tisíc let? Nálezy z jižní Kalifornie údajně naznačují přítomnost člověka v Americe už asi o 115 tisíc let dříve, než jsme si zatím mysleli. Co si o tom máme myslet teď?

    Družici pro výzkum exoplanet CHEOPS vynese raketa Sojuz. V letošním roce jsme se měli nebo spíše mohli dočkat startu dvou menších družic pro výzkum exoplanet tranzitní metodou.

    V Milovicích pokračují ve zpětném šlechtění praturů. Pratur je předek domácího skotu.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.