V repozitáři AUR (Arch User Repository) linuxové distribuce Arch Linux byly nalezeny a odstraněny tři balíčky s malwarem. Jedná se o librewolf-fix-bin, firefox-patch-bin a zen-browser-patched-bin.
Dle plánu by Debian 13 s kódovým názvem Trixie měl vyjít v sobotu 9. srpna.
Vývoj linuxové distribuce Clear Linux (Wikipedie) vyvíjené společností Intel a optimalizováné pro jejich procesory byl oficiálně ukončen.
Byl publikován aktuální přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie).
V programovacím jazyce Go naprogramovaná webová aplikace pro spolupráci na zdrojových kódech pomocí gitu Forgejo byla vydána ve verzi 12.0 (Mastodon). Forgejo je fork Gitei.
Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi zdarma ke čtení: Raspberry Pi Official Magazine 155 (pdf) a Hello World 27 (pdf).
Hyprland, tj. kompozitor pro Wayland zaměřený na dláždění okny a zároveň grafické efekty, byl vydán ve verzi 0.50.0. Podrobný přehled novinek na GitHubu.
Patrick Volkerding oznámil před dvaatřiceti lety vydání Slackware Linuxu 1.00. Slackware Linux byl tenkrát k dispozici na 3,5 palcových disketách. Základní systém byl na 13 disketách. Kdo chtěl grafiku, potřeboval dalších 11 disket. Slackware Linux 1.00 byl postaven na Linuxu .99pl11 Alpha, libc 4.4.1, g++ 2.4.5 a XFree86 1.3.
Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) jako první orgán státní správy v Česku spustilo takzvaný „bug bounty“ program pro odhalování bezpečnostních rizik a zranitelných míst ve svých informačních systémech. Za nalezení kritické zranitelnosti nabízí veřejnosti odměnu 1000 eur, v případě vysoké závažnosti je to 500 eur. Program se inspiruje přístupy běžnými v komerčním sektoru nebo ve veřejné sféře v zahraničí.
Vláda dne 16. července 2025 schválila návrh nového jednotného vizuálního stylu státní správy. Vytvořilo jej na základě veřejné soutěže studio Najbrt. Náklady na přípravu návrhu a metodiky činily tři miliony korun. Modernizovaný dvouocasý lev vychází z malého státního znaku. Vizuální styl doprovází originální písmo Czechia Sans.
/etc
. Ale je to vrchol amaterismu, tak bych potreboval od Vas rady co a jak predelat a vylepsit. Tady je:
#!/bin/sh CIL="/zaloha" ZDROJ="/etc" NAZEV="`date +'%Y%m%d%M'`.tar.bz2" tar cfj $CIL/$NAZEV $ZDROJ find $CIL -mmin +30 -print0 | xargs -0 rm -f echo Zaloha $ZDROJ byla provedena...
Je to zkusebni verze, takze v cronu mam nastaveno spousteni kazdych 10 minut ( */10 * * * * /usr/local/scripts/zaloha > /var/log/zaloha.log
). Soubory starsi 30 minut se mi automaticky mazou. To je fajn. Ja bych ale potreboval:
1. aby mi hlaska zaloha /etc byla provedena...
nesla jen do /var/log/zaloha.log
, ale odeslala se i mailem.
2. jak do logu dostanu datum a cas zapisu?
3. aby me pro zmenu mailem nechodila hlaska tar: Removing leading `/' from member names
.
4. aby mi hlaska z bodu 1 nechodila a stare soubory se nesmazaly, kdyz neco selze a nova zaloha se neprovede. Ale aby me treba prislo Zaloha se neprovedla..bla bla
5. a jeste se mi, prosim, podivejte, jestli by prikaz tar
atd.. nesel nejak vylepsit..
Mockrat Vam dekuju.
echo `date`
?
3. Google je dnes vypnutý? tar ... && find ...
Ty dva ampersandy jsou takovým logickým and, viz man bash. Logickým or jsou dvě trubky: ||
5. Je to celkem dobrý - prostě to bude balit. Zato u toho findu je zbytečný xargs
(zas tolik těch souborů tam nebude).
BTW. opravdu nechcete rdiff-backup? man sh
1. Mohla by stacit premenna prostredia MAIL na zaciatku crontab-u, ak je ziaduce ci akceptovatelne zapnut odosielanie vystupov mailom pre vsetky cron joby; viac man crontab
.
2. Hadam by stacil aj samotny date
, nie? Vytvoril jsem si "skriptik" na zalohu /etc
. Ale je to vrchol amaterismu, tak bych potreboval od Vas rady co a jak predelat a vylepsit.
V principe si urobil spravnu vec: jednoduchy skript na riesenie jednoducheho problemu. Super, len tak dalej! Videl som jednoriadkove skripty, ktore spravne pomenovane a spravne umiestnene boli elegantne a genialne svojou jednoduchostou. Ako napisal Exupery: "Dokonalost je tam, kde nemozno nic odobrat, nie tam, kde nemozno nic pridat."
#!/bin/sh CIL="/zaloha" ZDROJ="/etc" NAZEV="`date +%Y%m%d%M`.tar.bz2" tar -cjf ${CIL}/${NAZEV} "$ZDROJ" 2>/dev/null && find "$CIL" -mmin +30 -print0 | xargs -0 rm -f if [[ `echo $?` -eq 0 ]]; then echo -e "`date`\nZaloha "$ZDROJ" byla provedena." > /var/log/zaloha.log mail -s "zaloha "$ZDROJ"" prijemce@domena.cz <<-MESSAGE `date` Zaloha "$ZDROJ" byla provedena. MESSAGE else echo -e "`date`\nZaloha "$ZDROJ" skonsila chybou!" > /var/log/zaloha.log mail -s "zaloha "$ZDROJ"" prijemce@domena.cz <<-MESSAGE `date` Zaloha "$ZDROJ" skonsila chybou! MESSAGE fi
Si si isty, ze ten skript je shellovsky a nie bashovsky?#!/bin/sh
Jsem rad i za malou pochvalu (snad jsem si to nevylozil spatne:) od cronina.Pochvala bola myslena uplne vazne.
Ted nevim, jestli se mam ubirat smerem rady od messy (bod 4) nebo pouzit skript od Honzy-S, ktery je urcite funkcni,Tot dilema. Nastastie je tu v zapati riesenie:
ale nerad bych ho jen kopcil a nerozumel muJa osobne uprednostnujem shellovske riesenia pred bashovskymi, uz len preto, ze to, co skriptujem, musi byt casto pouzitelne v Linuxe, BSD aj Solarise. No a napr. v takom FreeBSD defaultne bash nie je.
#!/bin/sh
zaměnit za #!/usr/bin/env bash
, jinak nebude fungovat.#!/bin/bash
.. ale nevim proc...
env
spouští uvedené utitlity/programy v závislosti na nastaveném prostředí. Zatímco #!/bin/bash
funguje pouze v případě, že se bash nachází pod uvedenou absolutní cestou.
/var/....
... Abych nezakladal nove vlakno, chtel bych se jeste zeptat, co mam spatne v radku: find "$CIL" -mmin +120 -print0 | xargs -0m -f
. Cron jsem nastavil, aby skript (stale jen zkusebne) provadel kazdou hodinu a mazaly se soubory starsi nez 2 hodiny (120 minut), ale vzdy se mi smazou vsechny a zustane jen posledni zaloha. Kdyz jsem to mel na tech napr. 30 minut, tak vsechno fungovalo bezvadne...
find "$CIL" -mmin +30 -print0 | xargs -0 rm -f
. Takhle to funguje, ale kdyz jsem tam dal dve "spojene" promenne nebo cestu /zaloha/etc_*
, tak me skript vypsal, ze /zaloha/etc_*
neni souborem ani adresarem. Kdyz jsem uvozovky zrusil, tak to slo. Nejak my z toho vyplyva, ze find "$CIL" -mmin +30 -print0 | xargs -0 rm -f
je to same jako find $CIL/* -mmin +30 -print0 | xargs -0 rm -f
. Nebo se pletu?
${$VAR}${$VAR2} ....
nebo /zaloha/${VAR}
${VAR}${VAR2}
[ales@pepa ~]$ ha=trdlo [ales@pepa ~]$ echo $ha trdlo [ales@pepa ~]$ echo "$(echo $ha)neco/g" trdloneco/g [ales@pepa ~]$ echo "${ha}neco/g" trdloneco/g Ale: [ales@pepa ~]$ echo "$haneco" [ales@pepa ~]$ echo "$haneco/g" /g
#!/usr/bin/env bash # promenne MOUNT="//jana-pc/D" CIL="/usr/zaloha" ZDROJ="/mnt/jana-D" PREFIX="jana-D_" POSTFIX=`date +%d%m%y`.tar.bz2 NAZEV=${PREFIX}${POSTFIX} # primountuje sdilenou slozku Win mount -t cifs ${MOUNT} ${ZDROJ} -o iocharset=utf8,codepage=1250,username=jana,password=jana # vyzalohuje adresar $ZDROJ tar -cjf ${CIL}/${NAZEV} "$ZDROJ" 2>/dev/null && # nalezne a smaze zalohy starsi xx dni find ${CIL}/${PREFIX}* -mtime +7 -print0 | xargs -0 rm -f # zasle informacni e-mail a zapise stav do logu if [[ `echo $?` -eq 0 ]]; then echo -e "`date` Zaloha "$ZDROJ" byla provedena." >> /var/log/zaloha.log mail -s "zaloha "$ZDROJ"" root@example.net <<-MESSAGE Dobry den, Zaloha "$ZDROJ" byla provedena v `date +%H:%M` `date +%d.%m.%Y` a je ulozena na serveru v "$CIL/$NAZEV" Vas zalozni server :) MESSAGE else echo -e "`date` Zaloha "$ZDROJ" SKONCILA CHYBOU!" >> /var/log/za mail -s "zaloha "$ZDROJ"" root@example.net <<-MESSAGE Dobry den, Zaloha "$ZDROJ" NEBYLA PROVEDENA v `date +%H:%M` `date +%d.%m.%Y`. Vas zalozni server :( MESSAGE fi # endDiky..
Tiskni
Sdílej: