abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 731 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Věčná baterie a pistole v podobě smartphonu

    6. 5. 2016 | Redakce | Různé | 2046×

    Novinky z oblasti 2D materiálů, autorství měny bitcoin, autonomní automobily, entropie postavená na hlavu, nanotechnologie i syntéza opiátů...

    Společnost Nitemedia, vydavatel AbcLinuxu, spustila jako svůj nový projekt web ScienceMag.cz. Podobně jako v případě ITBiz.cz přinášíme pravidelný přehled nejzajímavějšího obsahu.

    BSiN konkuruje grafenu

    Bor, křemík a dusík v mřížce podoby šestiúhelníků vytvářejí nově objevený zajímavý 2D materiál, který má podobné vlastnosti jako grafen: podle okolností ho lze připravit jako vodič i polovodič a i přesně na míru upravovat hodnoty zakázaného pásu. Příslušné prvky jsou z hlediska monomolekulárních vrstev i jinak zajímavé, byly už připraveny vrstvy bóru, křemíku i nitridu bóru.

    Kdo vymyslel bitcoin?

    Jak je to s autorstvím bitcoinu? Byla odhalena skutečná identita Satošiho Nakamota? Agenturami a médii prošla informace, že jím je ve skutečnosti australský podnikatel Craig Wright. Nicméně nedá se říct, že by všichni byli přesvědčeni.

    Autonomní automobily

    Novinky z oblasti samořiditelných automobilů: Google, Ford, Volvo Uber a Lyft vytvořily společnou lobbistickou skupinu, která má prosazovat legislativu umožňující vstup autonomních vozů na trh. Jde především o to, aby automatický systém získal právní statut lidského řidiče, auta by pak nemusela mít volant, pedál ani brzdu a mohla by se pohybovat i bez řidiče (velká výhoda, člověk by nebyl na auto vázán, přijelo by si pro něj samo).

    Věčná baterie z nanovláken

    Zlaté vlákno v oxidu manganičitém zalitém do gelu prý může představovat základ téměř věčné baterie. Experimenty ukazují, že tato struktura se na rozdíl od jiných baterií při nabíjení/vybíjení prakticky mechanicky neporušuje. Zajímavé je, že ani autoři této technologie zatím pořádně nevědí, co je na ní vlastně tak speciálního. Článek zatím bez úhony vydržel 200 000 cyklů.

    Atomy lidského i počítačového vidění

    Jak se liší způsoby rozpoznávání obrazu u člověka a počítače? V obou případech existuje určitá minimální informace, pod kterou už objekt nelze jednoznačně rozpoznat. Software nicméně v tomto ohledu za schopnostmi člověka zatím výrazně zaostává.

    Smartphone nebo pistole?

    Na americký trh míří zbraň, která vypadá přesně stejně jako smartphone. Netřeba dodávat, že dotazovaní policejní experti z takového nápadu nejsou nadšení. Může mít výrobek nějaké legitimní využití?

    Kvasinky versus bakterie

    Trochu mimo IT: GM organismy, to zdaleka není jen zemědělství. Upravené mikroorganismy představují skvělé chemické továrny, které zvládají například syntézu opiátů. V tomto případě výzkumníci řeší nejenom samotnou technologii výroby, ale také jak zařídit, aby s příslušnými mikroorganismy nemohl nakládat každý.

    Antitermodynamické systémy

    Působí to absurdně, ale antitermodynamické systémy skutečně existují. Základní fyzikální veličiny jsou zde postavené na hlavu, takže dodání energie systém ochlazuje. Kupodivu gravitace vytváří právě takové struktury...

    Vyhrály projekty pro spektrometrii i analýzu sítí

    Vyhlášeny byly nejlepší projekty, na nichž se podílel veřejný i soukromý sektor. Z oblasti IT je mezi nimi i distribuovaný systém pro monitorování vysokorychlostních sítí.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.5.2016 11:38 VM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Věčná baterie a pistole v podobě smartphonu
    V tomto případě výzkumníci řeší nejenom samotnou technologii výroby, ale také jak zařídit, aby s příslušnými mikroorganismy nemohl nakládat každý.
    Po "zářivých úspěších" války z drogami by snad bylo lepší, kdyby ty mikroorganismy měli všichni zájemci doma..
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.