Komunita kolem Linuxu From Scratch (LFS) vydala nové verze knih s návody na instalaci vlastního linuxového systému ze zdrojových kódů Linux From Scratch 13.0 a Beyond Linux From Scratch 13.0. Pouze se systemd.
Byla vydána nová stabilní major verze 25.12 linuxové distribuce primárně určené pro routery a vestavěné systémy OpenWrt (Wikipedie). Jedná se o nástupce předchozí major verze 24.10. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Podporováno je více než 2200 zařízení.
Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za únor (YouTube). Odstraněn byl veškerý kód napsaný ve Swiftu. JavaScriptový engine LibJS byl reimplementován v Rustu.
Byla vydána verze 1.94.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example. Zveřejněny byly výsledky průzkumu mezi vývojáři v programovacím jazyce Rust: 2025 State of Rust Survey Results.
Google zveřejnil seznam 185 organizací přijatých do letošního Google Summer of Code (GSoC). Dle plánu se zájemci přihlašují od 16. do 31. března. Vydělat si mohou od 750 do 6600 dolarů. V Česku a na Slovensku je to 900 dolarů za malý, 1800 dolarů za střední a 3600 dolarů za velký projekt. Další informace v často kladených otázkách (FAQ). K dispozici jsou také statistiky z minulých let.
Byla vydána únorová aktualizace aneb nová verze 1.110 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.110 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
Apple představil 13palcový MacBook Neo s čipem A18 Pro. V základní konfiguraci za 16 990 Kč.
Kalifornský zákon AB 1043 platný od 1. ledna 2027 vyžaduje, aby operační systémy požadovaly po uživatelích věk nebo datum narození a skrze API poskytovaly aplikacím informaci, zda je uživatel mladší 13 let, má 13 až 16 let, má 16 až 18 let nebo má alespoň 18 let. Vývojáři linuxových distribucí řeší, co s tím (Ubuntu, Fedora, …).
Konference LinuxDays 2026 proběhne o víkendu 3. a 4. října v Praze v areálu ČVUT v Dejvicích na FIT. Čekají vás desítky přednášek, workshopy, stánky a setkání se spoustou chytrých lidí.
Nové verze webových prohlížečů Chrome a Firefox jsou vydávány každé 4 týdny. Aktuální verze Chrome je 145. Aktuální verze Firefoxu je 148. Od září přejde Chrome na dvoutýdenní cyklus vydávání. V kterém týdnu bude mít Chrome větší číslo verze než Firefox? 😀
iptables -t nat -A POSTROUTING -i <lan_eth> -o <inet_eth> -j MASQUERADEPredtim samo vyhazet vsechno z POSTROUTING chainu.
iptables -F INPUT
iptables -P ACCEPT
Na porty jsem si nehral a posilam vsechno.
iptables -t nat -F PREROUTING
iptables -t nat -P ACCEPT
iptables -t nat -F POSTROUTING
iptables -t nat -F OUTPUT
iptables -t nat -A PREROUTING -i {eth_Inet} -p tcp -d {venkovni IP meho serveru} -j DNAT --to {IP toho stroje uvnitr kam to chci dostat}
iptables -t nat -A PREROUTING -i {eth_Inet} -p udp -d {venkovni IP meho serveru} -j DNAT --to {IP toho stroje uvnitr kam to chci dostat}.
V POSTROUTING -t nat mam samozrejme ten preklad pro moji vnistrni sit (normalni spojeni mi funguje). Neni mozne ze by se muselo neco prikompilovat do jadra? No kazdopadne jsem se aspon trochu naucil pouzivat ty iptables.
vyndejte ty PREROUTINGy. zkuste.
pokud nezabere ten MASQUERADE, tak ho vyhodte a
iptables -t nat -A POSTROUTING -j SNAT --to-source <vnejsi-ip>Pokud to nezabere, ozvete se, pokud mozno s vypisy nasl. prikazu:
iptables -t nat -L -v -n iptables -L -v -n iptables -t mangle -L -v -ngoodluck.
/etc/protocols, tak jsem si na tuhle diskusi vzpomel. Protokol 50 je tam popsan jako ipv6-crypt 50 IPv6-Crypt # Encryption Header for IPv6Tak jestli nemuze byt problem v podpore IPv6 v tom Deianu.
) a to přikoupením další veřejné IP adresy a vytvořením demilitarizované zóny na notebooku připojeném za routerem, kterému jsem tuto novou IP nastavil. Nastavení Linuxové stanice, která funguje jako router pak již proběhlo bez problému podle návodu http://www.abclinuxu.cz/faq/site/jak-zprovoznit-verejnou-ip-adresu-ve-vnitrni-siti-nebo-dmz kapitola proxy ARP. Vše funguje tak jak má. Ještě pár postřehů z natáčení. Problém byl asi opravdu v tom, že notebook měl přidělenou IP z rozsahu 192.168.0.*/24 mé sítě a při vyjednávání pomocí ISAKMP to ten server, nebo co to tam je na druhé straně, nezkousnul jelikož v paketu uváděl jako src tuto IP, přestože druhá strana samozřejmě dostávala ten paket z vnější IP routeru. Dost mi při té analýze pomohla utilita netdiag z Windows http://support.microsoft.com/kb/257225/ (kdo by to byl řekl, že i na Woknech jsou takovýhle utility), je potřeba mít ale nainstalované Support Tools z instalačního CD Win. Konkretně to spojení, když jsem to ještě zkoušel s neveřejnou IP vždy vyhořelo při vyjednávání klíčů při přechodu z main mode (fáze 1) do quick mode (fáze 2) z čehož usuzuji, že router jsem měl průchozí, ale problém byl obravdu v té IP. Pokud jste tedy čekali happy end s neveřejnou IP tak jsem vás asi zklamal, ale pro mě to je řešení. Toliko k tématu.
Tiskni
Sdílej: