Apple container dospěl do verze 1.0.0. Jedná se o open source nástroj pro spouštění linuxových kontejnerů na macOS postavený nad containerization. Napsaný je v programovacím jazyce Swift a optimalizovaný pro Apple silicon.
Bylo vydáno Eclipse IDE 2026-06 aneb Eclipse 4.40. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
Asterinas (GitHub) je v Rustu napsané jádro operačního systému poskytující s jádrem Linux kompatibilní ABI. Vydána byla verze 0.18.0. První distribucí postavenou nad jádrem Asterinas je Asterinas NixOS. Nejedná se o oficiální projekt NixOS a nemá nic společného s NixOS Foundation.
Podrobně byla rozebrána kritická zranitelnost v nf_tables (CVE-2026-23111). Další lokální eskalace práv na Linuxu. V upstreamu byla zranitelnost již v únoru opravena. Ve zdrojovém kódu stačilo odstranit 1 vykřičník.
Evropská komise (EK) nařídila americké společnosti Meta, že musí znovu umožnit bezplatný přístup konkurenčním obecně zaměřeným asistentům umělé inteligence (AI) k WhatsAppu a tento přístup musí zachovat až do ukončení antimonopolního šetření. Opatření je dočasné a má zabránit vážnému a nevratnému poškození konkurence na rychle rostoucím trhu s obecnými AI asistenty. Meta uvedla, že se proti rozhodnutí odvolá.
Společnost Anthropic představila AI modely Claude Fable 5 a Claude Mythos 5. Claude Fable 5 je první model třídy Mythos určený pro běžné použití.
Byla vydána nová stabilní verze 3.24.0, tj. první z nové řady 3.24, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Na čem pracují vývojáři v Rustu napsaného mikrokernelového unixového operačního systému Redox OS (Wikipedie)? Byl publikován přehled vývoje za květen. Vypíchnout lze nový scheduler EEVDF nebo port desktopového prostředí Xfce na Redox OS.
Upozornění pro uživatele Asahi Linuxu: Neaktualizujte macOS na verzi 27 Golden Gate! Apple změnil detekci spouštěcích oddílů. Po aktualizaci oddíl s Asahi Linuxem nevidí. Snad je to jenom chyba.
Na webu konference Den IPv6, která se konala 4. června v Národní technické knihovně v pražských Dejvicích, jsou nyní k dispozici všechny prezentace (v PDF) a jejich videozáznamy. Organizátory konference byly i letos sdružení CESNET, CZ.NIC a NIX.CZ.
Na mým NB potřebuju zablokovat načtení kernelího modulu fan při bootu, protože zřejmě kvůli zmršenému ACPI mi to dělá neplechu.
Asi naivně jsem si myslel, že ho stačí dát do blacklistu v /etc/modprobe.d/blacklist a /etc/hotplug/blacklist. Po chvíli hledání jsem našel, že se také "natvrdo" načítá z acpid init-scriptu - smazal jsem ho tedy z /etc/default/acpid. To taky nepomohlo. Napadlo mě, že ho může ještě načítat discover, tak jsem ho blacklistnul v /etc/discover.conf a raději i v /etc/discover.conf-2.6. Bohužel to taky nepomohlo
Mám Debian Etch, jádro 2.16.17 a v /etc/modules samozřejmě není. Už mě nic nenapadá.
modprobe -r fan, tak znovuspuštění acpid /etc/init.d/acpid restart ho už do paměti nenatáhne.
Z výpisu lsmodu jsem zjistil, že se tento modul nahrál mezi prvními - podezření tedy padlo na intramfs. Po přečtení manuálových sránek jsem se ho jal přebuildnout a v /etc/initramfs-tools/initramfs.conf nastavil parametr MODULES na list a do /etc/initramfs-tools/modules jsem přidal jen nejzákladnější moduly, které jsou potřeba. Po update-initramfs se vytvořil nový obraz, ale po rebootu tam ten fan modul zase byl ! Zkusil jsem ten initramfs znovu sestavit, tentokrát v "užvaněném" módu a ten prozradil, že tam cpe moduly fan, thermal, processor, které jsem do seznamu vybraných modulů nedával ! Grep mi potvrdil, že v /etc jejich seznam není. Po výpisu obsahu balíčku initramfs-tools jsem se nakonec dopátral do /usr/share/initramfs-tools/hooks/, odstranil skript thermal, rebuildnul initrams a voila ! Konečně to chodí.
Neberte to jako pokus flame, ale tohle je nesystémovej hnus a hack. Stejně tak to, že se natahování modulů neřeší z jednoho místa, ale některé init-skriptíky si to dělají po svém. Utekl jsem od SUSE, CentOs, Ubuntu a teď mě z podobných důvodů začíná štvát i Debian, ikdyž ze zmíněných je na tom ještě relativně dobře. To vážně neexistuje distribuce, která má hlavu a patu, kde se problémy řeší přímo u zdroje a ne příplácáváním takových hacků ?
Sorry, nechal jsem se trochu unést ...
Jinak díky všem za snahu.
Tiskni
Sdílej: