Na webu konference Den IPv6, která se konala 4. června v Národní technické knihovně v pražských Dejvicích, jsou nyní k dispozici všechny prezentace (v PDF) a jejich videozáznamy. Organizátory konference byly i letos sdružení CESNET, CZ.NIC a NIX.CZ.
Byla vydána nová verze 9.1.0 správce sbírky fotografií digiKam (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení (NEWS). Vypíchnout lze vylepšené vyhledávání nebo podporu Pixel Motion Photos. Nejnovější digiKam je ke stažení také jako balíček ve formátu AppImage. Stačí jej stáhnout, nastavit právo ke spuštění a spustit.
Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 3. a 4. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. Příjem témat poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a následně sestavení programu.
Byla vydána nová verze 2.4.68 svobodného multiplatformního webového serveru Apache (httpd). Řešeno je mimo jiné 13 zranitelností.
Apple na své vývojářské konferenci WWDC26 (Worldwide Developers Conference, keynote) představil řadu novinek. Vypíchnout lze novou generaci Apple Intelligence a zbrusu novou Siri, která dostala název Siri AI. Kvůli Aktu o digitálních trzích (DMA) však funkce Siri AI nebudou v systémech iOS 27 a iPadOS 27 k dispozici uživatelům v Evropské unii.
Byla vydána nová verze 1.18.0 distribučního frameworku Flatpak (Wikipedie), tj. technologie umožňující distribuovat aplikace v podobě jednoho instalačního souboru na různé linuxové distribuce a jejich různá vydání. Přehled novinek na GitHubu. Vypíchnout lze podporu rozhraní /dev/kfd pro výpočty na kartách AMD (AMDKFD).
aMule (Wikipedie), tj. multiplatformní klient pro peer-to-peer sdílení souborů pro sítě eD2k and Kademlia, byl po více než pěti letech od vydání poslední verze 2.3.3, vydán v nové major verzi 3.0.0 (GitHub). S novou webovou stránkou a dokumentací.
Byly vyhlášeni vítězové a zveřejněny vítězné zdrojové kódy (YouTube, GitHub) již 29. ročníku soutěže International Obfuscated C Code Contest (IOCCC), tj. soutěže o nejnepřehlednější (nejobfuskovanější) zdrojový kód v jazyce C.
Evropská komise předložila evropský balíček pro technologickou suverenitu, tedy soubor opatření, která mají posílit kapacity EU v oblasti polovodičů, umělé inteligence, cloudu a open source. To Evropě pomůže stát se lídrem v oblasti umělé inteligence, posílit její digitální autonomii a vytvářet podmínky pro udržitelnější digitální budoucnost.
OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána v nové major verzi 5.
Ahoj, omlouvam se za dotaz ktery tak uplne nesouvisy s Linuxem. Temer jsem se naucil cinsky po te co jsem procital diskuzni fora.
Potrebuji forwardovat port pro FTP z venkovni adresy na IP:port z vnitrni site. V IPTABLES to neni problem. To mi funguje do soucanosti.
Port se mi podarilo forwardovat, pouzivam standartni port 21. Firewall ma defaultne vse allow resp PERMIT. Problem je ovsem v rychlosti, nez se mi vylistuje adresar po loginu, muzu si jit zalit kytky.
Castecny vypis z Huaweie. Ftp server ve vnitrni siti je na Slacku a Proftpd
interface Ethernet1/0 ip address x.x.x.x 255.255.255.252 nat outbound 3001 address-group 2 nat server protocol tcp global VENKOVNI_IP ftp inside 10.125.0.2 ftp
Pokud ma nekdo nakou ideu nebo dokonce reseni sem s tim. Diky
Snad nepíšu úplnou blbost, ale zkusil bych udělat statický záznam taky pro FTP-DATA (20/udp).
nat server protocol udp global VENKOVNI_IP ftp-data inside 10.125.0.2 ftp-data
Raději si ale zkontroluj syntaxi příkazu, Huawei jsem nikdy neviděl ani v krabici.
nat server protocol udp global VENKOVNI_IP 20 inside 10.125.0.2 20 Can't configure FTP server like this
Skoda, ze me nerekne jak to teda mam udelat :)
A nejde to zadat ani jako "ftp-data" místo jen čísla portu? Je možné, že soudruzi to zařízení trochu osekali a prostě to neumí. Případně, ještě mě napadá, jestli to má možnost upgrade firmware, tak zkusit nejnovější verzi a snad to tam dodělali.
S těmi čínskými fóry máš pravdu. Zlaté Cisco :c))
nat server protocol udp global 1.1.1.1 ? <0-65535> Port number of the server any Any protocol (0) biff Mail notify (512) bootpc Bootstrap Protocol Client (68) bootps Bootstrap Protocol Server (67) discard Discard (9) dns Domain Name Service (53) dnsix DNSIX Security Attribute Token Map (90) echo Echo (7) inside Specify local server information mobileip-ag MobileIP-Agent (434) mobileip-mn MobilIP-MN (435) nameserver Host Name Server (42) netbios-dgm NETBIOS Datagram Service (138) netbios-ns NETBIOS Name Service (137) netbios-ssn NETBIOS Session Service (139) ntp Network Time Protocol (123) rip Routing Information Protocol (520) snmp SNMP (161) snmptrap SNMPTRAP (162) sunrpc SUN Remote Procedure Call (111) syslog Syslog (514) tacacs-ds TACACS-Database Service (65) talk Talk (517) tftp Trivial File Transfer (69) time Time (37) who Who(513) xdmcp X Display Manager Control Protocol (177)
Tak mě už napadá jen něco jiného. Nastav natvrdo na FTP serveru, že se má používat pasívní režim. Tj. nebude se otevírat UDP20 ale použije se navázaný TCP21. Podle mne ta prodleva na kytky souvisí s tím, než klient nebo server zjistí, že UDP datový kanál se konat nebude a přepnou se do pasívního režimu. Mělo by to být vidět i v logu.
Vyreseno, dekuji za podporu. Chyba byla v proftpd, s vsftpd to jelo na drc.
Manual at uz operation ci command mam. Je docela dobre zpracovany, ale neni tam uplne vsechno. Ani ceska podpora netusila, ze muj model umi port forward.
Tiskni
Sdílej: