abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 03:00 | Nová verze

Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 7.1 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 7.2. Podrobný přehled novinek a vylepšení na Linux Kernel Newbies nebo LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 18:55 | Komunita

Debian dnes slaví 33 let. Ian Murdock oznámil vydání "Debian Linux Release" 16. srpna 1993.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 04:22 | Komunita

Probíhá hlasování o používání LLM při vývoji Debianu. Vývojáři Debianu mají na výběr 9 možností (návrhy A až H a žádný z nich).

včera 01:22 | Nová verze

Omarchy je linuxová distribuce s dlaždicovým správcem oken Hyprland. Založena je na Arch Linuxu. Vydána byla v nové major verzi 4.0.0 - The Quattro Release. Videopředstavení na YouTube. Celý desktop shell byl přepsán do Quickshellu. Přidána byla podpora pluginů.

15.8. 13:33 | IT novinky

Francouzská Ústavní rada zamítla zákaz používání sociálních sítí dětem mladším 15 let. Francouzská obdoba ústavního soudu uvedla, že opatření představuje nepřiměřený zásah do svobody projevu. Francouzský parlament zákaz schválil na konci července, začít platit měl od září. Šlo o první zákaz sociálních sítí pro děti v Evropě. Členové Ústavní rady se domnívají, že ustanovení „představuje zásah, který není přiměřený, nezbytný ani

… více »
    14.8. 16:33 | Zajímavý projekt

Open-source trackball Ploopy Adept má novou verzi nazvanou A+. Stále jde o symetrický desktopový trackball s šasi z 3D tiskárny a firmwarem QMK. Novinkami jsou dvojice tlačítek, jimiž půjde také otáčet, a volitelná opěrka ruky. Funkcionalita firmwaru je rozšířena o gesta, vrstvy a možnost konfigurace za běhu. Schémata a kód jsou jako obvykle na GitHubu. A+ půjde předobjednat za 99 CAD (bez dopravy a cla/DPH).

|🇵🇸 | Komentářů: 3
    14.8. 14:33 | IT novinky

Prusa Research představil nové modely svých 3D tiskáren: Prusa XL+, CORE One+ (Gen 2) a CORE One L+.

14.8. 13:33 | Nová verze

Crown je multiplatformní open source herní engine. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT a GPLv3+. Byla vydána nová verze 0.64. Vyzkoušet lze online demo.

14.8. 03:44 | Nová verze

NVIDIA na konci ledna vydala v beta verzi nativního linuxového klienta své cloudové herní služby GeForce NOW. Včera oznámila ukončení beta verze a oficiální podporu Linuxu.

14.8. 02:33 | Nová verze

Byla vydána nová verze 3.5.0 nástroje pro inkrementální kopírování souborů rsync (Wikipedie). Přehled oprav a vylepšení v souboru NEWS. Řešeno je 33 zranitelností.

Které desktopové prostředí na Linuxu používáte?
     (10%)
     (7%)
     (2%)
     (18%)
     (30%)
     (6%)
     (6%)
     (2%)
     (15%)
     (22%)
    Celkem 2402 hlasů
     Komentářů: 31, poslední 13.8. 00:27
    Rozcestník

Dotaz: pidgin + tts (festival epos)

16.7.2008 12:12 javeline | skóre: 15
    pidgin + tts (festival epos)
    Přečteno: 1018×
    Ahoj, mé prostředí: gentoo 2008, locale cs_CZ.UTF-8, pidgin 3.4.3, pidgin-festival 2.2,epos 2.5.37, festival 1.96_beta

můj cíl: dosáhnout v pidginovi stav, kdy česky přečte příchozí zprávu (ať festivalem, či eposem)

současný stav: pidgin s festivalem přečte korektně anglický text (řeč: angličtina), s češtinou přečte jen text bez nabodeníček, s nabodeníčky jinak stávkuje. Problém vidím ve skutečnosti, že pidgin zřejmě poskytuje své výstupy festivalu v UTF-8, kterýžto očekává vstupy v ISO8859-2.

cesty řešení: a) najít způsob, jak z pidgina dostat text každé příchozí zprávy (nenašel jsem způsob jak, či vhodnou pluginu) a zpracovávat tento text svým skriptem

b) ovlivnit pidgin-festival plugin tak, aby překódoval svůj výstup do ISO8859-2 a ten poskytoval festivalu

c) změnit locale systému na ISO8859-2 a možná by to začlo chodit i bez dalšího zásahu (tato cesta není vítaná)

Nezkoumal/nezlomil někdo již podobný problém?

Dík za názory/rady/zkušenosti.

Odpovědi

16.7.2008 12:14 javeline | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pidgin + tts (festival epos)
    Omlouvám se za překlep ve verzi pidgina, samozřejmě pidgin 2.4.3
    16.7.2008 16:41 Tomáš
    tady http://www.freebsoft.org/festival-czech jste byl?

Přepral jsem to ve fedoře 8 v kopete.
    16.7.2008 22:42 vencas | skóre: 32
    To jsem taky řešil (nakonec jsem se na to vykašlal pro nedostatek času), podívej se sem: odchytávání zpráv z d-busu. Uděláš cut&paste toho kódu v pythonu, pak tam akorát míto vypisování od koho co přišlo uděláš konverzi obsahu zprávy do latin2 a pošleš to rourou festivalu. Ozvi se jak to jde, buď ti pomůžu, nebo si to okopíruju ;-) Taky bych byl rád, kdyby to chodilo.
    17.7.2008 07:28 javeline | skóre: 15
    Další poznatek/komplikace:

nevím, jestli to není můj lokální problém, ale na amd64 (gentoo 2008) mi epos nechce mluvit, zatímco na i686 mluvil na porvní pokus. Verze eposu vždy z portage, doinstalována pouze řeč (machač, violka) z webu eposu. 2x identický postup, 2x různý výsledek. Googlil jsem a nic moc výsledky. Festival na amd64 mluvil dobře, ale jeho slovník (otevřený) není tak kvalitní.
    17.7.2008 10:03 javeline | skóre: 15
    Pokrok: epos se bije se speechd, po odinstalaci speechd epos mluví. Nicméně původní problém pidgin + festival -> nezaznamenal jsem žádný pokrok. Pythona neumím... Napsat si to nenapíšu.
    22.7.2008 17:37 javeline | skóre: 15
    Přílohy:
    Ahoj, s pomoc kolegy jsem pokročil. Problém jsem rozložil na dva podproblémy:

1) rozchodit speech-dispatcher

2) dostat z pidgina text příchozí zprávy V gentoo: Zmýlila mně podobnost aplikací speechd a speech-dispatcher. Odinstaloval jsem speechd, odinstaloval festival.

- Nainstaloval jsem speech-dispatcher (0.6.6) z portage a epos (2.5.37) z portage.

- opravil /etc/init.d/speech-dispatcher sekci depends (smazal festival a speechd, přidal eposd)

- nastavil aby /etc/init.d/speech-dispatcher se spouštěl při startu (spustí si sám eposd)

- zeditoval konfiguráky /etc/speech-dispatcher/speechd.conf a /etc/speech-dispatcher/modules/epos-generic.conf dle příkladu [poskytnutého kamarádem linuxákem]

- spustil skript test.py [poskytnutého kamarádem linuxákem]

A hle, ono to funguje. Má to mouchy, počátek vyslovovaného textu je jakýsi neúplný. Možná to někdo vyřeší.

S dovolením [kamaráda linuxáka] přikládám test.py, mám vám tlumočit, že není pythoňák a skript složil z posbíraných příkladů, nicméně i tak díky jemu za skript.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.