Společnost Perplexity AI působící v oblasti umělé inteligence (AI) podala nevyžádanou nabídku na převzetí webového prohlížeče Chrome internetové firmy Google za 34,5 miliardy dolarů (zhruba 723 miliard Kč). Informovala o tom včera agentura Reuters. Upozornila, že výše nabídky výrazně převyšuje hodnotu firmy Perplexity. Společnost Google se podle ní k nabídce zatím nevyjádřila.
Intel vydal 34 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20250812 mikrokódů pro své procesory řešící 6 bezpečnostních chyb.
Byla vydána nová verze 1.25 programovacího jazyka Go (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Byla vydána beta verze Linux Mintu 22.2 s kódovým jménem Zara. Podrobnosti v přehledu novinek a poznámkách k vydání. Vypíchnout lze novou XApp aplikaci Fingwit pro autentizaci pomocí otisků prstů nebo vlastní fork knihovny libAdwaita s názvem libAdapta podporující grafická témata. Linux Mint 22.2 bude podporován do roku 2029.
Provozovatel internetové encyklopedie Wikipedie prohrál v Británii soudní spor týkající se některých částí nového zákona o on-line bezpečnosti. Soud ale varoval britského regulátora Ofcom i odpovědné ministerstvo před zaváděním přílišných omezení. Legislativa zpřísňuje požadavky na on-line platformy, ale zároveň čelí kritice za možné omezování svobody slova. Společnost Wikimedia Foundation, která je zodpovědná za fungování
… více »Byla vydána verze 2.0.0 nástroje pro synchronizaci dat mezi vícero počítači bez centrálního serveru Syncthing (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu.
Americký prezident Donald Trump se v pondělí osobně setkal s generálním ředitelem firmy na výrobu čipů Intel Lip-Bu Tanem. Šéfa podniku označil za úspěšného, informují agentury. Ještě před týdnem ho přitom ostře kritizoval a požadoval jeho okamžitý odchod. Akcie Intelu v reakci na schůzku po oficiálním uzavření trhu zpevnily asi o tři procenta.
Byl vydán Debian GNU/Hurd 2025. Jedná se o port Debianu s jádrem Hurd místo obvyklého Linuxu.
V sobotu 9. srpna uplynulo přesně 20 let od oznámení projektu openSUSE na konferenci LinuxWorld v San Franciscu. Pokuď máte archivní nebo nějakým způsobem zajímavé fotky s openSUSE, můžete se o ně s námi podělit.
Byl vydán Debian 13 s kódovým názvem Trixie. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Ahoj, prosím o radu s následujícím podivným problémem. K notebooku (detaily viz nadpis) jsem si koupil externí LCD monitor Samsung s rozlišením 1680x1050.
Pomocí programu 915resolution
se dá rozlišení 1680x1050, které jinak v BIOSu není, snadno použít. Jenže má to háček, který se netýká rozlišení, ale dual head zobrazení obecně.
Driver i810
sice zvládá dual head (display notebooku i externí display zároveň) i OpenGL, ale neumí obojí zároveň. Mám podezření, že ani s běžnou 2D akcelerací (scrollování apod.) to při dual head konfiguraci není valné. Zkusil jsem vypnout všechno možné, ale nic nepomáhá. (Xineramu nepoužívám.)
Driver intel
sice umí využít OpenGL do posledního detailu, ale neumí dual head zobrazení. Místo dual head se objevuje na displayi notebooku výsek obrazu z externího monitoru. Opět jsem zkoušel mnoho různých nastavení, ale nepodařilo se mi tento driver přimět k dual head zobrazení.
Pokud nepoužívám externí display, fungují oba drivery korektně i s akcelerací. (Zajímavé je, že glxgears
se s driverem i810
zobrazí sice bez stínů a odlesků, ale s dvojnásobným framerate...)
Otázka: Lze nějak zkombinovat výhody obou driverů? Máte někdo funkční driver intel
na dual head kartě? Vím, že u desktopů to funguje a že na chipsetu Intel 9xx to funguje. Nic z toho ovšem není můj případ...
xorg.conf
:
Section "ServerLayout" Identifier "Basic" Screen 0 "Screen0" 1050 912 Screen 1 "Screen1" 0 0 #LeftOf "Screen0" InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Mouse1" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" Option "AllowMouseOpenFail" "true" Option "AIGLX" "true" EndSection Section "Files" RgbPath "/usr/share/X11/rgb" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" FontPath "/usr/share/fonts/misc" FontPath "/usr/share/fonts/Type1" FontPath "/usr/share/fonts/TTF" FontPath "/usr/share/fonts/75dpi" FontPath "/usr/share/fonts/100dpi" FontPath "/usr/share/fonts/dejavu" EndSection Section "Module" Load "GLcore" Load "bitmap" Load "dbe" Load "ddc" Load "extmod" Load "freetype" Load "glx" Load "dri" Load "record" Load "vbe" Load "synaptics" Load "v4l" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" EndSection Section "InputDevice" Driver "synaptics" Identifier "Mouse0" Option "Device" "/dev/psaux" Option "Protocol" "auto-dev" Option "LeftEdge" "1700" Option "RightEdge" "5300" Option "TopEdge" "1700" Option "BottomEdge" "4200" Option "FingerLow" "25" Option "FingerHigh" "30" Option "MaxTapTime" "180" Option "MaxTapMove" "220" Option "VertScrollDelta" "100" Option "MinSpeed" "0.06" Option "MaxSpeed" "0.12" Option "AccelFactor" "0.0010" Option "SHMConfig" "on" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Mouse1" Driver "mouse" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "SendCoreEvents" "true" Option "Protocol" "IMPS/2" Option "ZAxisMapping" "4 5" Option "Buttons" "5" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "Monitor Model" Option "DPMS" "true" DisplaySize 287 270 EndSection Section "Monitor" Option "ReducedBlanking" "true" Identifier "Monitor1" Option "DPMS" "true" Option "Rotate" "left" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "Monitor Model" DisplaySize 544 340 HorizSync 30.0 - 81.0 VertRefresh 56.0 - 75.0 Modeline "1680x1050" 146.25 1680 1784 1960 2240 1050 1053 1059 1089 -Hsync +Vsync EndSection Section "Device" Identifier "Card0" Driver "i810" VendorName "Intel Corp." BoardName "852GM/852GME/855GM/855GME Chipset Graphics Controller" BusID "PCI:0:2:0" Option "MonitorLayout" "CRT,LFP" Option "DevicePresence" "yes" Option "VBERestore" "yes" Option "DRI" "true" Option "XAANoOffscreenPixmaps" "true" Screen 0 EndSection Section "Device" Identifier "Card1" Driver "i810" VendorName "Intel Corp." BoardName "852GM/852GME/855GM/855GME Chipset Graphics Controller" BusID "PCI:0:2:0" Option "DisplayInfo" "true" Option "MonitorLayout" "CRT,LFP" Option "DevicePresence" "yes" Option "DRI" "true" Screen 1 EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Card0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Modes "1024x768" Depth 24 EndSubSection EndSection Section "Screen" Identifier "Screen1" Device "Card1" Monitor "Monitor1" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Modes "1680x1050" Depth 24 EndSubSection EndSection Section "DRI" Mode 0666 EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" Option "RENDER" "Enable" EndSection
Fakt nikdo nevíte? Našel jsem na webu asi na dvou místech vychloubačné řeči o tom, jak někomu funguje Asus M2N s externím monitorem 1680x1050, OpenGL a Xineramou. (Přesněji řečeno, se všemi třemi zároveň...) Pomohlo by mi cokoliv, třeba kousek xorg.conf. Někde určitě dělám chybu.
Celý X.org mám zkompilovaný kompilátorem Intel, protože to běží rychleji než s GCC. Může být v tomhle ten problém?
Tiskni
Sdílej: