Byla vydána první veřejná preview verze PrusaSliceru 3.0. Přesně 15 let po zveřejnění první verze Slic3ru, které připadlo na 1. září 2011. Jedná se o dosud největší upgrade PrusaSliceru: "Řídili jsme se tím, co skutečně potřebujete, a tak jsme například zcela zahodili stávající uživatelské rozhraní a vytvořili ho znovu od nuly. Přinášíme také nový systém projektů, kompletně přepracované profily navržené pro moderní tiskárny s větším
… více »Byl vydán Mozilla Firefox 155.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Vypíchnout lze Smart Window, zatím ale dostupné pouze pro uživatele v USA, Kanadě a Francii. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 155 bude brzy k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Tima Cooka na pozici generálního ředitele společnosti Apple dnešním dnem nahradil John Ternus, který byl dosud odpovědný za hardware. Tim Cook vedl Apple od roku 2011, kdy funkci převzal od později zesnulého spoluzakladatele společnosti Stevea Jobse. Za 15 let v čele Applu více než zdvojnásobil tržní hodnotu firmy.
Organizátoři konference LinuxDays ukončil veřejné přihlašování přednášek. Teď je na vás, abyste vybrali nejlepší témata pro letošní ročník. Hlasovat můžete do pondělí 7. září, poté bude podle výsledků hlasování sestaven program pro letošní ročník.
Servo, engine webového prohlížeče napsaný v Rustu, byl vydán ve verzi 0.5.0. Novinky shrnuje přehled projektu za červenec. Došlo k dalšímu pokroku ve vykreslování webových stránek. Současným cílem projektu je vytvořit komponentu webového prohlížeče jako WebView pro použití v jiných aplikacích.
IKEA a XBOX představují kolekci YXSTABY (pdf). Ta přináší designová a praktická řešení, díky nimž se prostor pro hraní během sekundy promění v útulný a harmonický domov.
Jonathan Thomas oznámil vydání verze 4.0 nelineární střižny OpenShot. Nově podporuje nahrávání obrazu a zvuku, vylepšuje uživatelské rozhraní, mj. color grading, přidává další efekty a mnoho dalšího (seznam změn).
Proběhlo hlasování o používání LLM při vývoji Debianu. Vývojáři Debianu si odhlasovali zodpovědné využívání generativní umělé inteligence.
Sovereign Tech Agency (Wikipedie) prostřednictvím svého fondu Sovereign Tech Fund podpoří vývoj Flatpaku částkou 508 640 eur.
Byla vydána první veřejná verze v7.0-mk2 projektu Multikernel (mklinux), který umožňuje spouštět více nezávislých linuxových jader současně na jednom stroji bez hypervizoru.
díky
co se týká hardwaru vůbec a softwaru windows tak tam jsem na tom dobře.
. Pokud hdd z Linuxem nastavíš jako master tak můžeš dodatečně do konfiguračního souboru bootloaderu (nejspíše grubu) připsat disk s Windows pro dualboot - na internetu nalezneš mnoho návodů na toto téma..
) to je vlastně linuxová verze biosu, tam nastavím disk ze kterého chci startovat systém. Snad by se mohl ten program (lilo,grub) nahrát z instalačního DVD-nebo ho mám shánět někde na netu?
gedit /etc/grub.conf. Tím by se měl (pokud budete v grafickém prostředí Gnome) otevřít textový editor - do souboru přidáte tyto řádky :
title Windows XP
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
rootnoverify (hd1,0)
chainloader +1
tedy za předpokladu že Windows bude na druhém disku v pořadí IDE. Potom stačí soubor uložit, počítač restartovat a při startu již můžete vybírat z obou systémů.
root: (hd0,0)) takže ty řádky zmiňované výše přidáte pod něj.
, snad jsem pochopila, že upravit se nemá soubor : /etc/grub.conf - jak psal Matlák, ale soubor: /boot/grub/menu.lst - a že úprava spočívá ve vložení řádků :
title linux kernel (hd0,5)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux root=/dev/hda6 resume=/dev/hda7 splash=verbose vga=791 initrd (hd0,5)/boot/initrd.img
title windows root (hd0,0) makeactive chainloader +1
ale - : timeout 10 color black/cyan yellow/cyan gfxmenu (hd0,5)/boot/gfxmenu default 4
tomu nerozumím, a nevím co to znamená, a co s tím.
prosím tedy lelool - můžete mi to ještě trochu podrobněji vysvětlit? jsem v linuxu opravdu absolutní laik.
předem děkuji
title Windows XP root (hd0,2) makeactive chainloader +1to (hd0,2) znamená že Windows jsou na třetí partišně prvního disku (počítá se od nuly). Teoreticky by vám tedy mělo stačit přidat
title Windows XP root (hd1,0) makeactive chainloader +1ovšem někdy Windows nechce nastartovat, protože mu vadí že je na druhém disku v pořadí - proto jsem vám doporučoval zadat
title Windows XP map (hd0) (hd1) map (hd1) (hd0) rootnoverify (hd1,0) chainloader +1čímž se disk číslo dvě přemapuje na disk číslo 1 a naopak před startem systému.
Tiskni
Sdílej: