Bylo vydáno Eclipse IDE 2025-09 aneb Eclipse 4.37. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
T-Mobile od 15. září zpřístupňuje RCS (Rich Communication Services) zprávy i pro iPhone.
Společnost ARM představila platformu Arm Lumex s Arm C1 CPU Cluster a Arm Mali G1-Ultra GPU pro vlajkové chytré telefony a počítače nové generace.
Unicode Consortium, nezisková organizace koordinující rozvoj standardu Unicode, oznámila vydání Unicode 17.0. Přidáno bylo 4 803 nových znaků. Celkově jich je 159 801. Přibylo 7 nových Emoji.
Apple představil (YouTube) telefony iPhone 17 Pro a iPhone 17 Pro Max, iPhone 17 a iPhone Air, sluchátka AirPods Pro 3 a hodinky Watch Series 11, Watch SE 3 a Watch Ultra 3.
Realtimová strategie Warzone 2100 (Wikipedie) byla vydána ve verzi 4.6.0. Podrobný přehled novinek, změn a oprav v ChangeLogu na GitHubu. Nejnovější verzi Warzone 2100 lze již instalovat také ze Snapcraftu a Flathubu.
Polské vývojářské studio CD Projekt Red publikovalo na Printables.com 3D modely z počítačové hry Cyberpunk 2077.
Organizátoři konference LinuxDays 2025 vydali program a zároveň otevřeli registrace. Akce se uskuteční 4. a 5. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích, kde vás čekají přednášky, workshopy, stánky a spousta šikovných lidí. Vstup na akci je zdarma.
Uživatelé komunikátoru Signal si mohou svá data přímo v Signalu bezpečně zálohovat a v případě rozbití nebo ztráty telefonu následně na novém telefonu obnovit. Zálohování posledních 45 dnů je zdarma. Nad 45 dnů je zpoplatněno částkou 1,99 dolaru měsíčně.
Server Groklaw, zaměřený na kauzy jako právní spory SCO týkající se Linuxu, skončil před 12 lety, resp. doména stále existuje, ale web obsahuje spam propagující hazardní hry. LWN.net proto v úvodníku připomíná důležitost zachovávání komunitních zdrojů a upozorňuje, že Internet Archive je také jen jeden.
mount -o speed 8 /dev/dvd /mnt/dvd
. Žádnou změnu jsem nazaznamenal. Tak jsem s tím ještě chvíli zápasil a pak jsem ještě zkoušel eject -x 8 /dev/dvd
(nic se nepřipojilo, takže tuším, že se to tím pouze nastavuje).
Po připojení mountem, byla hlasitost "vysavače" podle mých představ. Odskočil jsem si na 10min. chci zapnout seriál a ono nic. DVD médium nereaguje.. A už nejde ani připojit. Příkaz mount
trvá šíleně dlouho a pak vyhodí mount: není adresářem
. Zkoušel jsem parametry stejným způsobem vracet a nic. Restart taky nepomohl a nakonec jsem zjistil, že ve woknousech se to médium taky nechytí.
PS: Stalo se to někomu? Je možné médium vůbec takhle zničit? Médium jsem vypálil asi před 14 dny a není na něm ani škrábnutí. Do teď 100% funkční. Alespoň se mi ulevilo, že ostatní média jdou v pohodě...
`dmesg|less'
po necem podezrelem, pripadne sem prislusne "podezrele" casti pridejte.
Hlaska "mount: neni adresarem" je dosti zvlastni. Neznam zadne ceske chybove hlasky, takze vam poradim toto: nastavte lokalizacni promenne na jazyk anglicky (napr. pomoci `LC_ALL=en_US.ISO-8859-1 mount ... atd.'
) a prislusnou anglickou hlasku hlasku pak predejte (v uvozovkach) Googlu - treba neco napovi (vetsinou vi dost)...
Z toho co jste napsal neni moc jasne, co se vlastne stalo, ale vzhledem k tomu, ze medium nefunguje ve dvou OS tak jako tak, tipoval bych bud opravdu poskozene medium anebo nejaky problem okolo HW te vypalovacky.
PS: Nemyslim si, ze byste pouhym mountem to medium poskodil, ledaze by se jednalo od DVD-RAM a neco se opravdu zle pokazilo (anebo jste neco pokazil, byt nevedomky, vy).
mount /mnt/dvd
jako obvykle, tak to v dmesg
vyhodi toto:
hdc: irq timeout: status=0xc0 { Busy } ide: failed opcode was: unknown hdc: DMA disabled hdc: ATAPI reset complete hdc: media error (bad sector): status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error } hdc: media error (bad sector): error=0x30 { LastFailedSense=0x03 } ide: failed opcode was: unknown end_request: I/O error, dev hdc, sector 64 hdc: media error (bad sector): status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error } hdc: media error (bad sector): error=0x30 { LastFailedSense=0x03 } ide: failed opcode was: unknown end_request: I/O error, dev hdc, sector 256 hdc: media error (bad sector): status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error } hdc: media error (bad sector): error=0x30 { LastFailedSense=0x03 } ide: failed opcode was: unknown end_request: I/O error, dev hdc, sector 248 hdc: media error (bad sector): status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error } hdc: media error (bad sector): error=0x30 { LastFailedSense=0x03 } ide: failed opcode was: unknown end_request: I/O error, dev hdc, sector 228 hdc: media error (bad sector): status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error } hdc: media error (bad sector): error=0x30 { LastFailedSense=0x03 } ide: failed opcode was: unknown end_request: I/O error, dev hdc, sector 220 attempt to access beyond end of device hdc: rw=0, want=1252, limit=260 attempt to access beyond end of device hdc: rw=0, want=1028, limit=260 UDF-fs: No partition found (1) ISO 9660 Extensions: Microsoft Joliet Level 3 attempt to access beyond end of device hdc: rw=0, want=1144, limit=260 ISOFS: unable to read i-node block ISOFS: changing to secondary root attempt to access beyond end of device hdc: rw=0, want=1152, limit=260 ISOFS: unable to read i-node blockCož vypadá na dost poškozené DVD.. Hledat tu hlášku v angličtině mě ani nenapadlo
mount: Not a directory
.
No, tak že je poškozené médium už očividně vím na 100%, teď by mě ještě zajímalo jak k tomu došlo. Nedělal jsem s tím opravdu nic jiného, než co jsem popsal v ůvodu :-/
Tiskni
Sdílej: