MALUS je kontroverzní proprietarní nástroj, který svým zákazníkům umožňuje nechat AI, která dle tvrzení provozovatelů nikdy neviděla původní zdrojový kód, analyzovat dokumentaci, API a veřejná rozhraní jakéhokoliv open-source projektu a následně úplně od píky vygenerovat funkčně ekvivalentní software, ovšem pod libovolnou licencí.
Příspěvek na blogu Ubuntu upozorňuje na několik zranitelností v rozšíření Linuxu o mandatorní řízení přístupu AppArmor. Společně jsou označovány jako CrackArmor. Objevila je společnost Qualys (technické detaily). Neprivilegovaný lokální uživatel se může stát rootem. Chyba existuje od roku 2017. Doporučuje se okamžitá aktualizace. Problém se týká Ubuntu, Debianu nebo SUSE. Red Hat nebo Fedora pro mandatorní řízení přístupu používají SELinux.
Byla vydána nová verze 19 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Bitwig Studio (Wikipedie) bylo vydáno ve verzi 6. Jedná se o proprietární multiplatformní (macOS, Windows, Linux) digitální pracovní stanici pro práci s audiem (DAW).
Společnost Igalia představila novou linuxovou distribuci (framework) s názvem Moonforge. Jedná se o distribuci určenou pro vestavěné systémy. Vychází z projektů Yocto a OpenEmbedded.
Google Chrome 146 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 146.0.7680.71 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 29 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
D7VK byl vydán ve verzi 1.5. Jedná se o fork DXVK implementující překlad volání Direct3D 3 (novinka), 5, 6 a 7 na Vulkan. DXVK zvládá Direct3D 8, 9, 10 a 11.
Bylo vydáno Eclipse IDE 2026-03 aneb Eclipse 4.39. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
Ze systému Slavia pojišťovny uniklo přibližně 150 gigabajtů citlivých dat. Jedná se například o pojistné dokumenty, lékařské záznamy nebo přímou komunikaci s klienty. Za únik může chyba dodavatelské společnosti.
Sněmovna propustila do dalšího kola projednávání vládní návrh zákona o digitální ekonomice, který má přinést bezpečnější on-line prostředí. Reaguje na evropské nařízení DSA o digitálních službách a upravuje třeba pravidla pro on-line tržiště nebo sociální sítě a má i víc chránit děti.
.
Přes ubuntu 7.04 Feisty Fawn "live CD" jsem si spustil Gnome partition editor (možná je chyba tam, spěchal jsem a nechtělo se mi studovat jak se to dělá přes shell). Každopádně jsem si ho pustil, smazal ntfs partition a dal jsem zvětšit EXT3 oddíl. Vypadalo to OK, tak jsem rebootoval a nejel grub. Znova jsem pustil Liveko a zadal prikazy k nainstalovani do MBR a uz to jede.
Nicmene, problem je, ze kdyz jsem se prihlasil a dal si gnome parted na normáním no-live ubuntu, filesystem měl sice požadovaných 30 GB (10+20) ale těch 20 se vůbec neprojevilo, ukazuje se to jako zaplněný prostor.
Těch 20 GB položek ale prstě nikde není.
Děkuju všem co mi odpoví, co jsem to vlastně vytvořil a jak dosáhnout toho, co jsem chtěl
0K!AS
e2fsck 1.40-WIP (14-Nov-2006) /dev/sda6: clean, 157416/1281696 files, 1475646/2560335 blocksjakoby bylo vsecko v pohode, pokud dam fsck -c /dev/sda6 coz by si melo vynutit kontrolu vadnych bloku, vrati tohle:
fsck 1.40-WIP (14-Nov-2006) e2fsck 1.40-WIP (14-Nov-2006) Checking for bad blocks (read-only test): done Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes Pass 2: Checking directory structure Pass 3: Checking directory connectivity Pass 4: Checking reference counts Pass 5: Checking group summary information /dev/sda6: ***** FILE SYSTEM WAS MODIFIED ***** /dev/sda6: 157416/1281696 files (0.9% non-contiguous), 1475646/2560335 blocksale zase se nic nespravi, data tam proste porad jsou/nejsou
Mel by jeste nekdo nejaky napad ?
Diky
fsck: fsck.ntfs: not found fsck: Error 2 while executing fsck.ntfs for /dev/sda5Takze ten stary oddil tam pravdepodobne porad nekde je schovany...
. Takze jsem zas tam kde jsem byl na zacatku
resize2fs. Jde to i za běhu na přimountovaném filesystému.
Tiskni
Sdílej: