Příspěvek na blogu Ubuntu upozorňuje na několik zranitelností v rozšíření Linuxu o mandatorní řízení přístupu AppArmor. Společně jsou označovány jako CrackArmor. Objevila je společnost Qualys (technické detaily). Neprivilegovaný lokální uživatel se může stát rootem. Chyba existuje od roku 2017. Doporučuje se okamžitá aktualizace. Problém se týká Ubuntu, Debianu nebo SUSE. Red Hat nebo Fedora pro mandatorní řízení přístupu používají SELinux.
Byla vydána nová verze 19 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Bitwig Studio (Wikipedie) bylo vydáno ve verzi 6. Jedná se o proprietární multiplatformní (macOS, Windows, Linux) digitální pracovní stanici pro práci s audiem (DAW).
Společnost Igalia představila novou linuxovou distribuci (framework) s názvem Moonforge. Jedná se o distribuci určenou pro vestavěné systémy. Vychází z projektů Yocto a OpenEmbedded.
Google Chrome 146 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 146.0.7680.71 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 29 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
D7VK byl vydán ve verzi 1.5. Jedná se o fork DXVK implementující překlad volání Direct3D 3 (novinka), 5, 6 a 7 na Vulkan. DXVK zvládá Direct3D 8, 9, 10 a 11.
Bylo vydáno Eclipse IDE 2026-03 aneb Eclipse 4.39. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
Ze systému Slavia pojišťovny uniklo přibližně 150 gigabajtů citlivých dat. Jedná se například o pojistné dokumenty, lékařské záznamy nebo přímou komunikaci s klienty. Za únik může chyba dodavatelské společnosti.
Sněmovna propustila do dalšího kola projednávání vládní návrh zákona o digitální ekonomice, který má přinést bezpečnější on-line prostředí. Reaguje na evropské nařízení DSA o digitálních službách a upravuje třeba pravidla pro on-line tržiště nebo sociální sítě a má i víc chránit děti.
Meta převezme sociální síť pro umělou inteligenci (AI) Moltbook. Tvůrci Moltbooku – Matt Schlicht a Ben Parr – se díky dohodě stanou součástí Meta Superintelligence Labs (MSL). Meta MSL založila s cílem sjednotit své aktivity na poli AI a vyvinout takovou umělou inteligenci, která překoná lidské schopnosti v mnoha oblastech. Fungovat by měla ne jako centralizovaný nástroj, ale jako osobní asistent pro každého uživatele.

mam takovej problém, jelikož žiju v Polské Lidově rádoby Demokratické Republice, kontaktuju se s lidmi pomocí protokolu komunikátoru GADU-GADU (tady když se zeptáte: máš ICQ? odpověď většinou zní: co to je...), na ICQ mám jen jeden kontakt (z Prahy).
Préblém nastává při použití Kopete, napíšu kamarádovy třeba zprávu: Artur, kiedy skasujesz ten zajebany windoze i zainstalujesz linuksa? (místo x používají ks) (Arture, kdy smažeš ten zmr*a*ý windoze a nainstaluješ linux?), okno zavřu (zavřu, né shodím na lištu), no a čekám... Mezitím napíšu dalším 10ti lidem a když mi Artur po dvou hodinách odepíše: nigdy, bo go kocham (nikdy, protože ho miluju) okno se mi objeví už bez mojí předchozí zprávy a já už nevim na co mi odepisuje (otec mi řikal: nekuř ty divný cigarety, v televizi řikaly, že to má vliv na paměť a udělá to z tebe debila).
Další věc je, že když mi ten alkoholik napíše, že mi na to odpovídal už včera, nemám možnost (jako je v GG) podívat se do archivu, co mi napsal...
proto se chci zeptat: Je v Kopete vůbec taková možnost, že by to tam zůstávalo jako třeba u skype? (Artur tvrdí že skype je díra do počítače a proto ho nemá) Nebo to jen nedokážu nastavit? (že by měl otec pravdu a ty divný cigarety způsobujou debilitu?) Existuje tam podobná volba jako Archywum v originálním GADU-GADU?
předem díky za jakoukoliv radu (kromě divných cigaret, to mně baví a zas tak moc to nepřehánim, vono tady to ani nejde když ti hrozí za jednu divnou cigaretu 5-8 natvrdo
), případně doporučení jiného SW (multikomunikátor) s touto možností...
potřeboval bych poradit způsobem: menu-podmenu-okno-ztrhni to a to...
jinak, žádnou šipku nad toolbarem jsem nenašel... nebo nevim po čem se mam koukat... nebo to hledám v blbym okně... možná to mám jinak vyzuálně nastavený...
dík za radu...
Tiskni
Sdílej: