Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.8.
Herní studio Hangar 13 vydalo novou Mafii. Mafia: Domovina je zasazena do krutého sicilského podsvětí na začátku 20. století. Na ProtonDB je zatím bez záznamu.
Operátor O2 má opět problémy. Jako omluvu za pondělní zhoršenou dostupnost služeb dal všem zákazníkům poukaz v hodnotě 300 Kč na nákup telefonu nebo příslušenství.
Společnost OpenAI představila GPT-5 (YouTube).
Byla vydána (𝕏) červencová aktualizace aneb nová verze 1.103 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.103 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
Americký prezident Donald Trump vyzval nového generálního ředitele firmy na výrobu čipů Intel, aby odstoupil. Prezident to zdůvodnil vazbami nového šéfa Lip-Bu Tana na čínské firmy.
Bylo vydáno Ubuntu 24.04.3 LTS, tj. třetí opravné vydání Ubuntu 24.04 LTS s kódovým názvem Noble Numbat. Přehled novinek a oprav na Discourse.
Byla vydána verze 1.89.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Americká technologická společnost Apple uskuteční v USA další investice ve výši sta miliard dolarů (2,1 bilionu korun). Oznámil to ve středu šéf firmy Tim Cook při setkání v Bílém domě s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Trump zároveň oznámil záměr zavést stoprocentní clo na polovodiče z dovozu.
Zálohovací server Proxmox Backup Server byl vydán v nové stabilní verzi 4.0. Založen je na Debianu 13 Trixie.
Ahoj, mam problem s aktualizacemi, při spuštění Yum se mi objeví tato chybová hláška:
Error Type: type 'exceptions.TypeError'
Error Value: rpmdb open failed
File : /usr/share/yumex/yumex.py , line 759, in module mainApp = YumexApplication()
File : /usr/share/yumex/yumex.py , line 413, in __init__ self.yumbase =
YumexYumHandler(self.getRecentTime(),self.settings,self.progress,self.ui.main,self.yumexOptions._optparser)
File : /usr/share/yumex/yumapi.py , line 51, in __init__ optparser = parser )
File : /usr/lib/python2.5/site-packages/yum/__init__.py , line 109, in doConfigSetup errorlevel=errorlevel)
File : /usr/lib/python2.5/site-packages/yum/__init__.py , line 155, in _getConfig self._conf = config.readMainConfig(startupconf)
File : /usr/lib/python2.5/site-packages/yum/config.py , line 605, in readMainConfig yumvars['releasever'] = _getsysver(startupconf.installroot, startupconf.distroverpkg)
File : /usr/lib/python2.5/site-packages/yum/config.py , line 672, in _getsysver idx = ts.dbMatch('provides', distroverpkg)
potom se aplikace ukončí. Můžete mi prosím s tímto pomoci? Děkuji.
Bohužel nefunguje,tady je výpis:
Loading "security" plugin Loading "protectbase" plugin Loading "protect-packages" plugin Loading "refresh-updatesd" plugin Loading "presto" plugin Loading "kernel-module" plugin Loading "priorities" plugin Loading "merge-conf" plugin Loading "changelog" plugin Loading "allowdowngrade" plugin Loading "downloadonly" plugin Loading "fastestmirror" plugin Loading "tsflags" plugin Loading "fedorakmod" plugin Loading "skip-broken" plugin rpmdb: PANIC: fatal region error detected; run recovery error: db4 error(-30977) from dbenv->open: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run data base recovery error: cannot open Packages index using db3 - (-30977) error: cannot open Packages database in /var/lib/rpm Traceback (most recent call last): File "/usr/bin/yum", line 29, in module yummain.main(sys.argv[1:]) File "/usr/share/yum-cli/yummain.py", line 82, in main base.getOptionsConfig(args) File "/usr/share/yum-cli/cli.py", line 148, in getOptionsConfig disabled_plugins=opts.disableplugins) File "/usr/lib/python2.5/site-packages/yum/__init__.py", line 155, in _getConf ig self._conf = config.readMainConfig(startupconf) File "/usr/lib/python2.5/site-packages/yum/config.py", line 605, in readMainCo nfig yumvars['releasever'] = _getsysver(startupconf.installroot, startupconf.dist roverpkg) File "/usr/lib/python2.5/site-packages/yum/config.py", line 672, in _getsysver idx = ts.dbMatch('provides', distroverpkg) TypeError: rpmdb open failed
podobné hlášky, akorát na jiných řádcích vypisuje také smart i aktualizátor balíčků...
poradíš mi jak na to(vypnutí pluginů)... nebo mám prohledat co se dá..
tak nakonec nebylo třeba pluginy vypínat, TADY jsem našel podobnej problém a možná i řešení ...
1. kill off any process accessing the rpmdb:
a. rpm
b. yum
c. pirut/pup
d. yumex
e. yum-updatesd
2. run this as root:
rm -f /var/lib/rpm/__db*
rpm --rebuilddb
3. just for completeness reboot the box
4. see if things start working again.
...po tomto se mi YUM, SMART i PIRUT spouštějí bez chybových hlášek, mám sice podezření, že bude ještě někde problém=PIRUT mi neukazuje(nejsou zaškrtlé) všechny nainstalované balíčky, aktualizace mi však funguje
díky za pomoc
Tiskni
Sdílej: