Po 8. květnu 2026 už na Instagramu nebudou podporované zprávy opatřené koncovým šifrováním. V chatech, kterých se bude změna týkat, se objeví pokyny o tom, jak si média nebo zprávy z nich stáhnout, pokud si je chcete ponechat.
V lednu byla ve veřejné betě obnovena sociální síť Digg (Wikipedie). Dnes bylo oznámeno její ukončení (Hard Reset). Společnost Digg propouští velkou část týmu a přiznává, že se nepodařilo najít správné místo na trhu. Důvody jsou masivní problém s boty a silná konkurence. Společnost Digg nekončí, malý tým pokračuje v práci na zcela novém přístupu. Cílem je vybudovat platformu, kde lze důvěřovat obsahu i lidem za ním. Od dubna se do Diggu na plný úvazek vrací Kevin Rose, zakladatel Diggu z roku 2004.
MALUS je kontroverzní proprietarní nástroj, který svým zákazníkům umožňuje nechat AI, která dle tvrzení provozovatelů nikdy neviděla původní zdrojový kód, analyzovat dokumentaci, API a veřejná rozhraní jakéhokoliv open-source projektu a následně úplně od píky vygenerovat funkčně ekvivalentní software, ovšem pod libovolnou licencí.
Příspěvek na blogu Ubuntu upozorňuje na několik zranitelností v rozšíření Linuxu o mandatorní řízení přístupu AppArmor. Společně jsou označovány jako CrackArmor. Objevila je společnost Qualys (technické detaily). Neprivilegovaný lokální uživatel se může stát rootem. Chyba existuje od roku 2017. Doporučuje se okamžitá aktualizace. Problém se týká Ubuntu, Debianu nebo SUSE. Red Hat nebo Fedora pro mandatorní řízení přístupu používají SELinux.
Byla vydána nová verze 19 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Bitwig Studio (Wikipedie) bylo vydáno ve verzi 6. Jedná se o proprietární multiplatformní (macOS, Windows, Linux) digitální pracovní stanici pro práci s audiem (DAW).
Společnost Igalia představila novou linuxovou distribuci (framework) s názvem Moonforge. Jedná se o distribuci určenou pro vestavěné systémy. Vychází z projektů Yocto a OpenEmbedded.
Google Chrome 146 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 146.0.7680.71 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 29 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
D7VK byl vydán ve verzi 1.5. Jedná se o fork DXVK implementující překlad volání Direct3D 3 (novinka), 5, 6 a 7 na Vulkan. DXVK zvládá Direct3D 8, 9, 10 a 11.
Bylo vydáno Eclipse IDE 2026-03 aneb Eclipse 4.39. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
Nevím, jak se budou programy tvářit na na několik záznamů se stejnou prioritou, ale nejspíš to zvládnou.Proste si vyberou jeden a na nej to poslou. Takze to celkem i funguje, sic neni to tak bezne.
A to pokud možno obecně, protože na tom druhém (momentálně neexistujícím) budou nejspíš Windows a vůbec netuším jak si to tam admin zařídí. Takže to přeposílání mi přišlo jako nejlepší, univerzální. Další možnost je asi skutečně jen udržovat na hlavním serevru nějakou databázi aliasů... To se sice zdá jednoduché, ale obávám se že v mém případě bych se do tohohle řešení strašně rychle zamotal.
Jenom jestli to dobře chápu:
Máte moje_domena.cz a MX záznam směřující na jeden primární mailserver. Přičemž na tomto stroji "ve skutečnosti" bydlí pouze maily někdo@moje_domena.cz, a přijaté maily pro někdo@cosik.moje_domena.cz se mají přeposílat na jiný mailserver. (Který v DNS nefiguruje.)
Nebo to myslíte jinak? Nejlepší by pro nás blbce bylo nějaké názorné vysvětlení na příkladech typu "co je pro danou mailovou adresu v MX a na jakém stroji mailbox bydlí"...
Nicméně, pokud mají být na nějakém konci tohoto řetězce mailservery na platformě Windows, tak to tu poštu můžete rovnou z části náhodně zahazovat a zbytek přeposílat na náhodně generované adresy. Efekt bude stejný... 
Pokud jsem to dobře pochopil, tazatel chce toto: (jediný) MX záznam pro doménu domena.cz ukazuje na jeho unixový stroj s eximem. Přijde-li na tento stroj mail s adresou příjemce user@domena.cz, pak
user, doručí se mail do níuser, přepošle se mail na počítač neco.domena.cz (to je ten windowsový stroj); pravděpodobně se v tomto případě navíc požaduje přepsání adresy příjemce na user@neco.domena.cz, ale tím si nejsem úplně jistýNěco podobného jsem zatím v praxi neřešil, ale předpokládám, že se sendmailem by to byla otázka tak deseti minut studia dokumentace. Tazatel to ale chce v eximu, takže s tím mu neporadím.
pass_router a redirect_router. Ale s konkrétní konfigurací už bude muset poradit někdo, kdo zná exim.
Tiskni
Sdílej: