Příspěvek na blogu Ubuntu upozorňuje na několik zranitelností v rozšíření Linuxu o mandatorní řízení přístupu AppArmor. Společně jsou označovány jako CrackArmor. Objevila je společnost Qualys (technické detaily). Neprivilegovaný lokální uživatel se může stát rootem. Chyba existuje od roku 2017. Doporučuje se okamžitá aktualizace. Problém se týká Ubuntu, Debianu nebo SUSE. Red Hat nebo Fedora pro mandatorní řízení přístupu používají SELinux.
Byla vydána nová verze 19 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Bitwig Studio (Wikipedie) bylo vydáno ve verzi 6. Jedná se o proprietární multiplatformní (macOS, Windows, Linux) digitální pracovní stanici pro práci s audiem (DAW).
Společnost Igalia představila novou linuxovou distribuci (framework) s názvem Moonforge. Jedná se o distribuci určenou pro vestavěné systémy. Vychází z projektů Yocto a OpenEmbedded.
Google Chrome 146 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 146.0.7680.71 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 29 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
D7VK byl vydán ve verzi 1.5. Jedná se o fork DXVK implementující překlad volání Direct3D 3 (novinka), 5, 6 a 7 na Vulkan. DXVK zvládá Direct3D 8, 9, 10 a 11.
Bylo vydáno Eclipse IDE 2026-03 aneb Eclipse 4.39. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
Ze systému Slavia pojišťovny uniklo přibližně 150 gigabajtů citlivých dat. Jedná se například o pojistné dokumenty, lékařské záznamy nebo přímou komunikaci s klienty. Za únik může chyba dodavatelské společnosti.
Sněmovna propustila do dalšího kola projednávání vládní návrh zákona o digitální ekonomice, který má přinést bezpečnější on-line prostředí. Reaguje na evropské nařízení DSA o digitálních službách a upravuje třeba pravidla pro on-line tržiště nebo sociální sítě a má i víc chránit děti.
Meta převezme sociální síť pro umělou inteligenci (AI) Moltbook. Tvůrci Moltbooku – Matt Schlicht a Ben Parr – se díky dohodě stanou součástí Meta Superintelligence Labs (MSL). Meta MSL založila s cílem sjednotit své aktivity na poli AI a vyvinout takovou umělou inteligenci, která překoná lidské schopnosti v mnoha oblastech. Fungovat by měla ne jako centralizovaný nástroj, ale jako osobní asistent pro každého uživatele.
$ lspci | grep "Network" $ ifconfigu ifconfig hledejte nejspise eth0, jestli to spravne chapu, gui klikatko vam chce k eth0 (LAN) priradit IEEE1394 = FireWire, problem bude nejspise v nespusteni adekvatnich modulu k jadru, lscpi vam vypise jaky mate presne hw k lan, pote musite pomoci
$ modprobe patricny_modulzavest modul (pro vasi sitovku) do jadra, jestli mate jine jadro nez distribucni originalni, budete muset zapsat jmeno modulu i do
/etc/modprobe.preload. Problem bude zjistit podle hw jmeno modulu, google.com vam snad pomuze. Predpokladam ze mate defaultni distribucni jadro, v nem jsou vsechny moduly implicitne k dispozici => modprobe bude fungovat.
Az budete mit funkcni rozhrani eth0 mate vyhrano, internet pres DHCP se v linuxu administruje
$dhclient eth0
Změnil bych otázku, jelikož u mne Network není detekován ... tedy
$ lspci | grep et
02:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5751F Fast Ethernet PCI Express (rev 21)
04:02.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR5212 802.11abg NIC (rev 01)
# lshw | grep eth
logical name: eth0
capabilities: bus_master cap_list ethernet physical mii
10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd autonegociation
capabilities: bus_master cap_list logical ethernet physical wireless
# lshw | grep ath
configuration: broadcast=yes driver=ath_pci driverversion=0.9.4.5 (0.9.2) ip=192.168.0.42
multicast=yes wireless=IEEE 802.11g
[3xtr4ct@localhost ~]$ /sbin/lspci | grep et
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. Unknown device 8168 (rev 01)
Predpokladam, ze chybi modu a proto jsem stahnul prislusny driver a rozbalil.
Podle jinehp vlakne jsem po rozbaleni sem upravil soubor r1000_n.c(tj. ten modul)a zkusil zkompilovat. Nahlasilo to chybu:
[root@localhost r1000_v1.04]# make clean modules
make -C src/ clean
make[1]: Entering directory `/home/3xtr4ct/r1000_v1.04/src'
rm -f *.o *.ko *~ core* .dep* .*.d .*.cmd *.mod.c *.a *.s .*.flags
make[1]: Leaving directory `/home/3xtr4ct/r1000_v1.04/src'
make -C src/ modules
make[1]: Entering directory `/home/3xtr4ct/r1000_v1.04/src'
make -C /lib/modules/2.6.15-1.2054_FC5/build SUBDIRS=/home/3xtr4ct/r1000_v1.04/src modules
make: *** /lib/modules/2.6.15-1.2054_FC5/build: No such file or directory. Stop.
make: Entering an unknown directorymake: Leaving an unknown directorymake[1]: *** [modules] Error 2
make[1]: Leaving directory `/home/3xtr4ct/r1000_v1.04/src'
make: *** [modules] Error 2
Zkousel jsem taktez 3 radky souboru neprepisovat, vysledek byl ovsem stejny.
Taky jsem zkousel zkompilovat modul pomoci modprobe, to se mi ale nepodarilo(delal sem topodle navodu zde na foru a podle linux ethernet howto) - vubec to nevzalo prislusny modul v src/
Jedu na distro FedoraCore 5(2.6.15-1.2054FC5)
Budu rad za kazdej napad,uz jsem docela zoufalej. Diky cau
Tiskni
Sdílej: