abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 19:22 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 18:00 | Nová verze

Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.

včera 01:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:55 | Zajímavý projekt

PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.

vlk | Komentářů: 0
    7.5. 19:44 | Nová verze

Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

7.5. 17:33 | Nová verze

Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.

7.5. 05:33 | Komunita

Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.

Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    7.5. 03:55 | Komunita

sudo-rs, tj. sudo a su přepsáné do programovacího jazyka Rust, nahradí v Ubuntu 25.10 klasické sudo. V plánu je také přechod od klasických coreutils k uutils coreutils napsaných v Rustu.

6.5. 22:11 | Nasazení Linuxu

Fedora se stala oficiální distribucí WSL (Windows Subsystem for Linux).

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 13:22 | IT novinky

Společnost IBM představila server IBM LinuxONE Emperor 5 poháněný procesorem IBM Telum II.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (2%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 26, poslední včera 09:58
    Rozcestník

Dotaz: Samba + windows prava

25.8.2006 16:42 meki
    Samba + windows prava
    Přečteno: 466×
    DD,

je mozne udelat nastaveni na sambe takove (pouzivame ji jako domain controller), aby jsem mohl dat na slozku na sitovem disku prava tak, ze treba skupina ucitele ma na slozku plne opravneni (nebo jenom vyjmenovani uzivatele), a skupina studenti maji jenom pravo zapisu, ale nemuzou cist ani provadet zmeny ? Jestli jo, tak jak to udelat ?

ucitel: plny pristup (tj. cist,zobrazovat,zapisovat,menit..)

student: zobrazovat obsah slozky, zapisovat

Diky za napady.

Odpovědi

25.8.2006 18:10 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba + windows prava
    Zkuste použít ACL a pro učitele nastavit na adresář i na soubory rw práva, pro studenty na adresář rwx a pro soubory --- a na adresář sticky bit. Bez ACL by to mohlo jít také, jen místo nastavení práv pro skupinu studenti je nastavte pro ostatní.
    30.8.2006 23:09 tren
    create mask = 0070 directory mask = 1777 directory security mask = 0000 security mask = 0000 force group = ucit

Tohle udela zhruba to co chcete, pristup k souboru co se zapise kymkoliv bude mit jenom skupina ucit, nikdo jinej. Pristup k adresarum vsichni, ale adresar pokud v nem bude nejakej zapsanej soubor se snazat nepodari, stejne jako prepsat jiz existujici soubor v nem. Pripadne si to upravte zmenou prislusnych hodnot.
    30.8.2006 23:19 Jan
    udělat to nepochybně jde, ale bude to k ničemu, protože najít windowsi program ktery bez problému dokáže editovat dokument na write-only disku je velmi obtížné a přestava, že dokážete žactvo naučit pracovat na systému s takovým omezením je SciFi. Každou chvíli jim to nepůjde.
    otula avatar 31.8.2006 10:58 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov

S tím force group to asi fungovat nebude. Také jsem před časem tento argument používal ve víře, že dělá přesně to, co píšete, ale pak jsem zjistil, že funguje tak, že každý, kdo se ke sdílení připojí, MÁ PRÁVA skupiny ucit

Řešením bylo nastavit sgid bit - celé jsem to řešil zde: http://www.abclinuxu.cz/forum/show/101081

Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    31.8.2006 13:14 tren
    Mate pravdu, zkusil jsem to s force group a delalo to presne to co pisete :(

Zkusil jsem to s SGID, nejdrive tak, ze na hlavni adresar co se "vysdili" pres sambu nastavil ruzne pres chmod SGID a STICKY bit. Pak jsem tam zkusil neco zapsat pod obycejnym uzivatelem, adresar prvni urovne v pohode. Ale pak kdyz jsem vytvoril neco v tom adresari - treba adresar 2. urovne, tak jiz skupina byla toho cloveka a ta z hlavniho adresare :(. Mam v smb.conf zaple i inherit permissions, ale nepomohlo to :( Jak to mate udelane vy ? Mohli by ste poslat prislusnou cast smb.conf a ls vypis s pravy adresare ? Pripadne jeste vyzkouset jestli se vam to, kdyz jdete pri vytvareni hloubej nez 1. uroven nechova stejne.. Diky.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.