Z upstreamu GNOME Mutter byl zcela odstraněn backend X11. GNOME 50 tedy poběží už pouze nad Waylandem. Aplikace pro X11 budou využívat XWayland.
Byl publikován plán na odstranění XSLT z webových prohlížečů Chrome a Chromium. S odstraněním XSLT souhlasí také vývojáři Firefoxu a WebKit. Důvodem jsou bezpečnostní rizika a klesající využití v moderním webovém vývoji.
Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.3.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Organizace Open Container Initiative (OCI) (Wikipedie), projekt nadace Linux Foundation, vydala Runtime Specification 1.3 (pdf), tj. novou verzi specifikace kontejnerového běhového prostředí. Hlavní novinkou je podpora FreeBSD.
Nový open source router Turris Omnia NG je v prodeji. Aktuálně na Allegro, Alternetivo, Discomp, i4wifi a WiFiShop.
Na YouTube a nově také na VHSky byly zveřejněny sestříhané videozáznamy přednášek z letošního OpenAltu.
Jednou za rok otevírá společnost SUSE dveře svých kanceláří široké veřejnosti. Letos je pro vás otevře 26. listopadu v 16 hodin v pražském Karlíně. Vítáni jsou všichni, kdo se chtějí dozvědět více o práci vývojářů, prostředí ve kterém pracují a o místní firemní kultuře. Můžete se těšit na krátké prezentace, které vám přiblíží, na čem inženýři v Praze pracují, jak spolupracují se zákazníky, partnery i studenty, proč mají rádi open source a co
… více »Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za říjen (YouTube).
Jeff Quast otestoval současné emulátory terminálu. Zaměřil se na podporu Unicode a výkon. Vítězným emulátorem terminálu je Ghostty.
Amazon bude poskytovat cloudové služby OpenAI. Cloudová divize Amazon Web Services (AWS) uzavřela s OpenAI víceletou smlouvu za 38 miliard USD (803,1 miliardy Kč), která poskytne majiteli chatovacího robota s umělou inteligencí (AI) ChatGPT přístup ke stovkám tisíc grafických procesů Nvidia. Ty bude moci využívat k trénování a provozování svých modelů AI. Firmy to oznámily v dnešní tiskové zprávě. Společnost OpenAI také nedávno
… více »
SubSection "Display"
Virtual 2560 1024
EndSubSection
(monitory jsou 1280x800 na notebooku a 1280x1024 externí)
Takže teď mi konečně funguje xrandr. Autodetekce po připojení kabelu bohužel nefunguje, takže jsem si udělal skriptík, co něco málo udělá za mě:
#!/bin/bash
case "$1" in
vgaonly)
#Zapnout jen externí screen:
xrandr --output VGA --mode 1280x1024
xrandr --output LVDS --off
;;
laptoponly)
#Zapnout jen interní screen:
xrandr --output LVDS --mode 1280x800
xrandr --output VGA --off
;;
both)
#Zapnout obě dvě (dualhead), VGA napravo od notebooku
xrandr --output LVDS --mode 1280x800 --output VGA --mode 1280x1024 --right-of LVDS
;;
*)
echo "{vgaonly|laptoponly|both}"
;;
esac
Spouštím ho podle toho, co a jak je připojeno:
./fixdisplays vgaonly ./fixdisplays laptoponly ./fixdisplays bothPoslední má nevýhodu: jako primární obrazovku to určí vždycky externí VGAčko, ať dělám co dělám. To samozřejmě není to, co bych chtěl, ale řešení jsem nenašel. Narazil jsem ovšem na další problém - něco (beryl, mesa, intelí driver pro X, Xorg?) má interní limit na 2048x2048 pixelů široký virtuální desktop. Což dnes začíná být problém, protože rozlišení virtuálních ploch bývá díky lepším monitorům větší. Našel jsem i řešení (pro intel driver) - ve zkratce pro poslední Ubuntu:
apt-get source xserver-xorg-video-intel apt-get source mesaUpravit xserver-xorg-.../src/i965_render.c:
- if ((w > 0x7ff) || (h > 0x7ff))
+ if ((w > 8192) || (h > 8192))
mesa/src/mesa/drivers/dri/i965/brw_context.c:
- ctx->Const.MaxTextureLevels = 12;
+ ctx->Const.MaxTextureLevels = 13;
- ctx->Const.MaxTextureRectSize = (1<<11);
+ ctx->Const.MaxTextureRectSize = (1<<12);
a pak
sudo dpkg-buildpackage
v kazdem ze dvou vytvorenych adresaru. Nakonec vznikle baliky nainstalovat a rebootovat system (mozna by stacil i reload xorg pomoci ctrl+alt+del, ale behem testu jsem zjistil, ze reload funguje jen tak napul)
Porad ale zbyvaji dva problemy:
- externi screen jako primarni (nechci, asi vyresit nejde)
- system tray nezobrazuje ikonky, ktere vytvoril proces spusteny pres wine (zobrazuje jen prazdne misto) - reseni hledam
Tiskni
Sdílej: