Homebrew (Wikipedie), správce balíčků pro macOS a od verze 2.0.0 také pro Linux, byl vydán ve verzi 7.0.0. Pro sandboxing se na Linuxu nově používá Landlock místo Bubblewrap. Na stránce Homebrew Formulae lze procházet seznamem balíčků. K dispozici jsou také různé statistiky.
Správce fotografií Shotwell byl vydán ve verzi 33.0 (GitLab). Hlavní novinkou v tomto vydání po dvou letech je přechod na GTK4.
Na YouTube byly publikovány videozáznamy přednášek a na Flickru fotografie z konference EuroPython 2026.
Byl vydán Debian 13.7, tj. sedmá opravná verze Debianu 13 s kódovým názvem Trixie. Řešeny jsou především bezpečnostní problémy, ale také několik vážných chyb. Instalační média Debianu 13 lze samozřejmě nadále k instalaci používat. Po instalaci stačí systém aktualizovat.
Jiří Eischmann se v příspěvku Fiasko jménem W Social na svém blogu věnuje evropské sociální síti W: "W Social je příkladem toho, že se problémy sociální sítí nedají řešit od exekutivního stolu. Když na začátku tohoto roku v Davosu oznámili vznik nové sociální sítě W Social, politici se mohli přetrhnout ve chvalozpěvech. Konečně evropská sociální síť a ještě s ověřením identity. … Jak se ukázalo, když v Davosu W Social oznamovali, neměli kromě
… více »Výrobce hardwarových kryptoměnových peněženek Trezor upozorňuje na bezpečnostní incident u společnosti Brevo, kterou využívá k odesílání newsletterů. Útočník na e-mailové adresy odeslal phishingový e-mail.
Clement "Clem" Lefebvre publikoval souhrn dění v Linux Mintu za srpen 2026. Aplikace XApp mají vlastní webovou stránku xapp-project.org. Představena byl čtečka EPUB s názvem Xepub a kalendář Clockenstein.
Byla vydána nová verze 3.2.6 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání a v souboru NEWS na GitLabu. Nový GIMP je již k dispozici také na Flathubu.
Bylo vydáno Ubuntu 24.04.5 LTS, tj. páté opravné vydání Ubuntu 24.04 LTS s kódovým názvem Noble Numbat. Přehled novinek a oprav na poznámkách k vydání.
Švýcarsko testuje přechod z Microsoft 365 na FOSS, konkrétně balík openDesk (Wikipedie) od německé státní společnosti ZenDiS (Wikipedie), s cílem posílit digitální suverenitu.
SubSection "Display"
Virtual 2560 1024
EndSubSection
(monitory jsou 1280x800 na notebooku a 1280x1024 externí)
Takže teď mi konečně funguje xrandr. Autodetekce po připojení kabelu bohužel nefunguje, takže jsem si udělal skriptík, co něco málo udělá za mě:
#!/bin/bash
case "$1" in
vgaonly)
#Zapnout jen externí screen:
xrandr --output VGA --mode 1280x1024
xrandr --output LVDS --off
;;
laptoponly)
#Zapnout jen interní screen:
xrandr --output LVDS --mode 1280x800
xrandr --output VGA --off
;;
both)
#Zapnout obě dvě (dualhead), VGA napravo od notebooku
xrandr --output LVDS --mode 1280x800 --output VGA --mode 1280x1024 --right-of LVDS
;;
*)
echo "{vgaonly|laptoponly|both}"
;;
esac
Spouštím ho podle toho, co a jak je připojeno:
./fixdisplays vgaonly ./fixdisplays laptoponly ./fixdisplays bothPoslední má nevýhodu: jako primární obrazovku to určí vždycky externí VGAčko, ať dělám co dělám. To samozřejmě není to, co bych chtěl, ale řešení jsem nenašel. Narazil jsem ovšem na další problém - něco (beryl, mesa, intelí driver pro X, Xorg?) má interní limit na 2048x2048 pixelů široký virtuální desktop. Což dnes začíná být problém, protože rozlišení virtuálních ploch bývá díky lepším monitorům větší. Našel jsem i řešení (pro intel driver) - ve zkratce pro poslední Ubuntu:
apt-get source xserver-xorg-video-intel apt-get source mesaUpravit xserver-xorg-.../src/i965_render.c:
- if ((w > 0x7ff) || (h > 0x7ff))
+ if ((w > 8192) || (h > 8192))
mesa/src/mesa/drivers/dri/i965/brw_context.c:
- ctx->Const.MaxTextureLevels = 12;
+ ctx->Const.MaxTextureLevels = 13;
- ctx->Const.MaxTextureRectSize = (1<<11);
+ ctx->Const.MaxTextureRectSize = (1<<12);
a pak
sudo dpkg-buildpackage
v kazdem ze dvou vytvorenych adresaru. Nakonec vznikle baliky nainstalovat a rebootovat system (mozna by stacil i reload xorg pomoci ctrl+alt+del, ale behem testu jsem zjistil, ze reload funguje jen tak napul)
Porad ale zbyvaji dva problemy:
- externi screen jako primarni (nechci, asi vyresit nejde)
- system tray nezobrazuje ikonky, ktere vytvoril proces spusteny pres wine (zobrazuje jen prazdne misto) - reseni hledam
Tiskni
Sdílej: