abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 15:00 | Zajímavý článek

Byl publikován přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie) za uplynulé dva měsíce. Servo zvládne už i Gmail. Zakázány jsou příspěvky generované pomocí AI.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    9.5. 17:22 | Nová verze

Raspberry Pi Connect, tj. oficiální služba Raspberry Pi pro vzdálený přístup k jednodeskovým počítačům Raspberry Pi z webového prohlížeče, byla vydána v nové verzi 2.5. Nejedná se už o beta verzi.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 15:22 | Komunita

Google zveřejnil seznam 1272 projektů (vývojářů) od 185 organizací přijatých do letošního, již jednadvacátého, Google Summer of Code. Plánovaným vylepšením v grafických a multimediálních aplikacích se věnuje článek na Libre Arts.

8.5. 19:22 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

8.5. 18:00 | Nová verze

Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.

8.5. 01:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 00:55 | Zajímavý projekt

PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.

vlk | Komentářů: 0
    7.5. 19:44 | Nová verze

Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

7.5. 17:33 | Nová verze

Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.

7.5. 05:33 | Komunita

Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.

Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (2%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 576 hlasů
     Komentářů: 26, poslední 8.5. 09:58
    Rozcestník

Dotaz: Prosím o pomoc s IP nastavením AP, počítač, ...

17.8.2006 16:52 Honza
    Prosím o pomoc s IP nastavením AP, počítač, ...
    Přečteno: 432×
    Prosím o pomoc s nastavením sítí, čím víc čtu tím jsem zmatenější. Stav je takový, mám připojení pomocí XI-626, a routuje samotný počítač, potud je vše logické a chápu to. Jenže jsem se rozhodl, že již nechci využívat tento počítač a chci menší, takový malý embedded PC s VIA, prostě jen dva ethernety a FLASH.

Ale neni me vubec jasne jak se vlastně nastavi hardwareove AP jako klient, doposud to bylo primo, ze WLAN byla WAN, takže přidělená IP byla přímo v PC, kde se s ní dalo pracovat.

HW AP má možnosti:
    Access point
    Wireless Bridge Point to Point
    Wireless Bridge Point to Multipoint
    Access Point Client

Z toho lě logika říká, že správná je posldení možnost Access Point Client, jenže jak to bude s IP adresou? Mám jen jedinou IP adresu (veřejnou), ale kde bude tato nastavena na AP, nebo v počítači? Jestli na AP jak budu routovoat na vnější rozhraní?

Prosím o nasměrování, jsem z toho skutečně totálně zmatený a nevím jak z toho ven a při tom mě začíná tlačit čas. Jenže bez nějaké průpravy se mě do toho moc nechce, protože teď AP slouží na jiné účely. Prostě nelze zkoušet, ale potřebuji to přímo nastavit, jenže jak.

Odpovědi

17.8.2006 17:09 Roman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prosím o pomoc s IP nastavením AP, počítač, ...
    Zdar. Pokud mas pridelenou pouze jednu ip, tak to budes mit celkm tezke... Ono totiz by bylo dobre, aby AP (v rezimu client) bylo ve stejnem subnetu jako bude sitovka na tom PCa tos jednou ip nedocilis. Dle meho soudu to s jednou IP nepujde...
    17.8.2006 17:18 Martin
    No to mě právě taky tak připadne :-( Jen mě to prostě nějak nejde pod nes, ale co nadělám, AP asi půjde k nějakým jiným účelům a přibude nějaká minipci karta jako WAN.
    17.8.2006 17:55 Roman
    ONo kdyz das APcko do jineho subnetu, tak se k nemu klient normalne pripoji a net jede..> Ale nemam u sebe dostatek zeleza na to, abych vyzkousel jestli by to slo i naopak...
    Max avatar 17.8.2006 17:52 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Asi jsem tě nepochopil, jak to budeš mít poskládaný? AP, za ním ten embeddet PC ? A co dál? Ještě něco?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    houska avatar 17.8.2006 20:30 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Nejsem si jist jestli jsem te spravne pohopil ale zrejme chces tohle.
    18.8.2006 01:57 Martin
    Asi jsem to špatně napsal, snažím se o řešení situace.

WAN (veřejná IP) - Ethernet - embedded PC - Ethernet - LAN (interni IP)

Jak WAN chci použít hardrwareové AP v módu klient, důležité je že mám jen jednu veřejnou IP adresu a mate mě jak to nastavit.
    18.8.2006 15:36 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Vubec nezáleží jak je síť dělaná prostě to co je první napojeno na internet a má veřejnou IP musí dělat NAT a na druhé straně použít nějaké neveřejné IP (adresy třeba 10.0.y.x nebo 192.168.z.j) a ty jak si rozdělíš je tvoje věc.
    18.8.2006 17:10 Martin
    A to je ten průser, tak se s tím nedomluvím, já žil v představách, že je standardně některý z módů jakoby transparentní, respektive že rádiová část si dělá své a Ethernet je vlastně až v PC (bráně). Takhle bych se musel spolehnout na HW AP, které se bude chovat bůhvíjak. Takže jak to tak sleduju bude to opravdu embedded PC, ale s miniPCI v pozici veřejné strany.

Jen mě není jasné, proč to ty HW AP mají, respektive tu funkci, když je defakto nepoužitelná, já mluvím o modelu starém jako wifi samotné, tedy skoro, OvisLink 1100AP, který nastavení AP Client má, ale nemá v sobě router, tedy jestli to dobře chápu je to stroj který sice má v mém nastavení přidělenu veřejnou IP, ale tím to končí, protože druhá není k dispozici. Jo asi mám zkreslené představy.
    18.8.2006 18:32 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Tak potom musíte dát něco za to AP co bude dělat ten NAT a chovat se jako router :-) jedno co to bude zda nějaký PC nebo si pořídíte novou wifi která má v sobě už router, nebo pouze router s NAT atd.....

Třeba něco z tohoto: Edimax Broadband Router
    19.8.2006 11:42 Martin
    To jo, ale ten muj kram (1100AP) vlastně asi není schopen toho co chci, vždyť musím přidělit IP adresu samotnému AP v klient módu, potud vše OK, ale abych mohl s tím AP komunikovat potřeboval bych druhou IP ve stejném rozsahu, kterou přidělím routeru, v mém případě tomu embed. PC. A druhou IP ve veřejném rozsahu nemám, respektive nemám chuť za ni platit.

Dobře zní to níže, i když taky nemám představu jak to funguje, tedy ten příspěvek s 1120AP v bridge modu.

Velmi zjednodušeně potřebuji nahradit XI-626 (PCI WLAN) za jiné řešení, nejlépe fyzicky na Ethernetu, ale to vše s jednou veřejnou IP. A mám pocit že to nelze, když nejde o jedno zařízení ve formě WiFi/router.

Nouzově to samozřejmě můžu řešit nějakou miniPCI kartou, ale raději bych bez ní, většinou moc topí, což není pro nějaký WRAP nebo VIA-EPIC to pravé.
    vencour avatar 18.8.2006 18:49 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy

To by snad šlo u bridge? Že máte hw wifi, kde se připojujete a nat máte za wifinou, na tom písidle??

Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Max avatar 18.8.2006 23:18 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Tak tak, AP hodit do módu bridge, tím projde veřejná IP na ten embedded PC. Co dál? Ten embedded PC bude tedy router a z něj můžeš tu veřejnou IP forwardnout na nějaký PC, ostatní PC v síti nebudou mít veřejnou IP a tudíž budeš muset jejich provoz natovat ...
    Zdar Max
    Max avatar 18.8.2006 23:21 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Jinak, já mám zkušenosti s OvisLink 1120AP a tam mod bridge funguje, jak je na tom 1100ap nevím. Pro OvisLink 1120AP existuje i placený firmware, který umí nat apod.
    Zdar Max
    19.8.2006 11:35 Martin
    To je přesně ono, teď je zjistit jestli to ten můj AP umí, dle módů umí jen: Access point
    Wireless Bridge Point to Point
    Wireless Bridge Point to Multipoint
    Access Point Client Jak dostanu veřejnou IP na počítač mám vyhráno, tam si již z provozem poradím, respektive již jde jen o NAT a routing, ale v takovém módu si neumím představit jak se to nastavuje? Respektive jak se s tím AP v tom modu komunikuje, kdo ma pridelenu verejnou AP, ten AP nebo až ethernet v počítači?

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.