I letos vyšla řada ajťáckých adventních kalendářů: Advent of Code 2025, Perl Advent Calendar 2025, CSS Advent Calendar 2025, Advent of A11Y 2025, Advent of AI Security 2025, Advent of Agents (in Google) 2025, Advent of Svelte 2025, …
Fedora zve na dvoudenní testování (2. a 3. prosince), během kterého si můžete vyzkoušet nové webové uživatelské rozhraní (WebUI) projektu FreeIPA. Pomozte vychytat veškeré chyby a vylepšit uživatelskou zkušenost ještě předtím, než se tato verze dostane k uživatelům Fedory a celého linuxového ekosystému.
Eben Upton oznámil zdražení počítačů Raspberry Pi, kvůli růstu cen pamětí, a představil 1GB verzi Raspberry Pi 5 za 45 dolarů.
Linus Torvalds na YouTube kanálu Linus Tech Tips staví dokonalý linuxový počítač.
Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.17 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.18. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna a Linux Kernel Newbies. Vypíchnout lze například podporu protokolu PSP (PSP Security Protocol, PSP encryption of TCP connections).
Byla vydána nová stabilní verze 25.11 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Xantusia. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.
Richard Hughes na Mastodonu oznámil, že se společnost Framework Computer stala sponzorem služby LVFS (Linux Vendor Firmware Service) umožňující aktualizovat firmware zařízení na počítačích s Linuxem.
Jak na webu co nejšíleněji zadávat datum? Jak to uživatelům co nejvíce znepříjemnit? V Bad UX World Cup 2025 (YouTube) se vybíraly ty nejšílenější UX návrhy. Vítězným návrhem se stal Perfect Date.
Společnost Collabora vydala (YouTube) na LibreOffice založený desktopový kancelářský balík Collabora Office. Pro Windows, macOS a Linux. Se stejným uživatelským rozhraním jako Collabora Online. Svůj desktopový kancelářský balík s rozhraním LibreOffice pojmenovala Collabora Office Classic.
Glen MacArthur vydal AV Linux (AVL) a MX Moksha (MXM) 25. S linuxovým jádrem Liquorix. AV Linux (Wikipedie) je linuxová distribuce optimalizována pro tvůrce audio a video obsahu. Nejnovější AV Linux vychází z MX Linuxu 25 a Debianu 13 Trixie. AV Linux přichází s desktopovým prostředím Enlightenment 0.27.1 a MX Moksha s prostředím Moksha 0.4.1 (fork Enlightenmentu).
Dobrý den, všem....
Koupil jsem si nový USB flash disk Kingston DataTraveler 512MB, ale po dvou dnech mám takové neblahé tušení, že je mrtvý.
Systém (SuSE 9.3) ho po připojení najde:
SCSI error : <2 0 0 0> return code = 0x8000002
sde: Current: sense key: Data Protect
Additional sense: Write protected
end_request: I/O error, dev sde, sector 0
Buffer I/O error on device sde, logical block 0
lost page write due to I/O error on sde
SCSI device sde: 977664 512-byte hdwr sectors (501 MB)
sde: Write Protect is on
sde: Mode Sense: 23 00 80 00
sde: assuming drive cache: write through
sde: unknown partition table
sde: Write Protect is on
sde: Mode Sense: 23 00 80 00
usb 1-2: USB disconnect, address 3
usb 1-2: new full speed USB device using uhci_hcd and address 4
scsi3 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
usb-storage: device found at 4
usb-storage: waiting for device to settle before scanning
Vendor: Kingston Model: DataTraveler 2.0 Rev: PMAP
Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 00
sde: Write Protect is off
sde: Mode Sense: 23 00 00 00
sde: Write Protect is off
sde: Mode Sense: 23 00 00 00
Attached scsi removable disk sde at scsi3, channel 0, id 0, lun 0
Attached scsi generic sg4 at scsi3, channel 0, id 0, lun 0, type 0
usb-storage: device scan complete
/etc/hotplug.d/block/50-hwscan.hotplug[10789]: new block device /block/sde
ale jestli tomu dobře rozumím, tak je problém s partition table.
Když se pokusím přes fdisk /dev/sde vytvořit oddíl, tak mi to vrací následující: Zařízení neobsahuje ani DOSOVOU tabulku rozdělení disku, ani SUN či SGI popis disku Vytvářím novou DOSOVOU tabulku rozdělení disku. Změny budou uloženy pouze do paměti, dokud se nerozhodnete je uložit na disk. Poté již nebudou stará data pochopitelně dostupná. Varování: chybný příznak 0x0000 tabulky rozdělení disku 4 bude opraven zápisem(w)oddíl
sde1, ale zkusím vytvořit, po volbě w pro ukončení a zapsání změn se fdisk tváří, že je vše OK, ale po kontrole fdisk -l, mi to vrátí: Disk /dev/sde: 500 MB, 500563968 bytes 16 heads, 60 sectors/track, 1018 cylinders Units = cylindry of 960 * 512 = 491520 bytes Na disku /dev/sde není korektní tabulka rozdělení disku.
Zkoušel jsem disk naformátovat i pod Windows u bráchy, ale i tam mi to vrací hlášku "Systém Windows nemohl dokončit formátování".
Jde s tím ještě něco udělat, nebo je mrtvý (na reklamaci)?sde: Write Protect is on
Opravdu ne - koukal jsem se i na web výrobce do tech. popisu - vyobrazení je tady - je to typ DTI
Jak jsem psal, tak jsem to zkoušel pod SuSE, WinXP a před chvílí ještě Mandrake - na třech různých PC. Ještě bych doplnil, že pod Windows to ukazuje filesystem typu RAWUnfortunately this unit does not have any security or write protection feature. If you receive a write protection message with this drive, this is an indication that you have a defective unit. In order to resolve, you will need to replace your DataTraveler drive.
Tiskni
Sdílej: