abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 12:33 | Zajímavý projekt

MALUS je kontroverzní proprietarní nástroj, který svým zákazníkům umožňuje nechat AI, která dle tvrzení provozovatelů nikdy neviděla původní zdrojový kód, analyzovat dokumentaci, API a veřejná rozhraní jakéhokoliv open-source projektu a následně úplně od píky vygenerovat funkčně ekvivalentní software, ovšem pod libovolnou licencí.

NUKE GAZA! 🎆 | Komentářů: 11
    dnes 03:55 | Bezpečnostní upozornění

Příspěvek na blogu Ubuntu upozorňuje na několik zranitelností v rozšíření Linuxu o mandatorní řízení přístupu AppArmor. Společně jsou označovány jako CrackArmor. Objevila je společnost Qualys (technické detaily). Neprivilegovaný lokální uživatel se může stát rootem. Chyba existuje od roku 2017. Doporučuje se okamžitá aktualizace. Problém se týká Ubuntu, Debianu nebo SUSE. Red Hat nebo Fedora pro mandatorní řízení přístupu používají SELinux.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

Byla vydána nová verze 19 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v changelogu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:44 | Nová verze

Bitwig Studio (Wikipedie) bylo vydáno ve verzi 6. Jedná se o proprietární multiplatformní (macOS, Windows, Linux) digitální pracovní stanici pro práci s audiem (DAW).

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 02:11 | Komunita

Společnost Igalia představila novou linuxovou distribuci (framework) s názvem Moonforge. Jedná se o distribuci určenou pro vestavěné systémy. Vychází z projektů Yocto a OpenEmbedded.

včera 00:44 | Nová verze

Google Chrome 146 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 146.0.7680.71 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 29 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

včera 00:22 | Nová verze

D7VK byl vydán ve verzi 1.5. Jedná se o fork DXVK implementující překlad volání Direct3D 3 (novinka), 5, 6 a 7 na Vulkan. DXVK zvládá Direct3D 8, 9, 10 a 11.

11.3. 23:22 | Nová verze

Bylo vydáno Eclipse IDE 2026-03 aneb Eclipse 4.39. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    11.3. 10:22 | Upozornění

Ze systému Slavia pojišťovny uniklo přibližně 150 gigabajtů citlivých dat. Jedná se například o pojistné dokumenty, lékařské záznamy nebo přímou komunikaci s klienty. Za únik může chyba dodavatelské společnosti.

Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    11.3. 10:11 | IT novinky

Sněmovna propustila do dalšího kola projednávání vládní návrh zákona o digitální ekonomice, který má přinést bezpečnější on-line prostředí. Reaguje na evropské nařízení DSA o digitálních službách a upravuje třeba pravidla pro on-line tržiště nebo sociální sítě a má i víc chránit děti.

Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    Které desktopové prostředí na Linuxu používáte?
     (16%)
     (7%)
     (0%)
     (11%)
     (29%)
     (2%)
     (5%)
     (2%)
     (13%)
     (25%)
    Celkem 1066 hlasů
     Komentářů: 26, poslední včera 08:56
    Rozcestník

Dotaz: VIM po upgrade na Etch - negunguje syntax on

10.5.2007 16:09 Johny | skóre: 9
    VIM po upgrade na Etch - negunguje syntax on
    Přečteno: 312×
    Zdravím, upgradoval jsem Sarge na Etch a nefunguje mi parametr "syntax on" v editoru VIM. Nevíte čím by to mohlo být? Bez barviček to je docela pakárna :-) Díky.

Odpovědi

10.5.2007 16:14 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VIM po upgrade na Etch - negunguje syntax on
    Soubory s definicemi syntaxí máš?
    Užívej dne – možná je tvůj poslední.
    10.5.2007 23:05 d.mon
    Niekedy davnejsie sa mi to uz tiez stalo (aj ked som si nie isty ze by to bolo pri upgrade na etch) a problem bol v tom ze upgrade mi nahradil vim balickom vim-tiny (okliesteny vim). Stacilo nainstalovat spravny balicek (myslim ze sa vola iba "vim") a opat to fungovalo.
    10.5.2007 23:23 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Odkomentovat v /etc/vimrc zakomentovane syntax on. Pak to půjde.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    10.5.2007 23:25 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    pardon: /etc/vim/vimrc
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    11.5.2007 08:49 Johny | skóre: 9
    syntax on nemám zakomentované. Nechal jsem si při upgradu starý konfigurák. Zkoušel jsem i originál konfigurák a v něm syntax on odkomentovat-nepomohlo. syntax on zapíná barevné odlišení příkazů, zakomentovaných řádků atd. nebo se pletu?
    11.5.2007 09:43 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Je potřeba povolit zvýrazňování syntaxe (:syntax on) a potom vybrat typ souboru (např. :set syntax=c pro jazyk C).
    11.5.2007 09:47 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Případně se dá do ~/.vimrc vložit něco jako
    fun! SetC66()
      set tw=0
      set cin
      set syn=c
      set filetype=c
    endfun

au bufnewfile,bufread *.c66	call SetC66()

To zajistí, že každý soubor s příponou .c66 bude mít zvýrazněnou syntaxi podle pravidel jazyka C, bude se používat céčkovské odsazování a nebudou se automaticky zalamovat řádky.
    11.5.2007 10:18 Johny | skóre: 9
    Jinak, pokud mi jde o to, aby se mi zvírazňovaly komentáře v konfiguračních souborech v jiné barvě než vše ostatní, tak mám napsat co? set syntax=c se v konfiguráku neprojevilo. Díky
    11.5.2007 21:06 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Zkus použít tu kouli, co máš na krku :) Samozřejmě, že ti nebude správně fungovat obarvování syntaxe konfiguračního souboru podle syntaktických pravidel jazyka C. Předpokládám, že používáš gvim, takže v nabídce si vyber nějaký podobný (či přímo stejný) typ souboru (SyntaxeZobrazit výběr možností a potom například SyntaxeWXYZXFree86 Config pokud chceš editovat konfigurák X serveru).
    11.5.2007 21:54 Johny | skóre: 9
    Koule nějaké jsou :-) Nepoužívám Xka. Jsem klikač, takže alespoň v linuxu se snažím držet příkazové řádky. Jiné rady pro CLI?
    11.5.2007 22:03 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Koukal jsi, zda opravdu nemáš nainstalovaný ten balík vim-tiny? Pak bych zkusil ještě terminál, v konzoli mám v etchi TERM=linux, barvičky fungují OK.
    11.5.2007 22:27 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    V normálním vimu použij (například) :set syn=xf86conf. Soubory s definicemi syntaxí se nacházejí v adresáři /usr/share/vim/vim70/syntax (pro vim v7.0).
    6.6.2007 09:29 Johny | skóre: 9
    Problém byl někde ve staré verzi konfiguráku. Při upgradu jsem nechal zachovat starý a "syntax on" za boha nefungoval. Dnes jsem upgradoval jiný systém a tam jsem nechal vimrc nahradit novou verzí. "syntax on" funguje bez problémů. Díky za Váš čas!! Vzhůru do světa barev :-)

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.