abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:55 | Humor

    Spouštět webový prohlížeč jenom kvůli nákupu kávy? Nestačí ssh? Stačí: ssh terminal.shop (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    29.4. 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.4. 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    29.4. 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 893 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Vědci experimentálně potvrdili altermagnetismus

    23.2. | Redakce | Různé | 2133×

    Altermagnety kombinují přednosti feromagnetů a antiferomagnetů. Vyhlášeno výběrové řízení na první kvantový počítač v ČR. Hory na neutronových hvězdách. Cesta ke štěpným zdrojům energie pro Měsíc. S životem na Titanu se prý moc počítat nedá.

    Jsou-li na neutronových hvězdách hory, měli bychom to poznat z gravitačních vln

    Vzhledem k tak obrovským tlakům a hustotám, které stlačují i atomy a protony a elektrony přeměňují na neutrony, by se dalo předpokládat, že neutronové hvězdy mají téměř dokonale hladký povrch. Ve skutečnosti na nich ale zřejmě mohou existovat „hory“.

    Královská cesta ke geometrii a věta o pizze

    „Žádná královská cesta ke geometrii neexistuje.“ Eukleidova odpověd’ králi Ptolemaiovi I. na otázku, zda existuje snazší způsob, jak se předmětu naučit. Královská cesta ke geometrii ve skutečnosti existuje… Nejvýraznějším rysem, který tuto knihu odlišuje od několika podobných, je skutečnost, že obsahuje řadu zajímavých výsledků a tvrzení, které v Eukleidových Základech nejsou. (úryvek z knihy David Acheson: Kniha geometrických kouzel)

    EuroHPC JU vyhlásilo tendr na dodavatele kvantového počítače konsorcia LUMI-Q

    Celoevropský společný podnik EuroHPC vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v ČR a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations,, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých qubitech v topologii ve tvaru hvězdy.

    Vědci experimentálně potvrdili altermagnetismus

    Nedávno předpovězené altermagnety kombinují přednosti feromagnetů a antiferomagnetů, které byly považovány za principiálně neslučitelné. Altermagnety si můžeme představit jako magnetické uspořádání, kde se střídají nejen směry magnetických polí na sousedních atomech, ale také se střídá prostorová orientace atomů v krystalu. Nicméně vnitřní magnetická pole modulují elektrický proud obdobně jako u feromagnetů.

    Krátce

    Vznikající planety jsou koblihy spíše než koule. Předpokládá se, že planety vznikají buď akrecí jádra, nebo přímo rozpadem velkých rotujících protohvězdných disků kolem mladých hvězd.

    Prostoročas kolem obří černé díry vypadá jako fotbalový míč. Supermasivní černá díra ve středu Mléčné dráhy se otáčí tak rychle, že deformuje okolní prostoročas do tvaru, který může vypadat jako fotbalový (ragbyový) míč.

    Vznik prvních měst provázel nejdřív nárůst a pak pokles násilí. Podařilo se sestavit vývoj frekvence násilných incidentů mezi lidmi v období 12 000 až 400 př. n. l.. Podíl vražd/zabití měl dosáhnout vrcholu mezi lety 4500 – 3300 př. n. l.

    Rezistentní bakterie lze zkusit usolit. Práce je založena na použití syntetických iontových transportérů. Molekula se chová jako trojský kůň a způsobí příliš soli do buněk.

    Exotická chemie vody v kapkách helia. (H3O+·OH) a (H2O·OH2)+, kationty dimerů vody spojené slabými vazbami. No, tohle se tedy v anorganické (včetně vysokoškolské) chemii učil asi málokdo z nás…

    Dvě osamělé planety se potkaly. V mlhovině Orionu se dva osamělé objekty o velikosti Jupiteru potkaly a teď vytvářejí gravitačně vázanou dvojplanetu.

    Cesta ke štěpným zdrojům energie pro Měsíc. Štěpný reaktor by mohl být umístěn v trvale zastíněných oblastech (kde se může nacházet vodní led).

    Medicínské implantáty z moderních materiálů. Materiály na bázi želatiny podporují růst buněk.

    Nová technologie pomáhá s diagnostikou onemocnění srdce. Obtíže umí i předvídat. Systém JOSEPH umožňuje kvalitnější diagnostiku onemocnění srdce za pomoci umělé inteligence.

    Domácí terapie Parkinsonovy choroby významně zlepšuje řečové schopnosti nemocných. Hlavní roli hraje malý přenosný stimulátor na bázi slabého stejnosměrného proudu.

    Kometu 12P/Pons-Brooks lze pozorovat i malými dalekohledy. Na večerní i na ranní obloze lze nyní v souhvězdí Ještěrky pozorovat poměrně jasnou periodickou kometu 12P/Pons-Brooks. Kometa se v následujících týdnech pozvolna přesune výhradně na večerní oblohu…

    Sobotní úplněk bude úhlově menší. Zatímco obvykle se ve velkém mluví o úplňku, je-li na své protáhlé dráze v té době Měsíc blíže a nastává úhlově větší, lidově „superúplněk“ (odborně úplněk v přízemí), v sobotu se dočkáme opačného případu.

    VŠCHT vyvíjí rychlý test na intoxikaci Kratomem a HHC. Vinou absence jakýchkoli omezení v prodeji produktů obsahujících tyto psychoaktivní látky roste počet jejich uživatelů, včetně řidičů. Dopravní policie přitom nemá k dispozici žádný nástroj kontroly jejich intoxikace v terénu.

    S životem na Titanu se prý moc počítat nedá. Vědci se pokusili na základě dat z impaktních kráterů kvantifikovat množství organických molekul, které by mohly být přeneseny z povrchu Titanu bohatého na organické látky do jeho podpovrchového oceánu.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.