Byl vydán Mozilla Firefox 145.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Ukončena byla podpora 32bitového Firefoxu pro Linux. Přidána byla podpora Matrosky. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 145 bude brzy k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Lidé.cz (Wikipedie) jsou zpět jako sociální síť s "ambicí stát se místem pro kultivované debaty a bezpečným online prostředím".
Byla vydána nová verze 4.4 multiplatformního integrovaného vývojového prostředí (IDE) pro rychlý vývoj aplikaci (RAD) ve Free Pascalu Lazarus (Wikipedie). Využíván je Free Pascal Compiler (FPC) 3.2.2.
ASUS má v nabídce komplexní řešení pro vývoj a nasazení AI: kompaktní stolní AI superpočítač ASUS Ascent GX10 poháněný superčipem NVIDIA GB10 Grace Blackwell a platformou NVIDIA DGX Spark. S operačním systémem NVIDIA DGX založeném na Ubuntu.
Desktopové prostredie Trinity Desktop vyšlo vo verzii R14.1.5. Je tu opravená chyba v tqt komponente spôsobujúca 100% vyťaženie cpu, dlaždice pre viac monitorov a nemenej dôležité su dizajnové zmeny v podobe ikon, pozadí atď. Pridaná bola podpora distribúcií Debian Trixie, Ubuntu Questing, RHEL 10 a OpenSUSE Leap 16.
Grafická aplikace Easy Effects (Flathub), původně PulseEffects, umožňující snadno povolovat a zakazovat různé audio efekty v aplikacích používajících multimediální server PipeWire, byla vydána ve verzi 8.0.0. Místo GTK 4 je nově postavená nad Qt, QML a Kirigami.
Na YouTube lze zhlédnout Godot Engine – 2025 Showreel s ukázkami toho nejlepšího letos vytvořeného v multiplatformním open source herním enginu Godot.
Blíží se konec roku a tím i všemožná vyhlášení slov roku 2025. Dle Collins English Dictionary je slovem roku vibe coding, dle Dictionary.com je to 6-7, …
Cloudflare Radar: podíl Linuxu na desktopu dosáhl v listopadu 6,2 %.
Chcete vědět, co se odehrálo ve světě techniky za poslední měsíc? Nebo si popovídat o tom, co zrovna bastlíte? Pak doražte na listopadovou Virtuální Bastlírnu s mikrofonem a kamerou, nalijte si něco k pití a ponořte se s strahovskými bastlíři do diskuze u virtuálního piva o technice i všem možném okolo. Mezi nejvýznamnější novinky patří Průšovo oznámení Core One L, zavedení RFID na filamentech, tisk silikonu nebo nový slicer. Dozvíte se ale i
… více »1) je pro Kubuntu stejně balíčků jako pro ostatní distra 2) lze z jednotlivých verzí aktualizovat bez nové instalace 3) jaké máte zkušenosti s modemem sagem fast 840 4) odkazy na další informace o kubuntu 5) vaše osobní pocity oproti ostatním distribucímZajímám se spíše o Kubuntu protože preferuji Kde. I když jsme navštívil již dost stránek, zajímají mě vaše pocity jako uživatelů. To že sio tom něco přečtu na oficiálních stránkách mi neřekne tolik jako jiní uživatelé. Díky za odpevědi.
1)Ano 2)Ano 3)? nemam 4)http://forum.ubuntu.cz zeptej se co te zajima 5)Jsem velice spokojen zkousel jsem Suse a MDV
Lze doinstalovat třeba apt-get install ubuntu-desktop (či naopak KDE jako apt-get install kubuntu-desktop).1,2,4. -z odpovezeno 3. nemám ale rozjet by mel jit 5. zkusil jsem(aurox,suse,debian sarge,knoppix,danix,e-live,linux+,fedoracore debian etch,archlinux,freebsd,k/ubuntu, gentoo) no a porovnani k/ubuntu x aurox - nastejno ubuntu je lepsi ale aurox byla ma 1 distribuce nedam na ni doplatitk/ubuntu x suse - suse nemam rad takze ubuntu jasny vitez k/ubuntu x debian(sarge,etch) - no tak hodne podobny ale debian je lepsi k/ubuntu x fedoracore(3,4) - fedora neco jako aurox ale horsi takze zde je jasnej vitez ubuntu k/ubuntu archlinux - no arcj je moje nejoblibenejsi distribuce spolecno s auroxem a je asi nejlepsi s kterou jsem se setkal takze arch je pro me lepsi nez ubuntu(pozn. momentalne me arch sklamal po aktualizaci nenajeli Xka doufam ze to je vyjimka inak bych musel prejit
) k/ubuntu x freebsd - no to je porovnano dvou os takze asi tak k/ubuntu x gentoo - no musim priznat ze me gentoo prekvapilo a kdybych nemel arch tak bych pouzival gentoo takze pokud me arch sklame tak beru gentoo takze gentoo je prome lepsi nez ubuntu no livecd x k/ubuntu - to je neporovnatelný

Ale ne příliš desktopoidní.
J
No a co se týče kompilace, jo, Gnome či KDE, to je síla, ale vážně není nad OpenOffice
...vím, že je tam i binárka, ale nedalo mi to
J
The best linux distribution
Tiskni
Sdílej: