Fedora je od 10. února dostupná v Sýrii. Sýrie vypadla ze seznamu embargovaných zemí a Fedora Infrastructure Team mohl odblokovat syrské IP adresy.
Ministerstvo zahraničí Spojených států amerických vyvíjí online portál Freedom.gov, který umožní nejenom uživatelům v Evropě přístup k obsahu blokovanému jejich vládami. Portál bude patrně obsahovat VPN funkci maskující uživatelský provoz tak, aby se jevil jako pocházející z USA. Projekt měl být původně představen již na letošní Mnichovské bezpečnostní konferenci, ale jeho spuštění bylo odloženo.
Byla vydána pro lidi zdarma ke stažení kniha The Book of Remind věnovaná sofistikovanému kalendáři a připomínači Remind.
Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.5.0. Oznámení připomíná 30. výročí vzniku projektu. Novinky zahrnují mj. vylepšení referencí nebo použití barev napříč aplikací, od rozhraní editoru po výstupní dokument.
F-Droid bannerem na svých stránkách a také v aplikacích F-Droid a F-Droid Basic upozorňuje na iniciativu Keep Android Open. Od září 2026 bude Android vyžadovat, aby všechny aplikace byly registrovány ověřenými vývojáři, aby mohly být nainstalovány na certifikovaných zařízeních Android. To ohrožuje alternativní obchody s aplikacemi jako F-Droid a možnost instalace aplikací mimo oficiální obchod (sideloading).
Svobodná historická realtimová strategie 0 A.D. (Wikipedie) byla vydána ve verzi 28 (0.28.0). Její kódový název je Boiorix. Představení novinek v poznámkách k vydání. Ke stažení také na Flathubu a Snapcraftu.
Multimediální server a user space API PipeWire (Wikipedie) poskytující PulseAudio, JACK, ALSA a GStreamer rozhraní byl vydán ve verzi 1.6.0 (Bluesky). Přehled novinek na GitLabu.
UBports, nadace a komunita kolem Ubuntu pro telefony a tablety Ubuntu Touch, vydala Ubuntu Touch 24.04-1.2 a 20.04 OTA-12.
Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová stabilní verze 2.0 otevřeného operačního systému pro chytré hodinky AsteroidOS (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení o vydání a na YouTube.
WoWee je open-source klient pro MMORPG hru World of Warcraft, kompatibilní se základní verzí a rozšířeními The Burning Crusade a Wrath of the Lich King. Klient je napsaný v C++ a využívá vlastní OpenGL renderer, pro provoz vyžaduje modely, grafiku, hudbu, zvuky a další assety z originální kopie hry od Blizzardu. Zdrojový kód je na GitHubu, dostupný pod licencí MIT.
Proč mi zmizel obsah disku ?! Na to snad není žádné vysvětlení !
Jako normálně vstanu, zapnu moje (bývalý) Gentoo. Zapnu si nějaký písničky a jen tak si nějakejch pár hodinek poslouchám. Najednou přijede kámoš, tak se compa nechal zapnutýho i s hudbou. Šli sme se koupat do bazénu, kde sme byli asi tak 1 hodinu, pak si chtěli jít poslechnout co mam v compu. Dojdeme do pokoje. Sednu ke compu a koukám jako tele !!! Vobrazovka černá s nějakým divným text a číslama (to sem neřešil) a jednoduše sem ho (natvrdo) restartoval s doměním, že ho zase normálně zapnu ! Ale omyl když došlo do grubu (kterej byl na druhym disku), zvolim "Gentoo Linux" a najednou "Error 22" (nevim co znamená ale to je jedno). Tak zapnu Slax že se podivám co s tim je. Jak tak koukám, nikde nemůžu najít moje datové oddíly, koukám do /mnt ,do /dev ,koukám i přes fdisk as nikde !!! Zbyli tam pouze Swap a Logická část (což mi nejde na rozum). Řeksem si tak nic, mrknu se do Power Quest Magicu jestli mi Linux nelže. Jen zapnu PQM, tak "Error: bla bla bla ... Do you want to fix error ?" [Yes]. Tabulka partišnů skoro prázdná jen se tam válí Swap a Logická část !! A všechem můj linux je v p****i !! I se vší tou hudbou (která mě nejvíc mrzí) !!! Zbylo mi tak 195 mp3ek v playeru
.Zajímalo by mě co mi smazalo všechny připojené oddíli (i widlí na prvnim disku) !! Jo a ještě jedna záhada, co dělá na mym (prvnim disku) widlím oddílu prázdná složka lost+found (neni to jen na ext2 a ext3 )a zbytek pryc ???!
Jo a běželi tam démoni jako Mysql, Apache, SSH, ProFTP, ...
Tiskni
Sdílej: