abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Umělá inteligence opět porazila lidi v kreativitě

    7.6. | Redakce | Různé | 3508×

    Dysonovy sféry nedávají smysl. Nové možnosti 3D tisku z kovů. Desetinná čárka je o 150 let starší. Planeta Vulkán ze StarTreku neexistuje. Slovensko chystá superpočítač Perun.

    Polemika: Dysonovy sféry nedávají smysl

    Nedávno vzbudila mediální pozornost studie hledající nejnadějnější kandidáty na Dysonovy sféry, tedy inženýrské produkty technologicky velmi vyspělé mimozemské civilizace. Polemika praví: Dysonovy sféry dost možná vůbec neexistují (míněno: i za předpokladu existence technologicky vyspělých mimozemských civilizací). Jejich existence je nepravděpodobná. Ne že by nemohly existovat, ale civilizace schopná je postavit by je pravděpodobně nepotřebovala (pokud by např. nešlo o nějaký gigantický umělecký projekt).

    Jak umělá inteligence změní medicínu?

    Mezi oblasti, kde se umělá inteligence využívá nejvíce, patří radiologie, která je jedním z nejdynamičtěji se rozvíjejících medicínských oborů. Nové technologie významně zlepšily diagnostiku a léčbu a učinily z radiologie klíčovou součást moderní medicíny. Umělá inteligence může dále zdokonalit diagnostiku a léčbu mnoha zdravotních stavů. Využívá se například k rozpoznání patologií na snímcích, k segmentaci zobrazovaných struktur…

    Nové možnosti 3D tisku z kovů

    HP Metal Jet využívá binder jetting, tedy nanášení vrstvy kovového prášku a speciální tekutiny na bázi polymeru na tiskovou plochu. Výsledný výtisk se slinuje v sintrační peci a podle potřeby finálně upraví. Oproti jiným metodám 3D tisku umožňuje technologie binder jetting násobně vyšší produktivitu při výrazně nižší ceně.

    Umělá inteligence opět porazila lidi v kreativitě

    V nedávné studii bylo 151 lidských účastníků postaveno proti ChatGPT-4 ve třech testech určených k měření divergentního („rozbíhavého“) myšlení, které je považováno za ukazatel kreativity. Divergentní myšlení je charakterizováno schopností generovat jedinečné řešení otázky, která nemá jedno očekávané řešení, například „Jak se nejlépe vyhnout rozhovoru s rodiči o politice?“ Ve studii poskytoval systém GPT-4 originálnější a propracovanější odpovědi než lidští účastníci.

    Krátce

    Světlo prý může vypařovat vodu i mechanismem bez přenosu tepla. Vědci možná objevili opravdu nečekaný fyzikální mechanismus – s dopadem i na klimatologii.

    Levitace kapek vody může fungovat i při nižší teplotě. A co to znamená pro chlazení strojů včetně jaderných reaktorů… Když na rozpálenou pánev stříknete několik kapek vody, voda zasyčí a kapky se budou jakoby kutálet a vznášet nad hladinou…

    Pomocí antineutrin změřili poloměr protonu – jeho slabého náboje. Minerva je označení pro experiment ve Fermilabu (spadá pod Ministerstvo energetiky USA), který studuje rozptyly svazů neutrin na atomových jádrech. Nyní vědci tímto způsobem zkusili změřit velikost protonu.

    Desetinná čárka je o 150 let starší. Nový objev byl učiněn v části rukopisu, který napsal Giovanni Bianchini ve 40. letech 15. století. V tabulkách vztahujících se k trigonometrii zde některá čísla obsahují uprostřed tečku.

    Minerály a hydrotermální procesy. Minerály velmi často vznikají krystalizací z horkého vodného roztoku. Voda je prakticky všudypřítomná: je obsažena v magmatu i v horninách, v jejich puklinách, pórech a mezi zrny minerálů. (úryvek z knihy Dalibor Velebil: Minerály pod nohama, v průmyslu a ve sbírkách)

    Slovensko chystá superpočítač Perun. Superpočítač bude umiestnený v areáli SAV v Bratislave a po obstaraní a sprevádzkovaní bude sprístupnený širokej komunite slovenských používateľov vrátane záujemcov z malých a stredných podnikov a priemyslu.

    V Brdech se daří tajemným listonohům letním, připomínají trilobity. Právě v těchto dnech se v chráněné krajinné oblasti Brdy začínají líhnout listonozi letní. Tito vzácní lupenonožci na pohled připomínají trilobity z prvohorních moří.

    SOTIO zahájila první klinickou studii s imunocytokinem SOT201 zaměřenou na pacienty s nádorovými onemocněními. SOTIO Biotech, biotechnologická společnost vlastněná skupinou PPF oznámila podání přípravku SOT201, imunocytokinu nové generace, prvnímu pacientovi v rámci klinické studie fáze 1.

    Téměř 60 % Čechů je otevřeno konzumaci kultivovaného masa. Aby mohlo být prodáváno v kterémkoli z 27 členských států EU, musí být kultivované maso schváleno v rámci předpisů EU o nových potravinách. K prodeji bylo zatím schváleno ve Spojených státech a Singapuru.

    Lovci exoplanet představili katalog 126 zajímavých světů. Vědci analyzovali více než 13 000 měření radiálních rychlostí, aby vypočítali hmotnosti 120 potvrzených planet a šesti kandidátských planet, které jsou rozmístěny na severní obloze.

    Planeta Vulkán ze StarTreku neexistuje. Nová studie odhalila, že planeta Vulkán je zřejmě astronomickou iluzí způsobenou aktivitou samotné hvězdy.

    Hvězdářský dalekohled Masarykovy univerzity bude sledovat jižní oblohu. Na jižní polokouli je možné pozorovat pouhým okem nejen objekty naší galaxie, ale i dvě sousední galaxie Malé a Velké Magellanovo mračno.

    Moravský Yellowstone sloužil v době ledové jako oáza pro teplomilné dřeviny. V době ledové mohly hydrotermální prameny sehrát klíčovou roli pro přežívání teplotně náročných druhů ve vyšších zeměpisných šířkách.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.