Editor kódů Zed (Wikipedie) po macOS a Linuxu s verzí 0.208.4 už běží také ve Windows.
Apple dnes představil 14palcový MacBook Pro, iPad Pro a Apple Vision Pro s novým čipem M5.
Debian pro mobilní zařízení Mobian (Wikipedie) byl vydán ve verzi 13 Trixie. Nová stabilní verze je k dispozici pro PINE64 PinePhone, PinePhone Pro a PineTab, Purism Librem 5, Google Pixel 3a a 3a XL, OnePlus 6 a 6T a Xiaomi Pocophone F1.
Operátor O2 představil tarif Datamanie 1200 GB . Nový tarif přináší 1200 GB dat s neomezenou 5G rychlostí, a také možnost neomezeného volání do všech sítí za 15 Kč na den. Při roční variantě předplatného zákazníci získají po provedení jednorázové platby celou porci dat najednou a mohou je bezstarostně čerpat kdykoli během roku. Do 13. listopadu jej O2 nabízí za zvýhodněných 2 988 Kč. Při průměrné spotřebě tak 100 GB dat vychází na 249 Kč měsíčně.
Byly publikovány informace o útoku na zařízení s Androidem pojmenovaném Pixnapping Attack (CVE-2025-48561). Aplikace může číst citlivá data zobrazovaná jinou aplikací. V demonstračním videu aplikace čte 2FA kódy z Google Authenticatoru.
Free Software Foundation (FSF) spustila projekt Librephone, jehož cílem je vytvoření svobodného operačního systému pro mobilní telefony. Bez binárních blobů.
Byla vydána verze 7 s kódovým název Gigi linuxové distribuce LMDE (Linux Mint Debian Edition). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Linux Mint vychází z Ubuntu. LMDE je postaveno na Debianu.
Byl vydán Mozilla Firefox 144.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Vypíchnout lze lepší správu profilů. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 144 bude brzy k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Discord potvrdil únik osobních údajů přibližně 70 000 uživatelů. Incident se týká uživatelů po celém světě, především těch, kteří v rámci ověřování svého věku nahráli do aplikace doklad totožnosti. Únik informací se netýkal systémů samotné platformy, ale došlo k němu přes kompromitovaný účet pracovníka zákaznické podpory u externího poskytovatele služeb.
Americká společnost OpenAI, která provozuje chatbota ChatGPT, kvůli výrobě vlastních procesorů pro umělou inteligenci (AI) spojí síly s firmou Broadcom. Firmy o tom informovaly (en) ve svém včerejším sdělení. OpenAI se snaží zajistit si výpočetní výkon potřebný k uspokojení rostoucí poptávky po svých službách. Akcie Broadcomu po zprávě výrazně zpevnily.
VSF: Cannot open root device "sda3" or unknown-block(0,0)
Please append a correct root="" option
Kernel panic - not syncing: VFS: unable to mount root fs on unknown-block(0,0)
Puvodne jsem si myslel ze je problem v jadre, ze jsem nepridal ovladac pro svuj SATA radic, a tak sem jadro predelal - tentokrat jsem zvolil radeji Vanillu a dal jsem si pozor abych dal do jadra ovladac pro svuj SATA radic (Silicon Image). Celej natesenej jsem rebootoval, ale problem tam je furt, nemuze se dostat na sda3.
Partition table:
sda1: vfat
sda2: vfat
sda3: ext3, obsahuje /boot
sda4: swap
grub.conf:
#default os (poradi)
default 0
#cas nez se nabootoje default
timeout 60
#vobrazek
splashimage=(hd0,2)/boot/grub/splash.xpm.gz
#Linux
title=Gentooo Linux
root (hd0,2)
kernel /boot/linux-vanila-2.6.17.6 root=/dev/sda3
#Windows
title=Windows XP doesntworkstation
rootnoverify (hd0,0)
makeactive
chainloader +1
(Windows bootovat jdou)
Slpash image se u grubu zobrazuje spravne, z cehoz usuzuju ze grub se na sda3 dostane.
Za rady předem děkuju...
#Linux title=Gentooo Linux root (hd0,2) kernel (hd0,2)/boot/linux-vanila-2.6.17.6 root=/dev/sda3nevím kde más system tj / pokud jinde nez na sda3 tak si to oprav v root=/dev/sdaX. Dale se podivej do /etc/fstab a oprav si radky kde se uvadi BOOT, ROOT a takove. s tim jsem mel taky problemy. proste BOOT nahrad sda3 atd. Pak by ti to melo nastartovat. Mel jsem s timhle problemy cca pred 3 dny.
#proc:
proc /proc proc defaults 0 0
#Linux:
/dev/sda3 / ext3 noatime 0 1
/dev/sda4 none swap sw 0 0
/dev/cdroms/cdrom0 /mnt/cdrom auto noauto,ro,user 0 0
#Windoze:
/dev/sda1 /mnt/c vfat iocharset=iso8859-2,codepage=852,ro 0 0
/dev/sda2 /mnt/v vfat iocharset=iso8859-2,codepage=852,rw 0 0
# glibc 2.2 and above expects tmpfs to be mounted at /dev/shm for
# POSIX shared memory (shm_open, shm_unlink).
# (tmpfs is a dynamically expandable/shrinkable ramdisk, and will
# use almost no memory if not populated with files)
shm /dev/shm tmpfs nodev,nosuid,noexec 0 0
Systém i /boot jsou na sda3.
Boot off-board chipsets first support
?
Nic jineho me nenapada, protoze
Tiskni
Sdílej: