Byla vydána první veřejná preview verze PrusaSliceru 3.0. Přesně 15 let po zveřejnění první verze Slic3ru, které připadlo na 1. září 2011. Jedná se o dosud největší upgrade PrusaSliceru: "Řídili jsme se tím, co skutečně potřebujete, a tak jsme například zcela zahodili stávající uživatelské rozhraní a vytvořili ho znovu od nuly. Přinášíme také nový systém projektů, kompletně přepracované profily navržené pro moderní tiskárny s větším
… více »Byl vydán Mozilla Firefox 155.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Vypíchnout lze Smart Window, zatím ale dostupné pouze pro uživatele v USA, Kanadě a Francii. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 155 bude brzy k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Tima Cooka na pozici generálního ředitele společnosti Apple dnešním dnem nahradil John Ternus, který byl dosud odpovědný za hardware. Tim Cook vedl Apple od roku 2011, kdy funkci převzal od později zesnulého spoluzakladatele společnosti Stevea Jobse. Za 15 let v čele Applu více než zdvojnásobil tržní hodnotu firmy.
Organizátoři konference LinuxDays ukončil veřejné přihlašování přednášek. Teď je na vás, abyste vybrali nejlepší témata pro letošní ročník. Hlasovat můžete do pondělí 7. září, poté bude podle výsledků hlasování sestaven program pro letošní ročník.
Servo, engine webového prohlížeče napsaný v Rustu, byl vydán ve verzi 0.5.0. Novinky shrnuje přehled projektu za červenec. Došlo k dalšímu pokroku ve vykreslování webových stránek. Současným cílem projektu je vytvořit komponentu webového prohlížeče jako WebView pro použití v jiných aplikacích.
IKEA a XBOX představují kolekci YXSTABY (pdf). Ta přináší designová a praktická řešení, díky nimž se prostor pro hraní během sekundy promění v útulný a harmonický domov.
Jonathan Thomas oznámil vydání verze 4.0 nelineární střižny OpenShot. Nově podporuje nahrávání obrazu a zvuku, vylepšuje uživatelské rozhraní, mj. color grading, přidává další efekty a mnoho dalšího (seznam změn).
Proběhlo hlasování o používání LLM při vývoji Debianu. Vývojáři Debianu si odhlasovali zodpovědné využívání generativní umělé inteligence.
Sovereign Tech Agency (Wikipedie) prostřednictvím svého fondu Sovereign Tech Fund podpoří vývoj Flatpaku částkou 508 640 eur.
Byla vydána první veřejná verze v7.0-mk2 projektu Multikernel (mklinux), který umožňuje spouštět více nezávislých linuxových jader současně na jednom stroji bez hypervizoru.
$ lspci | grep "Network" $ ifconfigu ifconfig hledejte nejspise eth0, jestli to spravne chapu, gui klikatko vam chce k eth0 (LAN) priradit IEEE1394 = FireWire, problem bude nejspise v nespusteni adekvatnich modulu k jadru, lscpi vam vypise jaky mate presne hw k lan, pote musite pomoci
$ modprobe patricny_modulzavest modul (pro vasi sitovku) do jadra, jestli mate jine jadro nez distribucni originalni, budete muset zapsat jmeno modulu i do
/etc/modprobe.preload. Problem bude zjistit podle hw jmeno modulu, google.com vam snad pomuze. Predpokladam ze mate defaultni distribucni jadro, v nem jsou vsechny moduly implicitne k dispozici => modprobe bude fungovat.
Az budete mit funkcni rozhrani eth0 mate vyhrano, internet pres DHCP se v linuxu administruje
$dhclient eth0
Změnil bych otázku, jelikož u mne Network není detekován ... tedy
$ lspci | grep et
02:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5751F Fast Ethernet PCI Express (rev 21)
04:02.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR5212 802.11abg NIC (rev 01)
# lshw | grep eth
logical name: eth0
capabilities: bus_master cap_list ethernet physical mii
10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd autonegociation
capabilities: bus_master cap_list logical ethernet physical wireless
# lshw | grep ath
configuration: broadcast=yes driver=ath_pci driverversion=0.9.4.5 (0.9.2) ip=192.168.0.42
multicast=yes wireless=IEEE 802.11g
[3xtr4ct@localhost ~]$ /sbin/lspci | grep et
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. Unknown device 8168 (rev 01)
Predpokladam, ze chybi modu a proto jsem stahnul prislusny driver a rozbalil.
Podle jinehp vlakne jsem po rozbaleni sem upravil soubor r1000_n.c(tj. ten modul)a zkusil zkompilovat. Nahlasilo to chybu:
[root@localhost r1000_v1.04]# make clean modules
make -C src/ clean
make[1]: Entering directory `/home/3xtr4ct/r1000_v1.04/src'
rm -f *.o *.ko *~ core* .dep* .*.d .*.cmd *.mod.c *.a *.s .*.flags
make[1]: Leaving directory `/home/3xtr4ct/r1000_v1.04/src'
make -C src/ modules
make[1]: Entering directory `/home/3xtr4ct/r1000_v1.04/src'
make -C /lib/modules/2.6.15-1.2054_FC5/build SUBDIRS=/home/3xtr4ct/r1000_v1.04/src modules
make: *** /lib/modules/2.6.15-1.2054_FC5/build: No such file or directory. Stop.
make: Entering an unknown directorymake: Leaving an unknown directorymake[1]: *** [modules] Error 2
make[1]: Leaving directory `/home/3xtr4ct/r1000_v1.04/src'
make: *** [modules] Error 2
Zkousel jsem taktez 3 radky souboru neprepisovat, vysledek byl ovsem stejny.
Taky jsem zkousel zkompilovat modul pomoci modprobe, to se mi ale nepodarilo(delal sem topodle navodu zde na foru a podle linux ethernet howto) - vubec to nevzalo prislusny modul v src/
Jedu na distro FedoraCore 5(2.6.15-1.2054FC5)
Budu rad za kazdej napad,uz jsem docela zoufalej. Diky cau
Tiskni
Sdílej: