abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 00:44 | IT novinky

Po 8. květnu 2026 už na Instagramu nebudou podporované zprávy opatřené koncovým šifrováním. V chatech, kterých se bude změna týkat, se objeví pokyny o tom, jak si média nebo zprávy z nich stáhnout, pokud si je chcete ponechat.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:33 | IT novinky

V lednu byla ve veřejné betě obnovena sociální síť Digg (Wikipedie). Dnes bylo oznámeno její ukončení (Hard Reset). Společnost Digg propouští velkou část týmu a přiznává, že se nepodařilo najít správné místo na trhu. Důvody jsou masivní problém s boty a silná konkurence. Společnost Digg nekončí, malý tým pokračuje v práci na zcela novém přístupu. Cílem je vybudovat platformu, kde lze důvěřovat obsahu i lidem za ním. Od dubna se do Diggu na plný úvazek vrací Kevin Rose, zakladatel Diggu z roku 2004.

včera 12:33 | Zajímavý projekt

MALUS je kontroverzní proprietarní nástroj, který svým zákazníkům umožňuje nechat AI, která dle tvrzení provozovatelů nikdy neviděla původní zdrojový kód, analyzovat dokumentaci, API a veřejná rozhraní jakéhokoliv open-source projektu a následně úplně od píky vygenerovat funkčně ekvivalentní software, ovšem pod libovolnou licencí.

NUKE GAZA! 🎆 | Komentářů: 11
    včera 03:55 | Bezpečnostní upozornění

Příspěvek na blogu Ubuntu upozorňuje na několik zranitelností v rozšíření Linuxu o mandatorní řízení přístupu AppArmor. Společně jsou označovány jako CrackArmor. Objevila je společnost Qualys (technické detaily). Neprivilegovaný lokální uživatel se může stát rootem. Chyba existuje od roku 2017. Doporučuje se okamžitá aktualizace. Problém se týká Ubuntu, Debianu nebo SUSE. Red Hat nebo Fedora pro mandatorní řízení přístupu používají SELinux.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    12.3. 17:22 | Nová verze

Byla vydána nová verze 19 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v changelogu.

12.3. 03:44 | Nová verze

Bitwig Studio (Wikipedie) bylo vydáno ve verzi 6. Jedná se o proprietární multiplatformní (macOS, Windows, Linux) digitální pracovní stanici pro práci s audiem (DAW).

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    12.3. 02:11 | Komunita

Společnost Igalia představila novou linuxovou distribuci (framework) s názvem Moonforge. Jedná se o distribuci určenou pro vestavěné systémy. Vychází z projektů Yocto a OpenEmbedded.

12.3. 00:44 | Nová verze

Google Chrome 146 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 146.0.7680.71 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 29 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

12.3. 00:22 | Nová verze

D7VK byl vydán ve verzi 1.5. Jedná se o fork DXVK implementující překlad volání Direct3D 3 (novinka), 5, 6 a 7 na Vulkan. DXVK zvládá Direct3D 8, 9, 10 a 11.

11.3. 23:22 | Nová verze

Bylo vydáno Eclipse IDE 2026-03 aneb Eclipse 4.39. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    Které desktopové prostředí na Linuxu používáte?
     (16%)
     (7%)
     (0%)
     (12%)
     (29%)
     (2%)
     (5%)
     (1%)
     (13%)
     (25%)
    Celkem 1069 hlasů
     Komentářů: 26, poslední 12.3. 08:56
    Rozcestník

Dotaz: Jak znovu pridat Win do bootovaci nabidky?

27.10.2005 18:37 milis
    Jak znovu pridat Win do bootovaci nabidky?
    Přečteno: 95×
    Mam nainstalovany SuSE 9.3 a pridal jsem do pocitace dalsi disk, na kterem jsou Windows. Nemuzu ale nikde najit nastaveni, aby mi pri bootovani nabidl kam chci bootovat. Zatim mi nabizi jenom suse, floppy, failsafe. Nevite kde to nastavit? Diky

Odpovědi

27.10.2005 18:39 zabza | skóre: 52 | blog: Nad_sklenkou_cerveneho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak znovu pridat Win do bootovaci nabidky?
    V kofiguraci bootloaderu (LILO nebo Grub, nevím co používáte).
    27.10.2005 18:40 milis
    pouzivam grub, ale nevim, kde to presne nastavit:-/
    27.10.2005 18:49 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    soubor /boot/grub/menu.lst za predpokladu, ze zavadec Windows je na prvni partici prvniho disku (vetsinou byva):

# For booting Windows NT or Windows95
    title Windows XP
    rootnoverify (hd0,0)
    makeactive
    chainloader  +1

27.10.2005 18:51 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    na druhem disku to bude:
    rootnoverify (hd1,0)

Dalsi podminka v tomhle pripade by asi byla, aby BIOS ten druhy disk pri startu korektne detekoval (starsi BIOSy neberou nove vetsi disky).
    27.10.2005 19:11 milis
    Ten disk mam pripojeny jako Secondary master, (na primary mas. je suse) takze tam pisu rootnoverify (hd1,0) v bootovaci nabidce se mi pak objevi Windows XP, ale stejne nenabehnou. Na obrazovce se objevi pouze text:

rootnoverify (hd1,0) makeactive chainloader +1

a tim to skonci - pak uz to musim znovu rebootovat:-/ (na zadne jine tlacitko to nereaguje:-) )
    27.10.2005 19:22 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Mam nejasne neprijemne tuseni, az ac Windows XP muze bydlet, na jakem disku i na jake partition chcete, prece jen bude chtit mit nejaky maly kousek zavadece na tom primary master... nebo aby se aspon dalo z toho druheho disku taky bootovat

Nebijte me, jestli to tak neni, uz jsem se tim davno nezabyval, protoze mi BIOS nebral druhy disk, udelal jsem si na hda1 malinkou partici s Windows zavadecem, po ni na hda2 malinkou partici s /boot pro GRUB (Windows ji detekuje jako C:), a tim padem si muzu se zbytkem disku bez obav vyvadet, co chci a vzdycky nabootuju do toho, co mi tam zbylo, staci upravit parametry v GRUB.
    27.10.2005 19:24 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    (Windows ji detekuje jako C:)
    pochopitelne tu partition hda1, ne tu /boot :)
    27.10.2005 19:27 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Ten disk mam pripojeny jako Secondary master
    Jeste otazka: Jak jsi tam ty Windows dostal?
    27.10.2005 19:33 milis
    disk se SuSE jsem disabloval, nechal aktivni jenom ten druhy disk a na nem jsem nainstaloval Windows
    Luboš Doležel (Doli) avatar 27.10.2005 19:28 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Zkuste před makeactive přidat toto:
    map (hd0) (hd1)
    map (hd1) (hd0)

27.10.2005 19:42 milis
    Problem je vyreseny!!! Stacilo to vzajemne namapovani disku. Mooooc diky.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.