Dle analytics.usa.gov je za posledních 90 dnů 6,2 % přístupů k webových stránkám a aplikacím federální vlády Spojených států z Linuxu.
Jak si zobrazit pomocí Chrome a na Chromiu založených webových prohlížečích stránky s neplatným certifikátem? Stačí napsat thisisunsafe.
V repozitáři AUR (Arch User Repository) linuxové distribuce Arch Linux byly nalezeny a odstraněny tři balíčky s malwarem. Jedná se o librewolf-fix-bin, firefox-patch-bin a zen-browser-patched-bin.
Dle plánu by Debian 13 s kódovým názvem Trixie měl vyjít v sobotu 9. srpna.
Vývoj linuxové distribuce Clear Linux (Wikipedie) vyvíjené společností Intel a optimalizováné pro jejich procesory byl oficiálně ukončen.
Byl publikován aktuální přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie).
V programovacím jazyce Go naprogramovaná webová aplikace pro spolupráci na zdrojových kódech pomocí gitu Forgejo byla vydána ve verzi 12.0 (Mastodon). Forgejo je fork Gitei.
Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi zdarma ke čtení: Raspberry Pi Official Magazine 155 (pdf) a Hello World 27 (pdf).
Hyprland, tj. kompozitor pro Wayland zaměřený na dláždění okny a zároveň grafické efekty, byl vydán ve verzi 0.50.0. Podrobný přehled novinek na GitHubu.
Patrick Volkerding oznámil před dvaatřiceti lety vydání Slackware Linuxu 1.00. Slackware Linux byl tenkrát k dispozici na 3,5 palcových disketách. Základní systém byl na 13 disketách. Kdo chtěl grafiku, potřeboval dalších 11 disket. Slackware Linux 1.00 byl postaven na Linuxu .99pl11 Alpha, libc 4.4.1, g++ 2.4.5 a XFree86 1.3.
Zdravím všechny. Snažím se zprovoznit 32bit aplikace v Debianu (amd64). Nainstaloval jsem tedy výše zmíněné knihovny a ono nic (když jsem např. chtěl instalovat Operu).AFAIK Opera uz ma buildy i pro amd64/x86_64.
- jaký je rozdíl mezi 32bit knihovnymi a chroot (je-li a jde-li tato otázka vůbec položit :) )?pokud mas jen 32bit knihovny, tak ty jsou balicky v 64bit prostredi, pokud puzujes chroot instalujes skoro cely 32bit system
- co bych měl dále udělat, aby 32bit knihovny běhali (šli běžně instalovat programy)?nechapu otazku, me bezely out-of-a-box
- jakou variantu doporučujete?s chrootem mi prislo vice prace a zere vice mista na disku. Navic dnes vse co porebuji, uz beha na amd64 hezky
díky!
Všechno běhá v poho? I flash do prohlížečů?přes nspluginwrapper nemám problémy.
U bodu dvě mi teda vysvětlete proč tam vůbec ty knihovny instalovat? Domníval jsem se, že pomocí nich nainstaluji i 32bit aplikace...Když běží 32bitová aplikace nad 64bitovým jádrem, potřebuje 32bitové knihovny, nemůže použít 64bitové. Když máte v systému 32bitové knihovny, neměl by být problém s 32bitovými aplikacemi, jen se vám může stát, že nějaká 32bitová aplikace bude požadovat nějaké 32bitové knihovny, které nejsou v tom základním balíku 32bitových knihoven, tak je budete muset ještě odněkud doinstalovat.
Nspluginwrapper je opravdu bohužel jen na pluginy do browseru.
V Debianu do 64bitového systému přidat repositáře s 32bitovými programy bohužel nejde, bere se to jako jiná architektura. Jinak 32bitové balíky je možné instalovat přes dpkg
s volbou --force-architecture
(když se takto budou instalovat další 32bitové knihovny, bude asi třeba je ručně zkopírovat do /usr/lib32/
, protože se budou cpát do /usr/lib/
, kde jsou teď 64bitové knihovny).
Podle mě je lepší se 32bitovým programům vyhnout, já používám jen jeden (skype), za ty ostatní jsem našel 64bitové náhrady. Mimochodem, RPM-based distribuce tohle řeší automaticky, tam se instalují 32bitové programy do 64bitového systému normálně přes balíkovací systém (je však otázkou, k čemu je to dobré, když v 64bitovém systému se používají primárně 64bitové programy).
Tiskni
Sdílej: