abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Změny elektrické vodivosti s pamětí

    25. 2. 2022 | Redakce | Různé | 2058×

    Jak fungují solitony v kvantové fyzice. Kvantové tření a proudění vody v uhlíkových nanotrubičkách. Kvazičástice se zlomky elektrického náboje. Raketa pro start z Marsu. Fúze černých děr druhé generace.

    Podivné fázové přechody vykazují obří hysterezi

    Vědci popisují hysterezi elektrické vodivosti v opravdu obřích rozměrech. Ve vrstvách sloučeniny EuTe4 dosahuje příslušný teplotní rozdíl až 400 K. To je rekordní hodnota hystereze, alespoň pokud jde o pevné krystalické látky. Příslušný fázový přechod se týká elektrické vodivosti, velikost elektrického odporu EuTe4 závisí na tom, zda byl materiál dříve teplejší, nebo chladnější. Rozdíl může být až několik řádů. Jev by mohl mít i technologické využití.

    Jak to, že se velmi hmotné hvězdy dokážou přesouvat tak daleko?

    Z nevelké doby života obřích hvězd vyplývá, že mají jen málo času na to, aby se příliš vzdálily od místa svého vzniku. Většina velmi hmotných hvězd se proto nachází v ploché části disku Mléčné dráhy. Hvězda HD93521 se však nachází od disku Mléčné dráhy ve vzdálenosti asi 3 600 světelných let. Doba pohybu do tohoto místa daleko přesahuje předpokládané stáří této masivní hvězdy...

    Kvantové tření vysvětluje proudění vody v uhlíkových nanotrubičkách

    Již asi 15 let vědce mate způsob, jímž voda protéká uhlíkovými nanotrubičkami se stěnami o tloušťce až jediného atomu. Z pohledu teorie dynamiky tekutin se zde děje něco podivného; kapalina paradoxně prochází užšími nanotrubičkami snadněji a ve všech nanotrubičkách se navíc pohybuje téměř bez tření.

    Exotické kvantové jevy lze vytvořit i bez silného magnetického pole

    Supravodivost nebo kvazičástice nesoucí zlomky elektrického náboje představují příklady relativně exotických fyzikálních jevů, jejichž realizace vyžaduje extrémní podmínky, ultranízké teploty nebo obří tlaky či magnetická pole. Existence kvazičástic se zlomkem náboje elektronu bez nutnosti silných magnetických polí by každopádně mohla být přínosná pro nové typy kvantových materiálů a aplikací včetně kvantových počítačů.

    Vysoký počet diskových galaxií odporuje teorii

    Většina galaxií pozorovatelných ze Země připomíná plochý disk se zahušťujícím se středem. Podle standardního kosmologického modelu by se však takové disky měly formovat jen vzácně. Model totiž předpokládá, že každou galaxii obklopuje oblast tvořená temnou hmotou. Toto galaktické halo je neviditelné, ale působí silně přitažlivě na okolní galaxie.

    Čeští fyzikové dokázali pohnout kvazičásticí soliton

    Studium solitonů v kvantové fyzice mělo velký význam pro pochopení chování vodivých polymerů, za které byla v roce 2000 udělena Nobelova cena za chemii. V posledních letech se ukázalo, že solitony se mohou uplatnit také při konstrukci kvantových počítačů. Tým se zaměřil na studium solitonů s neceločíselným nábojem. Z pohledu kvantových informačních technologií jsou zajímavější než ty, jejichž náboj obsahuje právě jeden elektron.

    Krátce

    Novoasyrská zbroj doputovala do Číny. Archeologové zkoumali unikátní koženou šupinovou zbroj nalezenou v hrobce jezdce v severozápadní Číně.

    Pozorovali fúzi černých děr druhé generace. Astronomové se domnívají, že se jim poprvé podařilo objevit splynutí dvou černých děr, které se vůči sobě pohybovaly po velmi výstředních drahách.

    Jak odhalit pančování medu. Podvodníci nahrazují nedostatečnou amylázovou aktivitu přidáním cizích amyláz, které nejsou medu vlastní.

    Vědci odhadují, že zbývá objevit přibližně 9 200 druhů stromů. Na Zemi roste přibližně 73 000 druhů stromů, včetně přibližně 9 200 druhů, které dosud nebyly objeveny.

    Napadené stromy si chemicky volají na pomoc ptáky a dravý hmyz. Stromy v lese začnou vydávat vůně, když je napadnou housenky a jiní býložravci. Tento chemický alarm používají k přilákání dravého hmyzu a ptáků, aby se zbavily svých škůdců.

    Další světový rekord na laserovém systému BIVOJ. Centrum HiLASE v Dolních Břežanech slaví velký úspěch. V rámci konverze do druhé harmonické frekvence se podařilo vygenerovat pulzy o vlnové délce 515 nm s energií 95 J při opakovací frekvenci 10 Hz.

    Pijavky pomůžou při péči o zvířata v zoologických zahradách. Odběr krve, byť je pro péči nutný, zvířatům přináší stres. Odborníci proto zkoumají možnosti, jak získat krevní vzorky zvířat v záchranných chovech a ZOO méně invazivně.

    100 let od vynálezu polarografie: cesta k Nobelově ceně a špičkové fyzikální chemii. Před 100 lety Jaroslav Heyrovský v laboratoři provedl sérii experimentů a z naměřených výsledků pochopil, že se mu podařil průlomový objev.

    Našli další exoplanetu u Proxima Centauri. V systému Proxima Centauri jsou již známy dvě další planety. Proxima b o hmotnosti srovnatelné se Zemí přitom obíhá v obyvatelné zóně.

    Problém tří těles jako náhodná (opilcova) procházka. Jak známo, problém tří těles nemá analytické řešení. Musí se počítat přibližně, iteracemi krok po kroku.

    Lockheed Martin vyrobí raketu pro start z Marsu. NASA oznámila, že společnost Lockheed Martin Space postaví malou a lehkou raketu MAV, která v rámci programu MSR dopraví vzorky hornin a atmosféry z povrchu Marsu na jeho oběžnou dráhu.

    Výzkum role proteinových sítí při oplození může pomoci objasnit neplodnost. Důležitým aspektem oplození u savců je vzájemná komunikace proteinových sítí, které se nacházejí na vajíčku i na spermii.

    Nový pohled na vývoj raných interakcí mezi proteiny a RNA. Interakce mezi RNA a peptidy/proteiny jsou pro život nesmírně důležité již od jeho nejranějších forem, dokonce ještě před posledním univerzálním společným předkem (LUCA).

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.