Byl publikován přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie) za uplynulé dva měsíce. Servo zvládne už i Gmail. Zakázány jsou příspěvky generované pomocí AI.
Raspberry Pi Connect, tj. oficiální služba Raspberry Pi pro vzdálený přístup k jednodeskovým počítačům Raspberry Pi z webového prohlížeče, byla vydána v nové verzi 2.5. Nejedná se už o beta verzi.
Google zveřejnil seznam 1272 projektů (vývojářů) od 185 organizací přijatých do letošního, již jednadvacátého, Google Summer of Code. Plánovaným vylepšením v grafických a multimediálních aplikacích se věnuje článek na Libre Arts.
Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.
OpenSearch (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.0. Podrobnosti v poznámkách k vydání. Jedná se o fork projektů Elasticsearch a Kibana.
PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.
Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.
Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.
Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.
/etc
. Ale je to vrchol amaterismu, tak bych potreboval od Vas rady co a jak predelat a vylepsit. Tady je:
#!/bin/sh CIL="/zaloha" ZDROJ="/etc" NAZEV="`date +'%Y%m%d%M'`.tar.bz2" tar cfj $CIL/$NAZEV $ZDROJ find $CIL -mmin +30 -print0 | xargs -0 rm -f echo Zaloha $ZDROJ byla provedena...
Je to zkusebni verze, takze v cronu mam nastaveno spousteni kazdych 10 minut ( */10 * * * * /usr/local/scripts/zaloha > /var/log/zaloha.log
). Soubory starsi 30 minut se mi automaticky mazou. To je fajn. Ja bych ale potreboval:
1. aby mi hlaska zaloha /etc byla provedena...
nesla jen do /var/log/zaloha.log
, ale odeslala se i mailem.
2. jak do logu dostanu datum a cas zapisu?
3. aby me pro zmenu mailem nechodila hlaska tar: Removing leading `/' from member names
.
4. aby mi hlaska z bodu 1 nechodila a stare soubory se nesmazaly, kdyz neco selze a nova zaloha se neprovede. Ale aby me treba prislo Zaloha se neprovedla..bla bla
5. a jeste se mi, prosim, podivejte, jestli by prikaz tar
atd.. nesel nejak vylepsit..
Mockrat Vam dekuju.
echo `date`
?
3. Google je dnes vypnutý? tar ... && find ...
Ty dva ampersandy jsou takovým logickým and, viz man bash. Logickým or jsou dvě trubky: ||
5. Je to celkem dobrý - prostě to bude balit. Zato u toho findu je zbytečný xargs
(zas tolik těch souborů tam nebude).
BTW. opravdu nechcete rdiff-backup? man sh
1. Mohla by stacit premenna prostredia MAIL na zaciatku crontab-u, ak je ziaduce ci akceptovatelne zapnut odosielanie vystupov mailom pre vsetky cron joby; viac man crontab
.
2. Hadam by stacil aj samotny date
, nie? Vytvoril jsem si "skriptik" na zalohu /etc
. Ale je to vrchol amaterismu, tak bych potreboval od Vas rady co a jak predelat a vylepsit.
V principe si urobil spravnu vec: jednoduchy skript na riesenie jednoducheho problemu. Super, len tak dalej! Videl som jednoriadkove skripty, ktore spravne pomenovane a spravne umiestnene boli elegantne a genialne svojou jednoduchostou. Ako napisal Exupery: "Dokonalost je tam, kde nemozno nic odobrat, nie tam, kde nemozno nic pridat."
#!/bin/sh CIL="/zaloha" ZDROJ="/etc" NAZEV="`date +%Y%m%d%M`.tar.bz2" tar -cjf ${CIL}/${NAZEV} "$ZDROJ" 2>/dev/null && find "$CIL" -mmin +30 -print0 | xargs -0 rm -f if [[ `echo $?` -eq 0 ]]; then echo -e "`date`\nZaloha "$ZDROJ" byla provedena." > /var/log/zaloha.log mail -s "zaloha "$ZDROJ"" prijemce@domena.cz <<-MESSAGE `date` Zaloha "$ZDROJ" byla provedena. MESSAGE else echo -e "`date`\nZaloha "$ZDROJ" skonsila chybou!" > /var/log/zaloha.log mail -s "zaloha "$ZDROJ"" prijemce@domena.cz <<-MESSAGE `date` Zaloha "$ZDROJ" skonsila chybou! MESSAGE fi
Si si isty, ze ten skript je shellovsky a nie bashovsky?#!/bin/sh
Jsem rad i za malou pochvalu (snad jsem si to nevylozil spatne:) od cronina.Pochvala bola myslena uplne vazne.
Ted nevim, jestli se mam ubirat smerem rady od messy (bod 4) nebo pouzit skript od Honzy-S, ktery je urcite funkcni,Tot dilema. Nastastie je tu v zapati riesenie:
ale nerad bych ho jen kopcil a nerozumel muJa osobne uprednostnujem shellovske riesenia pred bashovskymi, uz len preto, ze to, co skriptujem, musi byt casto pouzitelne v Linuxe, BSD aj Solarise. No a napr. v takom FreeBSD defaultne bash nie je.
#!/bin/sh
zaměnit za #!/usr/bin/env bash
, jinak nebude fungovat.#!/bin/bash
.. ale nevim proc...
env
spouští uvedené utitlity/programy v závislosti na nastaveném prostředí. Zatímco #!/bin/bash
funguje pouze v případě, že se bash nachází pod uvedenou absolutní cestou.
/var/....
... Abych nezakladal nove vlakno, chtel bych se jeste zeptat, co mam spatne v radku: find "$CIL" -mmin +120 -print0 | xargs -0m -f
. Cron jsem nastavil, aby skript (stale jen zkusebne) provadel kazdou hodinu a mazaly se soubory starsi nez 2 hodiny (120 minut), ale vzdy se mi smazou vsechny a zustane jen posledni zaloha. Kdyz jsem to mel na tech napr. 30 minut, tak vsechno fungovalo bezvadne...
find "$CIL" -mmin +30 -print0 | xargs -0 rm -f
. Takhle to funguje, ale kdyz jsem tam dal dve "spojene" promenne nebo cestu /zaloha/etc_*
, tak me skript vypsal, ze /zaloha/etc_*
neni souborem ani adresarem. Kdyz jsem uvozovky zrusil, tak to slo. Nejak my z toho vyplyva, ze find "$CIL" -mmin +30 -print0 | xargs -0 rm -f
je to same jako find $CIL/* -mmin +30 -print0 | xargs -0 rm -f
. Nebo se pletu?
${$VAR}${$VAR2} ....
nebo /zaloha/${VAR}
${VAR}${VAR2}
[ales@pepa ~]$ ha=trdlo [ales@pepa ~]$ echo $ha trdlo [ales@pepa ~]$ echo "$(echo $ha)neco/g" trdloneco/g [ales@pepa ~]$ echo "${ha}neco/g" trdloneco/g Ale: [ales@pepa ~]$ echo "$haneco" [ales@pepa ~]$ echo "$haneco/g" /g
#!/usr/bin/env bash # promenne MOUNT="//jana-pc/D" CIL="/usr/zaloha" ZDROJ="/mnt/jana-D" PREFIX="jana-D_" POSTFIX=`date +%d%m%y`.tar.bz2 NAZEV=${PREFIX}${POSTFIX} # primountuje sdilenou slozku Win mount -t cifs ${MOUNT} ${ZDROJ} -o iocharset=utf8,codepage=1250,username=jana,password=jana # vyzalohuje adresar $ZDROJ tar -cjf ${CIL}/${NAZEV} "$ZDROJ" 2>/dev/null && # nalezne a smaze zalohy starsi xx dni find ${CIL}/${PREFIX}* -mtime +7 -print0 | xargs -0 rm -f # zasle informacni e-mail a zapise stav do logu if [[ `echo $?` -eq 0 ]]; then echo -e "`date` Zaloha "$ZDROJ" byla provedena." >> /var/log/zaloha.log mail -s "zaloha "$ZDROJ"" root@example.net <<-MESSAGE Dobry den, Zaloha "$ZDROJ" byla provedena v `date +%H:%M` `date +%d.%m.%Y` a je ulozena na serveru v "$CIL/$NAZEV" Vas zalozni server :) MESSAGE else echo -e "`date` Zaloha "$ZDROJ" SKONCILA CHYBOU!" >> /var/log/za mail -s "zaloha "$ZDROJ"" root@example.net <<-MESSAGE Dobry den, Zaloha "$ZDROJ" NEBYLA PROVEDENA v `date +%H:%M` `date +%d.%m.%Y`. Vas zalozni server :( MESSAGE fi # endDiky..
Tiskni
Sdílej: