Byl vydán Mozilla Firefox 145.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Ukončena byla podpora 32bitového Firefoxu pro Linux. Přidána byla podpora Matrosky. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 145 bude brzy k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Lidé.cz (Wikipedie) jsou zpět jako sociální síť s "ambicí stát se místem pro kultivované debaty a bezpečným online prostředím".
Byla vydána nová verze 4.4 multiplatformního integrovaného vývojového prostředí (IDE) pro rychlý vývoj aplikaci (RAD) ve Free Pascalu Lazarus (Wikipedie). Využíván je Free Pascal Compiler (FPC) 3.2.2.
ASUS má v nabídce komplexní řešení pro vývoj a nasazení AI: kompaktní stolní AI superpočítač ASUS Ascent GX10 poháněný superčipem NVIDIA GB10 Grace Blackwell a platformou NVIDIA DGX Spark. S operačním systémem NVIDIA DGX založeném na Ubuntu.
Desktopové prostredie Trinity Desktop vyšlo vo verzii R14.1.5. Je tu opravená chyba v tqt komponente spôsobujúca 100% vyťaženie cpu, dlaždice pre viac monitorov a nemenej dôležité su dizajnové zmeny v podobe ikon, pozadí atď. Pridaná bola podpora distribúcií Debian Trixie, Ubuntu Questing, RHEL 10 a OpenSUSE Leap 16.
Grafická aplikace Easy Effects (Flathub), původně PulseEffects, umožňující snadno povolovat a zakazovat různé audio efekty v aplikacích používajících multimediální server PipeWire, byla vydána ve verzi 8.0.0. Místo GTK 4 je nově postavená nad Qt, QML a Kirigami.
Na YouTube lze zhlédnout Godot Engine – 2025 Showreel s ukázkami toho nejlepšího letos vytvořeného v multiplatformním open source herním enginu Godot.
Blíží se konec roku a tím i všemožná vyhlášení slov roku 2025. Dle Collins English Dictionary je slovem roku vibe coding, dle Dictionary.com je to 6-7, …
Cloudflare Radar: podíl Linuxu na desktopu dosáhl v listopadu 6,2 %.
Chcete vědět, co se odehrálo ve světě techniky za poslední měsíc? Nebo si popovídat o tom, co zrovna bastlíte? Pak doražte na listopadovou Virtuální Bastlírnu s mikrofonem a kamerou, nalijte si něco k pití a ponořte se s strahovskými bastlíři do diskuze u virtuálního piva o technice i všem možném okolo. Mezi nejvýznamnější novinky patří Průšovo oznámení Core One L, zavedení RFID na filamentech, tisk silikonu nebo nový slicer. Dozvíte se ale i
… více »
#!/bin/bash
set $(netstat | grep -m 14 tcp | awk '{print $4, $5}' | cut -f 2 -d: | cut -f 2 -d' ')
while :
do
echo "$(tcpdump -i ra0 |grep $1)"
shift || break
done
exit 0
takze pomoci set predam vysledky dotazu v zavorkach. TO mi vrati aktualni seznam navazanych spojeni na protokolu TCP... problem je v tom, ze nazvy jsou zkracene, takze v pripade delsiho domenoveho nazvu vlastne neni videt, s kym je spojeni navazano. Proto chci ony neuplne nazvy pouzit v dotazu "tcpdump -i ra0" kde pomoci grep a predane promenne ze set, ziskam uplne domenove nazvy z prave aktivnich spojeni. Kdyz jsem zkousel toto ( viz nize ), promenne predane ze set se zobrazily, ale uvnitr cyklu uz nejsem schopen ony predane promenne pouzit v dalsim dotazu. Rekl bych, ze podobne pripady jsou caste a s nakopnutim/vysvetlenim uz urcite pochopim, jak podobne pripady resit.
#!/bin/bash
set $(netstat | grep -m 14 tcp | awk '{print $4, $5}' | cut -f 2 -d: | cut -f 2 -d' ')
while :
do
echo $1
shift || break
done
exit 0
Tohle mi pri volani echo $1 zobrazi vypisy z retezce netstat...takze snad jsem na spravne ceste, ale promennou uz v dalsim dotazu ( v prikazu tcpdump.. )opravdu pozit nemohu. Dekuji moc za pomoc a nakopnuti - polopate prosim.
P.
for
for foo in $(kolona); do nejaky kod vyuzivajici $foo doneMísto
netstat | grep -m 14 tcp můžeš použít netstat -t.
A nakonec zkus napsat netstat -tW, příště doporučuji man netstat.
echo "$(tcpdump -i ra0 |grep $1 | head -1)"aby mi to vratilo jen jednu hodnotu. Idealni zpusob a plne dostacujici je pro me netstat -n... ip adresy uz myslim netreba dale prekladat na domenove nazvy za pomoci nslookup - usetrim tim systemove prostredky. Slo mi o to, ze neuplny domenovy nazev jak jsem to resil ja predtim, mi samozrejme byl na nic. Hlavne, ze uz taky vim, jak na vyuziti tech promennych dale ve skriptech ( pomoci for ). Vsem moc dekuji a preji pekny den!
P.
set $(prikaz)
while shift
do
prikaz $1
done
je korketni - jen bych ten shift přesunul hned za while. Když už není kam posouvat vrátí false a smyčka skončí, tak proč to dělat přes break. Funguje to podobně dost podobně jako ten for.netstat -tW
Tiskni
Sdílej: