abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: V meteoritech našli i zbývající dvě nukleové báze

    13. 5. 2022 | Redakce | Různé | 2466×

    Exoplanety u pulsarů. Město ze sinic funguje jako elektrárna. Planety podobné Zemi jsou obyvatelné spíše na svém počátku. Sebepoškození vlastní DNA zvyšuje odolnost rakovinných buněk vůči terapii. Teslův tajuplný elektromobil Pierce Arrow.

    Prozkoumali 800 pulsarů, exoplanety má asi jen jediný

    Kde vůbec planety u neutronové hvězdy mohou vzít? První možností je dvojhvězdný systém, kdy se „normální“ hvězda s planetami srazí s tou neutronovou a ta přitom některé planety „přebere“. Výsledkem by byla výstřední oběžná dráha takových planet. Druhou možností je planeta (rovněž) s nějakou velmi excentrickou oběžnou dráhou, která by přežila i výbuch supernovy (nepravděpodobné). Pravděpodobnější už je, že planeta se posléze utvoří z materiálu, který vyvrhla samotná supernova.

    Planety podobné Zemi jsou obyvatelné spíše na svém počátku

    Kamenné planety, které od své hvězdy dostávají srovnatelně tepla jako Země, a leží tedy v „obyvatelné zóně“, nemají během své existence konstantní podmínky k tomu, aby hostily život pozemského typu. Jak dlouho si exoplaneta udrží mírné klima, to ovšem závisí i na množství radioaktivních izotopů, které obsahovala na svém počátku – a toto množství se v různých oblastech Galaxie liší. Výzkum na základě těchto rozdílů uvádí, že optimistická varianta počítá s obyvatelností kamenné planety po dobu 5-6 miliard lety, pesimistická jen 2 miliardy let.

    Město ze sinic funguje jako elektrárna

    Sinice jako typ (klasicky kyslíkově) fotosyntetizujících bakterií jsou jedním z nejstarších a nejrozšířenějších organismů. Již několik desetiletí vědci zkoušejí postavit systémy solární energetiky na jejich základě. Syntéza organických látek probíhá při fotosyntéze mnohastupňovým procesem spolu s přesuny elektronů. Myšlenka část těchto elektronů sinicím krást je nasnadě. A jak to celé souvisí s 3D tiskem?

    Krátce

    Teslův tajuplný elektromobil Pierce Arrow. Teslův zájem o elektromobily se datuje již do 90. let 19. století, kdy studoval parou poháněné elektrické vozy Jeana-Jacquesa Heilmanna. (úryvek z knihy Seifer, Marc J.: Nikola Tesla a válka)

    Červ s 302 neurony zvládne komplexní rozhodování. I celkem složité chování může vycházet z jednoduchých pravidel/struktur, však známe buněčné automaty.

    Inzulínem lze předcházet i neurodegenerativních chorobám a demencím. Podle nové studie inzulínový sprej zlepšil chůzi a kognitivní funkce u pacientů s diabetem 2. typu, ale dokonce i u lidí bez jakéhokoliv diabetu.

    Vědci předpovídají častější výskyt El Niña. Na jedné straně záplavy a sesuvy půdy, na straně druhé sucho a požáry. Jev El Niňo ovlivňuje počasí a ekosystém po celém světě.

    V meteoritech našli i zbývající dvě nukleové báze, cytosin a thymin. I když není příliš pravděpodobné, že by v prostředí komet/asteroidů mohla vzniknout nukleová kyselina jako celek, jednotlivé dusíkaté báze ano a na dávnou Zemi mohly být tedy dopraveny už předsyntetizované.

    Proč známe z Čech tak málo římských věcí? Na sever od Dunaje/na jih od Šumavy se zřejmě nacházelo prázdné území; velmi řídké pak bylo i germánské osídlení v jižních Čechách.

    Nová účinná a bezpečná liečba babeziózy psov pochádza zo Slovenska. Babezióza psov je závažná a potenciálne život ohrozujúca infekcia psov prenášaná kliešťami, ktorá môže spôsobiť anémiu.

    Moderna požádala o evropskou registraci vakcíny proti covidu u dětí od 6 měsíců do 6 let. Příznivé prozatímní výsledky studie fáze 2/3 KidCOVE prokázaly robustní tvorbu neutralizujících protilátek u dětí.

    HPE Swarm Learning: umělá inteligence a rojové učení. V současné době se většina AI modelů trénuje centrálně, tento přístup ale není efektivní.

    Sebepoškození vlastní DNA zvyšuje odolnost rakovinných buněk vůči terapii. Vědci odhalili neočekávanou strategii, jak se rakovinné buňky smrti vyvolané radiací vyhýbají – samy se dále poškodí.

    Samořízené i létající vozy se rozšíří do roku 2035. Masové rozšíření elektromobilů a v menší míře i samořízených a dokonce létajících aut. Také tyto převratné změny čekají automobilové odvětví v příštích pěti až deseti letech.

    Parazitičtí sumečci se parazitismus musí naučit. Samice tlamovců o svá mláďata pečují ve své ústní dutině, a právě toho parazitičtí peřovci využívají.

    COVID-19 a diabetes: vazba bude oboustranná. Lidé, kteří přežili COVID, mají o 40 % vyšší riziko vzniku cukrovky. Proč?

    Bronzové dýky byly nože na maso. K čemu se v době bronzové používaly dýky? Podobně jako v případě mečů se zvažují dvě hlavní vysvětlení: mohlo jít o předměty statusové (doklad prestiže a moci, předmět směny, uchovatel hodnoty, věc do hrobu…) nebo primárně funkční.

    Částečné zatmění Měsíce 16. 5. 2022 před východem Slunce. V pondělí 16. května ráno se v případě bezoblačného počasí a dobrého výhledu k jihozápadnímu obzoru naskytne zajímavý pohled na zapadající ukousnutý úplněk Měsíce.

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.