Byla vydána nová verze 25.10.31 svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) postaveného nad multimediálním frameworkem MLT. Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.
O víkendu probíhá konference OpenAlt 2025 (Stream). Na programu je spousta zajímavých přednášek. Pokud jste v Brně, stavte se. Vstup zdarma.
Josef Průša představil novou velkoformátovou uzavřenou CoreXY 3D tiskárnu Prusa CORE One L a nový open source standard chytrých cívek OpenPrintTag i s novou přepracovanou špulkou.
Na GOG.com běží Autumn Sale. Při té příležitosti je zdarma hororová počítačová hra STASIS (ProtonDB: Platinum).
Ubuntu 25.10 má nově balíčky sestavené také pro úroveň mikroarchitektury x86-64-v3 (amd64v3).
Byla vydána verze 1.91.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo druhou veřejnou soutěž v programu TWIST, který podporuje výzkum, vývoj a využití umělé inteligence v podnikání. Firmy mohou získat až 30 milionů korun na jeden projekt zaměřený na nové produkty či inovaci podnikových procesů. Návrhy projektů lze podávat od 31. října do 17. prosince 2025. Celková alokace výzvy činí 800 milionů korun.
Google v srpnu oznámil, že na „certifikovaných“ zařízeních s Androidem omezí instalaci aplikací (včetně „sideloadingu“) tak, že bude vyžadovat, aby aplikace byly podepsány centrálně registrovanými vývojáři s ověřenou identitou. Iniciativa Keep Android Open se to snaží zvrátit. Podepsat lze otevřený dopis adresovaný Googlu nebo petici na Change.org.
Byla vydána nová verze 18 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. S podporou Development Containers. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Cursor (Wikipedie) od společnosti Anysphere byl vydán ve verzi 2.0. Jedná se o multiplatformní proprietární editor kódů s podporou AI (vibe coding).
Já jsem to vyřešil takhle.
Z.H.
other=/dev/sda5
label=winxp
table=/dev/sda
map-drive = 0x80
to = 0x81
map-drive = 0x81
to = 0x80
Jinak moje oblibene a osvedcene reseni je XOSL
boot=/dev/hda prompt timeout=50
image=/boot/vmlinuz root=/dev/hda2 label=linux read-only
other=/dev/hda3 label=Windows table=/dev/hdauž uvažuju, jestli není problém v sata disku.
No je to takhle - vy mate nainstalovan zavadec Windows v MBR. Pak tam flaknete LILO, tak se nedivte, ze preplacnete zavadec windowsu.
Bud musite mit zavadec windows na zacatku nejakyho primary disku a LILO v MBR. Pak musite lilu vysvetlit, ze ma bootovat z ty a ty partition.
Ja mam treba zavadec windows na jedny primarni partition, linuxovej na druhy. V MBR zavadec neni. Aktivni partititon je ta linuxova se zavadecem (ja mam teda grub), no a zavadeci reknete, ze ma bootovat wokna z ty partition s windowsama. Pak kdyz mi padne zavadec linuxu a potrebuju nutne do windowsu, tak staci prehodit aktivni partition na tu windowsovou.
btw. tady nekde nahore jsem cet, ze windowsy nesnesou, ze nejsou na aktivni partition - snesou to, podstatny je jenom to, aby jejich partition nebyla hidden
Tiskni
Sdílej: