Firma X zaslala předžalobní výzvu vývojáři projektu Nitter (Wikipedia), open-source alternativního frontendu k sociální síti X (ex-Twitter), a provozovatelům instancí jako XCancel, které umožňovaly číst příspěvky bez přihlášení, reklam a javascriptu. Údajně se dopouštějí „sběru dat“. Zdrojový kód Nitteru vývojář archivoval. Vývoj již dříve přerušil v roce 2024 po tehdejším omezení API X. X je dceřiná společnost SpaceXAI Elona Muska, provozující mj. kontroverzního chatbota Grok.
Bylo vydáno Ubuntu 26.04.1 LTS, tj. první opravné vydání Ubuntu 26.04 LTS s kódovým názvem Resolute Raccoon. Přehled novinek a oprav na Discourse.
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal Zprávu o stavu kybernetické bezpečnosti ČR za rok 2025 (pdf). Incidentů ubylo, sofistikovanost útočníků roste.
Open source softwarový stack AMD ROCm (Wikipedie) pro vývoj AI a HPC na GPU od AMD byl vydán v nové major verzi 10.0. S ROCm.AI. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.
Finanční skupina Partners se stala minulou neděli obětí kybernetického útoku, při kterém se útočníci dostali k některým osobním údajům klientů. Společnost o tom informovala ve čtvrtek. Ujišťuje, že peníze klientů nejsou v ohrožení. „Kybernetický útok zasáhl část IT infrastruktury naší společnosti. Ihned po zjištění útoku jsme s pomocí externích bezpečnostních odborníků začali intenzivně pracovat na minimalizaci škod. Útočníci se
… více »Americká technologická společnost Meta Platforms se dohodla, že zaplatí až zhruba 18 miliard dolarů (asi 373 miliard Kč) za mimosoudní urovnání sporu o závislosti dětí na sociálních sítích a provede významné změny pro jejich používání mladistvými. Téměř tři desítky států USA firmu v roce 2023 obvinily z toho, že sítě Facebook a Instagram vědomě navrhla tak, aby u dětí vyvolávaly závislost, a zatajovala tyto dopady před veřejností. Firma se
… více »Byl publikován aktuální přehled dění a novinek z vývoje Asahi Linuxu, tj. Linuxu pro Apple Silicon. Blíží se vydání podporující čipy M3. Vývojáře lze podpořit na GitHub Sponsors a Open Collective.
Kancelářský balík LibreOffice byl vydán ve verzi 26.8. Mimo jiné vylepšuje typografii a kompatibilitu s formáty MS Office, více v poznámkách k vydání.
Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 26.8. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Byla vydána nová verze 23.1.0, tj. první stabilní verze z nové řady 23.1.x, překladačové infrastruktury LLVM (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání: LLVM, Clang, LLD, Extra Clang Tools, Libc++, Polly a Flang.
Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 (AirForce One 54g) 802.11g Wirelles LAN Controller (rev02)
Takže předpokládám, že ovladač Linux vidí a nemusím použít program Ndiswrapper? Po zadání příkazu "ifconfig" mi vyjede Link encap:Ethernet HWaddr 00:18:F3:7C:BO:F2eth0
UPBROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:O frame:O
TX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collistions:0
RX bytes:1576 (1.5 Kib) TX bytes: 1576 (1.5 KiB)
loLink encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0UP LOOPBACK RUNNING MTU: 16436 Metric:1
RX packets:24 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:24 errosr:O dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0
RX bytes:1576 (1.5 Kib) TX bytes 1576 (1.5 Kib)
lo no wireless extensions
eth0 no wireless extensions
Příkaz iwlist scanning napíše:
lo Interface doesn´t support scanning
eth0 Interface doesn´t support scanning
ifconfig eth0 up a ifconfig lo upJsem v Linuxu naprostý začátečník, víc toho ze sebe nedokážu vypotit a proto prosím o radu co se kde dá nastavit. Ani nerozumím tomu, proč mi to píše "eth0" a "lo" jako bych měla dvě karty??
. Je to virtuální síťovka, s tím, že co pošlu tam, vypadne i na výstupu. Dají se tak používat třeba aplikace na bázi server - klient, s tím že si na počítači pustíte obojí (a oni spolu komunikují právě přes "lo")
Taky se řádně trápim. Jen instalace mi trvala dva dny a další dva dny rozběhnutí KDE. Teď je na řadě internet a pak počeštění no a pak už to snad půjde samo
) položit dotaz s popisem chyby, proč nejdou nainstalovat ty user - friendly distribuce s přesným popisem notebooku apod.Na druhou stranu, všechna čest za odhodlání se a boj se Slackwarem. Teď už nepřestávejte. Alespoň budete o Linuxu něco vědět (víc než já
)
Ale jak říkáte, teď už nemůžu přestat, na to už jsem moc daleko mi připadá
Ale jestli budu vědět víc než Vy, tomu teda moc nevěřim

Tiskni
Sdílej: