Svobodný a otevřený multiplatformní editor EPUB souborů Sigil (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 2.5.0. Stejně tak doprovodný vizuální EPUB XHTML editor PageEdit (GitHub).
Na základě národního atribučního procesu vláda České republiky označila Čínskou lidovou republiku za zodpovědnou za škodlivou kybernetickou kampaň proti jedné z neutajovaných komunikačních sítí Ministerstva zahraničních věcí ČR. Tato škodlivá aktivita, která trvala od roku 2022 a zasáhla instituci zařazenou na seznam české kritické infrastruktury, byla provedena kyberšpionážní skupinou APT31, veřejně spojovanou se zpravodajskou službou Ministerstvo státní bezpečnosti (MSS).
Google Chrome 137 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 137.0.7151.55 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 11 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Byl vydán AlmaLinux OS 10 s kódovým názvem Purple Lion. Podrobnosti v poznámkách k vydání. Na rozdíl od Red Hat Enterprise Linuxu 10 nadále podporuje x86-64-v2.
Byl vydán Mozilla Firefox 139.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 139 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Byly publikovány výsledky průzkumu mezi uživateli Blenderu uskutečněného v říjnu 2024. Zúčastnilo se více než 7000 uživatelů. Téměř 93 % z nich například používá uživatelské rozhraní v angličtině.
Lukáš Růžička v článku RamaLama aneb vyháníme lamy na vlastní louku na MojeFedora.cz představuje open source nástroj RamaLama umožňující spouštět jazykové modely v izolovaných OCI kontejnerech, a to bezpečně, bez potřeby mít root přístup k počítači, s podporou GPU či CPU a bez zbytečných obtížností kolem.
Byl vydán Sublime Text 4 Build 4200. Sublime Text (Wikipedie) je proprietární multiplatformní editor textových souborů a zdrojových kódů. Ke stažení a k vyzkoušení je zdarma. Pro další používání je nutná licence v ceně 99 dolarů. Spolu se Sublime Merge je cena 168 dolarů.
Multiplatformní open source voxelový herní engine Luanti byl vydán ve verzi 5.12.0. Podrobný přehled novinek v changelogu. Původně se jedná o Minecraftem inspirovaný Minetest v říjnu loňského roku přejmenovaný na Luanti.
Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 25.5. Přehled novinek v Changelogu.
$ lspci | grep "Network" $ ifconfigu ifconfig hledejte nejspise eth0, jestli to spravne chapu, gui klikatko vam chce k eth0 (LAN) priradit IEEE1394 = FireWire, problem bude nejspise v nespusteni adekvatnich modulu k jadru, lscpi vam vypise jaky mate presne hw k lan, pote musite pomoci
$ modprobe patricny_modulzavest modul (pro vasi sitovku) do jadra, jestli mate jine jadro nez distribucni originalni, budete muset zapsat jmeno modulu i do
/etc/modprobe.preload
. Problem bude zjistit podle hw jmeno modulu, google.com vam snad pomuze. Predpokladam ze mate defaultni distribucni jadro, v nem jsou vsechny moduly implicitne k dispozici => modprobe bude fungovat.
Az budete mit funkcni rozhrani eth0 mate vyhrano, internet pres DHCP se v linuxu administruje
$dhclient eth0
Změnil bych otázku, jelikož u mne Network
není detekován ... tedy
$ lspci | grep et 02:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5751F Fast Ethernet PCI Express (rev 21) 04:02.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR5212 802.11abg NIC (rev 01) # lshw | grep eth logical name: eth0 capabilities: bus_master cap_list ethernet physical mii 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd autonegociation capabilities: bus_master cap_list logical ethernet physical wireless # lshw | grep ath configuration: broadcast=yes driver=ath_pci driverversion=0.9.4.5 (0.9.2) ip=192.168.0.42 multicast=yes wireless=IEEE 802.11g
[3xtr4ct@localhost ~]$ /sbin/lspci | grep et
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. Unknown device 8168 (rev 01)
Predpokladam, ze chybi modu a proto jsem stahnul prislusny driver a rozbalil.
Podle jinehp vlakne jsem po rozbaleni sem upravil soubor r1000_n.c(tj. ten modul)a zkusil zkompilovat. Nahlasilo to chybu:
[root@localhost r1000_v1.04]# make clean modules
make -C src/ clean
make[1]: Entering directory `/home/3xtr4ct/r1000_v1.04/src'
rm -f *.o *.ko *~ core* .dep* .*.d .*.cmd *.mod.c *.a *.s .*.flags
make[1]: Leaving directory `/home/3xtr4ct/r1000_v1.04/src'
make -C src/ modules
make[1]: Entering directory `/home/3xtr4ct/r1000_v1.04/src'
make -C /lib/modules/2.6.15-1.2054_FC5/build SUBDIRS=/home/3xtr4ct/r1000_v1.04/src modules
make: *** /lib/modules/2.6.15-1.2054_FC5/build: No such file or directory. Stop.
make: Entering an unknown directorymake: Leaving an unknown directorymake[1]: *** [modules] Error 2
make[1]: Leaving directory `/home/3xtr4ct/r1000_v1.04/src'
make: *** [modules] Error 2
Zkousel jsem taktez 3 radky souboru neprepisovat, vysledek byl ovsem stejny.
Taky jsem zkousel zkompilovat modul pomoci modprobe, to se mi ale nepodarilo(delal sem topodle navodu zde na foru a podle linux ethernet howto) - vubec to nevzalo prislusny modul v src/
Jedu na distro FedoraCore 5(2.6.15-1.2054FC5)
Budu rad za kazdej napad,uz jsem docela zoufalej. Diky cau
Tiskni
Sdílej: