abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 22:22 | Komunita

Upozornění pro uživatele Asahi Linuxu: Neaktualizujte macOS na verzi 27 Golden Gate! Apple změnil detekci spouštěcích oddílů. Po aktualizaci oddíl s Asahi Linuxem nevidí. Snad je to jenom chyba.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Komunita

Na webu konference Den IPv6, která se konala 4. června v Národní technické knihovně v pražských Dejvicích, jsou nyní k dispozici všechny prezentace (v PDF) a jejich videozáznamy. Organizátory konference byly i letos sdružení CESNET, CZ.NIC a NIX.CZ.

VSladek | Komentářů: 0
    včera 13:11 | Nová verze

Byla vydána nová verze 9.1.0 správce sbírky fotografií digiKam (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení (NEWS). Vypíchnout lze vylepšené vyhledávání nebo podporu Pixel Motion Photos. Nejnovější digiKam je ke stažení také jako balíček ve formátu AppImage. Stačí jej stáhnout, nastavit právo ke spuštění a spustit.

včera 11:44 | Pozvánky

Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 3. a 4. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. Příjem témat poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a následně sestavení programu.

Petr Krčmář | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

Byla vydána nová verze 2.4.68 svobodného multiplatformního webového serveru Apache (httpd). Řešeno je mimo jiné 13 zranitelností.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    8.6. 22:44 | IT novinky

Apple na své vývojářské konferenci WWDC26 (Worldwide Developers Conference, keynote) představil řadu novinek. Vypíchnout lze novou generaci Apple Intelligence a zbrusu novou Siri, která dostala název Siri AI. Kvůli Aktu o digitálních trzích (DMA) však funkce Siri AI nebudou v systémech iOS 27 a iPadOS 27 k dispozici uživatelům v Evropské unii.

8.6. 22:22 | Nová verze

Byla vydána nová verze 1.18.0 distribučního frameworku Flatpak (Wikipedie), tj. technologie umožňující distribuovat aplikace v podobě jednoho instalačního souboru na různé linuxové distribuce a jejich různá vydání. Přehled novinek na GitHubu. Vypíchnout lze podporu rozhraní /dev/kfd pro výpočty na kartách AMD (AMDKFD).

8.6. 20:44 | Nová verze

aMule (Wikipedie), tj. multiplatformní klient pro peer-to-peer sdílení souborů pro sítě eD2k and Kademlia, byl po více než pěti letech od vydání poslední verze 2.3.3, vydán v nové major verzi 3.0.0 (GitHub). S novou webovou stránkou a dokumentací.

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    8.6. 12:55 | IT novinky

Byly vyhlášeni vítězové a zveřejněny vítězné zdrojové kódy (YouTube, GitHub) již 29. ročníku soutěže International Obfuscated C Code Contest (IOCCC), tj. soutěže o nejnepřehlednější (nejobfuskovanější) zdrojový kód v jazyce C.

8.6. 12:44 | IT novinky

Evropská komise předložila evropský balíček pro technologickou suverenitu, tedy soubor opatření, která mají posílit kapacity EU v oblasti polovodičů, umělé inteligence, cloudu a open source. To Evropě pomůže stát se lídrem v oblasti umělé inteligence, posílit její digitální autonomii a vytvářet podmínky pro udržitelnější digitální budoucnost.

Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    Které desktopové prostředí na Linuxu používáte?
     (11%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
     (31%)
     (3%)
     (6%)
     (3%)
     (15%)
     (26%)
    Celkem 1856 hlasů
     Komentářů: 30, poslední 3.4. 20:20
    Rozcestník

Dotaz: Doruceni lokalnich mailu do vzdalene schranky

16.1.2007 08:56 jirimares
    Doruceni lokalnich mailu do vzdalene schranky
    Přečteno: 204×
    Dobry den,

zkousel jsem par veci, jak primet system, aby systemove maily (napr. vystup z behu crona) nebyly doruceny do lokalni schranky (ctene pomoci prikazu mail), ale na vzdaleny server.

Provedl jsem nastaveni v /etc/alises tak, ze maily uctu xxx se dorucuji na adresu xxx@yyy.cz a navic jsem v YASTu v nastaveni MTA nastavil server odchozi posty.

Jeste doplnim, ze jako MTA mam standardne nainstalovan postfix (ne sendmail). Suse mam 10.1.

Stale nic :-(

Jirka

Odpovědi

16.1.2007 09:45 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Doruceni lokalnich mailu do vzdalene schranky
    Není jednoduší vše co je pro roota přesměrovat tedy jinam ?

Do domovského adresáře roota dejte soubor ".forward" kam napíšete email kam se přepošlou správy pro roota.

Případně upravit /etc/aliases a skontrolovat zda používáte ten soubor (zda postfix nepoužívá jiný) zda ho nemáte jinde a taky zda se z něho vygeneroval aliases.db.

Jinak koukněte do logu kde se to zadrhlo, bez nějaké chyby těžko můžeme hádat. Normální pošta chodí ? Máte veřejnou IP, není na black listu.
    16.1.2007 10:13 jirimares
    No to jsem presne chtel, do /etc/aliases jsem pridal:
    root:   xxx
    xxx: xxx@yyy.cz

kde xxx je jmeno uzivatele a xxx@yyy.cz je jeho existujici email. Cekal jsem, ze lokalni postfix preda jakekoliv maily na uzivatele xxx nadrazeneme MTA (celofiremnimu). Ale to se nejak nedeje.

v adresari /etc/postfix jsem zadny aliases.db nenasel.

Pokud provedu prikaz "echo Pozdrav2 | mail -s Ahoj root" pak se v /var/log/mail objevi nasledujici hlasky:
    Jan 16 10:02:55 xxx postfix/pickup[6512]: F08D73CA67: uid=1000 from=<xxx>
    Jan 16 10:02:55 xxx postfix/cleanup[11190]: F08D73CA67: message-id=<20070116090255.F08D73CA67@aaa.bbb.cz>
    Jan 16 10:02:56 xxx postfix/qmgr[6513]: F08D73CA67: from=<xxx@aaa.bbb.cz>, size=429, nrcpt=1 (queue active)
    Jan 16 10:02:58 xxx postfix/smtp[11191]: F08D73CA67: to=<root@aaa.bbb.cz>, orig_to=<root>, relay=mta.bbb.cz[???.???.???.???], delay=3, status=sent (250 2.0.0 l0G
    92tMV014531 Message accepted for delivery)
    Jan 16 10:02:58 xxx postfix/qmgr[6513]: F08D73CA67: removed

z cehoz usuzuju ze aliasis postfix nepouziva, je tak? Jak ho primet?

Diky
    16.1.2007 10:53 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    No to jsem presne chtel, do /etc/aliases jsem pridal:
    root:   xxx

Nějak nechápu proč tam nemáš "root: xxx@yyy.cz"

Potom restartnout postfix a většina startovacích skriptů i vygeneruje /etc/aliases.db pokud ne je třeba ten aliases.db vygenerovat ručně příkazem newaliases, nebo podobným já mám i newaliases.postfix které ukazují na stejnou binárku.

Taky se třeba podívat zda v konfiguráku u postffixu je ten soubor aliases.db zadán a kde vlastně je zda ho postfix nečeká někde jinde.
    # ALIAS DATABASE
    #
    # The alias_maps parameter specifies the list of alias databases used
    # by the local delivery agent. The default list is system dependent.
    #
    # On systems with NIS, the default is to search the local alias
    # database, then the NIS alias database. See aliases(5) for syntax
    # details.
    # 
    # If you change the alias database, run "postalias /etc/aliases" (or
    # wherever your system stores the mail alias file), or simply run
    # "newaliases" to build the necessary DBM or DB file.
    #
    # It will take a minute or so before changes become visible.  Use
    # "postfix reload" to eliminate the delay.
    #
    #alias_maps = dbm:/etc/aliases
    alias_maps = hash:/etc/aliases
    #alias_maps = hash:/etc/aliases, nis:mail.aliases
    #alias_maps = netinfo:/aliases

# The alias_database parameter specifies the alias database(s) that
    # are built with "newaliases" or "sendmail -bi".  This is a separate
    # configuration parameter, because alias_maps (see above) may specify
    # tables that are not necessarily all under control by Postfix.
    #
    #alias_database = dbm:/etc/aliases
    #alias_database = dbm:/etc/mail/aliases
    alias_database = hash:/etc/aliases
    #alias_database = hash:/etc/aliases, hash:/opt/majordomo/aliases

16.1.2007 11:41 jirimares
    No mam to tam, protoze chci presmerovat nejenom postu pro roota ale i pro uzivatele xxx, ale predelal jsem to na:
    root: xxx@yyy.cz

aliases.db mam tamtez, tj v /etc a v konfiguraku postfiku je radek:
    alias_maps = hash:/etc/aliases

takze by mel aliasy nacist spravne. Aliasy jsem editoval pred YAST, protoze to aktualizuje aliases.db (teda myslim si to, protoze to zmeni jeho datum a cas). Restartoval jsem postfix.

Ale vysledek, tj. log je stale stejny, zaryte posila mail na root@aaa.bbb.cz.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.