abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 00:33 | IT novinky

FEL ČVUT vyvinula robotickou stavebnici pro mladé programátory. Stavebnice Brian byla navržená speciálně pro potřeby populární Robosoutěže. Jde ale také o samostatný produkt, který si může koupit každý fanoušek robotiky a programování od 10 let, ideální je i pro střední školy jako výuková pomůcka. Jádro stavebnice tvoří programovatelná řídicí jednotka, kterou vyvinul tým z FEL ČVUT ve spolupráci s průmyslovými partnery. Stavebnici

… více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 39
    29.5. 20:33 | Komunita

Ubuntu bude pro testování nových verzí vydávat měsíční snapshoty. Dnes vyšel 1. snapshot Ubuntu 25.10 (Questing Quokka).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    29.5. 14:55 | Nová verze

Společnost Netgate oznámila vydání nové verze 2.8.0 open source firewallové, routovací a VPN platformy pfSense (Wikipedie) postavené na FreeBSD. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

29.5. 14:00 | Nová verze

Byla vydána nová verze 6.16 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Tor Browser byl povýšen na verzi 14.5.3. Linux na verzi 6.1.140. Další změny v příslušném seznamu.

29.5. 12:33 | Zajímavý článek

Člověk odsouzený za obchod s drogami daroval letos ministerstvu spravedlnosti 468 kusů kryptoměny bitcoin, které pak resort v aukcích prodal za skoro miliardu korun. Darováním se zabývá policejní Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Deníku N to potvrdil přímo ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Podle resortu bylo nicméně vše v souladu s právem.

Ladislav Hagara | Komentářů: 53
    28.5. 20:44 | Nová verze

Svobodný a otevřený multiplatformní editor EPUB souborů Sigil (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 2.5.0. Stejně tak doprovodný vizuální EPUB XHTML editor PageEdit (GitHub).

28.5. 12:22 | IT novinky

Na základě národního atribučního procesu vláda České republiky označila Čínskou lidovou republiku za zodpovědnou za škodlivou kybernetickou kampaň proti jedné z neutajovaných komunikačních sítí Ministerstva zahraničních věcí ČR. Tato škodlivá aktivita, která trvala od roku 2022 a zasáhla instituci zařazenou na seznam české kritické infrastruktury, byla provedena kyberšpionážní skupinou APT31, veřejně spojovanou se zpravodajskou službou Ministerstvo státní bezpečnosti (MSS).

Ladislav Hagara | Komentářů: 52
    28.5. 00:11 | Nová verze

Google Chrome 137 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 137.0.7151.55 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 11 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

27.5. 19:22 | Nová verze

Byl vydán AlmaLinux OS 10 s kódovým názvem Purple Lion. Podrobnosti v poznámkách k vydání. Na rozdíl od Red Hat Enterprise Linuxu 10 nadále podporuje x86-64-v2.

27.5. 15:11 | Nová verze

Byl vydán Mozilla Firefox 139.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 139 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Jaký je váš oblíbený skriptovací jazyk?
     (55%)
     (31%)
     (7%)
     (2%)
     (0%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 166 hlasů
     Komentářů: 13, poslední včera 12:26
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

Dotaz: Re: Jak stáhnout a nainstalovat ovladače NVIDIA a ATI

10.9.2010 10:34 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Re: Jak stáhnout a nainstalovat ovladače NVIDIA a ATI
    Přečteno: 346×

Diskuse vznikla z vlákna této diskuse.

Odpovědi

10.9.2010 10:34 JJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak stáhnout a nainstalovat ovladače NVIDIA a ATI
    Skoda ze nestaci iba spustit ati-driver.exe a dat express install...
    9.9.2010 00:57 alfonz
    no v ubuntu od verze já nevím jaké se nemusí dělat ani to, při prvním spuštění vyběhne dialog, že se můžou použít proprietární ovladače, dá se ok heslo a je hotovo
    vain avatar 9.9.2010 07:36 vain | skóre: 16
    Pche, to je pro lamy, profíci si stáhnou ati-driver.exe a dají Express install!!! =)
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    Jardík avatar 9.9.2010 09:47 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Ve Windows nemusíte restartovat vůbec nic, poslední Windows, který potřeboval kvůli ovladačům grafiky restartovat byl Windows 98. Ve vyšších verzích jen kvůli neschopnosti jejich tvůrců - např. grafiky kyro 3d prophet 4500 (nebo jak se jmenovala ta moje první grafika). Některé starší ovladače nvidia to ve Windows XP chtěly taky, ale stačilo vybrat nerestartovat a přepnout rozlišení tam a zpět a už byly nahozeny. Ve Windows Vista už požadují restart snad jen opravdu zkriplené ovladače. Na rozdíl od linuxu tam ani není potřeba ukončovat GUI aplikace, protože při restartování grafického subsystému (nebo jak to nazvat) se ty GUI aplikace neukončí, pouze nikam v tu chvíli nekreslí. To v linuxu (a X obecně) to nepřežije aplikace snad žádná, přitom kdyby chtěli, tak to jde, stačí přeotevřít X display, ale to by si někdo (vývojáři GTK, Qt, apod.) nesměl říct, že je lepší při odpojení X serveru udělat exit(), než fallback k zahození kreslení a opětovnému připojení na server. Ve Windows to totiž udělá WinAPI za vás, v linuxu je hold potřeba se o to postarat ručně. Nebo by stačilo do X narvat featuru k přepnutí ovladače bez jeho vypnutí.
    Věřím v jednoho Boha.
    gtz avatar 9.9.2010 11:57 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Ve Windows Vista už požadují restart snad jen opravdu zkriplené ovladače.

jenže pokud máš NTB s Vistama, kde jsou ovladače ATI domrvené třeba od ASusu pak jen čekáš zda třeba Asus vydá nové, zkoušel jsem Asus s HD3400 s ovladačem od Asusu - funguje vše jak má, u nového z ATI.COM se to nějak sukovalo a grafika nebyla stabilní a některé funkce byly dostupné přes xxx menu v nastavení. Ano bordel ... a Asus na to nějak, stále má ty co byly a šlus.

V linuxu v Suse je klid a pohoda, 11.2 přes yast si sama řekla co chce a během pár minut byla pohoda.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    mikirc avatar 9.9.2010 12:11 mikirc | skóre: 19 | blog: MikiSoft | Vsetín
    :D zajimave jardiku Ve win Xp musim resetovat pri instalaci kazdeho driveru. Ve woknech 7 jsem sice nemusel, ale drivery pro grafiku od mrkve fungovaly jako zhazovac vseho co potrebovalo grafiky vykon, takze jsem musel stahnout z netu a po instalaci co?? Samozrejmne restart aby to fungovalo jak ma.

Jsou lide co se spokoji s tim odpadem co dela mrkvosoft a ten zbytek sahne po kvalite od vyrobce HW.

No a samozrejmne po nekolika hodinach win7 mne naplno presvedcily, ze i na ty hry jsou k nicemu :D.
    Byl jednou jeden...
    vain avatar 9.9.2010 12:18 vain | skóre: 16
    Jardík má pravdu, možná ji podává nevybíravým způsobem, ale má. Na druhou stranu, kolik těch ovladačů musím v Linuxu instalovat? Pomalu žádné, doma mám sice ještě binární ovladače nvidie (rpmfusion), ale v práci jsem se na jejich instalaci vykašlal úplně a mám nouveau - kupodivu k plné spokojenosti. Takže pomalu ale jistě: "Instalace ovladačů? To je co? Něco na Windows?"
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    Jardík avatar 9.9.2010 12:43 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    A kolik jsem jich musel instalovat ve Windows? Pouze na tiskárnu, zbytek se nainstaloval sám při instalaci. Ve většině dister musím doinstalovávat či kompilovat nvidia ovladače a broadcom wifi (tiskárna nefunguje (300 dpi černobíle nepovažuji za funkčnost), ale to není chyba linuxu). Prostě žádný OS nemůže v základní instalaci obsahovat všechny minulé, současné i budoucí ovladače.
    Věřím v jednoho Boha.
    vain avatar 9.9.2010 12:58 vain | skóre: 16
    No tak co jsem instalovat Visty nebo sedmičky (a že to dělám v práci často) chybělo těch ovladačů víc. Nejčastěji zařízení typu "Neznámé zařízení", "Řadič sběrnice SM" (nebo tak nějak) a podobně. Takže zas tak žhavé to nebude. Tiskárnu v práci mám HPLJ2015 a bez problému včetně duplexu (doma tiskárnu nevedu). Samozřejmě hardwaru je tolik, že se nedivím, když se něco nedetekuje, ale z mých zkušeností je na tom Linux lépe, jestli i celkově nevím a nemám koule na to si tipnout =)
    mikirc avatar 9.9.2010 13:49 mikirc | skóre: 19 | blog: MikiSoft | Vsetín
    Win7 - tiskarna Hp photosmar 7760 instalace 5minut, nefunguje, rucni konfigura a reseni problemu - 20 mint, bez vysledku, proste odmitaji wokna tiskarnu pouzivat. Skener drivery neexistuji. TV karta? taky neexistuji.

linux - vsechno funkcni od prvniho naistalovani.

Drivery co maji wokna v sobe jsou nejake pofiderni jen aby ten HW fungoval, ale ne aby fungoval na 100% a k plnemu vykonu. Driverum ktere maji v nazvu vyrobce microsoft proste neverim a vzdycky je nahradim originalem od vyrobce. Mrkvosoft by mel ke kazdemu cd win7 davat navic novy PC na kterem budou fungovat tak jak by mely.

Byl jednou jeden...
    gtz avatar 9.9.2010 14:25 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    VISTA + DVB-T + Scanner CANON + Tiskárna F2420 vše jede jak má. V Suse DVB-T již funguje, pro Scanner nejsou a nebudou drivery a rochodit F2420 je někdy hodně velký problém, aby scannovala i tiskla. Hodně se to odvíjí co tam člověk má. Měl jsem v práci nějaký HP tuším 68xx model NTB s AMD a Visty totální opruz, takže převážnou část dne jsem jel s LIVE-SUSE a měl jsem vystaráno. Akorát když jsem musel jít do CRM a do firemních věcí jsem musel do Vist. Ta mašina krimplovala i VMWARE, tak jsem nemohl mít Suse v Virtuálu. 100x jsem se ptal šéfa zda to mám poslat na RMA, prý zatím ne ať nějak vydržím....
    Jardík avatar 9.9.2010 18:18 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Brečíš na špatném místě, zkus web HP. Např. moje Canon tiskárna (na linuxu nefunkční, jak jsem již zmínil) ve Windows nainstalována za 1 minutu včetně plné funkčnosti. V Linuxu jsem se s jakýmsi pochybným "ovladačem" z gutenprintu (nebo jak se to jmenuje) dostal po 2 dnech na 300dpi černobíle (=nefunkční, když má mít nějakých 2500dpi, barvy, bezokrajový tisk, ...). Ale jak říkám, tohle nemá cenu, to není věc OS, ale výrobce/dodavatele HW. Jinak např. drivery nvidie v názvu microsoft nemají, přesto je Windows při instalaci nainstaluje, pokud takovou grafiku máte, tak nechápu vaši poslední narážku.
    Věřím v jednoho Boha.
    mikirc avatar 9.9.2010 18:47 mikirc | skóre: 19 | blog: MikiSoft | Vsetín
    Ta posledni narazka (pokud jsem o to k cd...) je, ze win 7 na nekterem PC jedou rychle a na jinem zase jedou pomalu. Takze je jedno jak vykonny HW clovek ma, proste ty wokna na nem pojedou pomalu, ale na jinem pomalejsim pojedou zase rychle.

Jinak k tem driverum, mam pocit ze HP drivery nedela uz pro tuto tiskarnu, ale vubec to neresim, nebo windows na praci nepouzivam, nebot z meho pohledu nepouzitelne.
    Byl jednou jeden...
    Jardík avatar 9.9.2010 12:50 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    To jsou keci. Kvůli čemu si musel restartovat? Ve Windows XP jsem (už je to hodně dávno) nemusel restartovat nikdy - zvukovka (audigy 2 ZS i interní jánevímcotobylozač) fungovala hned po instalaci ovladačů, ovladač grafiky (nvidia) se přepnul z vesy na ten nainstalovaný hned po instalaci (bez pádu jediné GUI aplikace), tiskárna (HP) opět funkční hned po instalaci ovladačů, ... jiný HW jsem už snad neměl. Pokud ti některý ovladač nutil restart, nadávej na něj.
    Věřím v jednoho Boha.
    mikirc avatar 9.9.2010 13:53 mikirc | skóre: 19 | blog: MikiSoft | Vsetín
    Tak to mame asi rozdilne win xp na HP probook 4515s jsem musel instalovat drivery na vsechno. Ja ty mas asi 8let stary PC no tak to bavime mimo misu.

Po instalaci driberu zvukovky bez resetu proste zvuk nejel, po instalaci ATI driveru bez resetu to nedokazalo zmenit rozliseni na sparvne. O sitovce a wifi se ani nebavim, kdybych si nestahl drivery na flashku tak bych ni ty ostatni nestahl. Pravda u sitovky a wifi reset potreba nebyl. V linuxu, ale zadne drivery instalovat nemusim.
    Byl jednou jeden...
    Bilbo avatar 9.9.2010 14:25 Bilbo | skóre: 29
    To restartování windows kvůli každé ptákovině je způsobené hlavně filesystémem. Na linuxu, resp. unixech obecně není problém smazat používanou binárku - ta pak na disku stále existuje, i když se k ní nedá dostat (no, možná to jde nějak přes /proc/PID/fd/...) a na její místo se nahraje nová. Tohle ve Windows (ani v NTFS, ani ve FAT32) nejde, takže pokud chce ovladač grafiky přepsat např. opengl32.dll a nějaký program má tu knihovnu zrovna otevřenou, tak je potřeba restart ...

Možná že ve Windows lze teoreticky měnit ovladače za běhu bez restartu, ale v praxi to vypadá tak, že značná část ovladačů restart potřebuje.
    Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
    Jardík avatar 9.9.2010 18:20 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Používaný soubor samozřejmě smazat jde, jen to umět, že?
    Věřím v jednoho Boha.
    Bilbo avatar 9.9.2010 21:38 Bilbo | skóre: 29
    Ve Windows? A jak? (Myslím tím řešení BEZ odstřelení procesu co ho používá)
    Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
    gtz avatar 9.9.2010 22:20 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    stačí mít nainstalovaný nějaký soft, třeba unlocker-assistant.
    9.9.2010 14:07 marcus_777
    Jardiku, nedelej ze sebe lamu i jako uzivatel Windows. To ze Windows sam rozezna a nainstaluje ovladace nejakeho zarizeji jeste neznamena, ze diky nim vyuzijes veskere moznosti daneho zarizeni. Ve vetsine pripadu se jedna o ovladace vydane samotnym Microsoftem " tak, aby to fungovalo..." V pripade ovladacu dulezitych systemovych soucasti, jako grafiky, chipsetu apod, se casto jedna o puvodni ovladace vyrobce , upravene MS. Rozhodne doporucuji stahovat ovladace od vyrobce! a naslednou rucni instalaci(kliknuti na instalacni .exe. At v tom nehledate nejakou magii s prikazovou radkou :-) ). Pote vrele doporucuji restart systemu! Aby se radne uvolnily prave pouzivane ovladace a veskere knihovny na ne vazane. No a po restartu se mohly korektne zavest ovladace nove. Toto doporucuje i vetsina solidnich vyrobcu. Ale ze slusnosti tam nechaji moznost odskrtnout"nyni nerestartovat". To aby usetrili cas adminum a systemakum, kteri naraz instaluji nekolik ovladacu(pokud to jde a neudela to psi kusy). Mozna budes prekvapen, kolik novych moznosti nastaveni v ovladacich vyrobce najdes, oproti ovladacum MS automaticky nalezenym ;-). V linuxu je to s ovladaci od vyrobce velmi podobne(u mne Slackware).Ukoncit X. Z prikazove radky ./instalacnisoubor.run a po dokonceni instalace startx a jede se(viz clanek). Ja ovsem opet doporucuju restart. Pac pri instalaci ovladace se vytvari kernel modul a aspon si tim overim funkcnost po restartu. :-)
    Bilbo avatar 9.9.2010 14:27 Bilbo | skóre: 29
    Restart? Obvykle stačí rmmod nvidia;modprobe nvidia a je tam nový modul.
    9.9.2010 20:22 marcus_777
    Vsak pisu, ze ten restart provadim jen preventivne. Abych mel jistotu, ze system po vypnuti bez problemu a necekanych komplikaci najede. Nahoda je blbec a vec se posere zrovna, kdyz clovek potrebuje nutne neco udelat/prezentovat ;-)
    9.9.2010 18:12 Kiron
    A to jako chcete říct, že v Linuxu ovladače využívají všechny možnosti zařízení, a že je někdo nenapsal jenom proto, aby to prostě jenom běželo? :o)
    9.9.2010 20:30 marcus_777
    To jsi vycetl kde? Schvalne jsem si svuj prispevek nekolikrat procet a nikde to tam nevidim ;-) Jen to, ze pokud chces pod Windows vyuzit hardware naplno, pouzij aktualizovany ovladac od vyrobce a ne univerzalni bastl, pribaleny MS. Pravidelne se setkavam s uzivateli, kteri si stezuji na vykon/funkci grafiky (at se drzime tema clanku) a pritom vesele jedou na MS ovladaci. :-D
    Jardík avatar 9.9.2010 18:24 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Přečetl jsem první 2 řádky a usuzuji, že lamu ze sebe dělá akorát vy. V životě jste jistě neinstaloval Windows Vista či Windows 7, jinak byste věděl, že tam nejsou ovladače pouze od MS, ale i originální ovladače od výrobce, který se s MS dokázal dohodnout, další nabízí i na Windows Update včetně dalších aktualizací (jsou dobrovolné a na rozdíl od některých linuxových distribucí pak nemusíte mít 3 roky starý špatně fungující ovladač, pokud nechcete kompilovat). A pokud ovladač není, nebo je od výrobce HW zkriplený, brečte tam.
    Věřím v jednoho Boha.
    9.9.2010 21:03 marcus_777
    Mate pravdu, neinstaloval. Jen me to, od vydani Win7, pred tim Vist, XP, ME, 98, 95, 3.x, sakra pekne zivi :-D Nechtel jsem Vas nikterak urazit. Jen me bavi Vase ohnive komentare, hajici produkty MS, zapalem ditete skolou povinneho, kteremu hani jeho hracku. ci ktereho neberou vazne na diskusich venujicich se platforme Windows, tak prudi ostatni na Linuxovych ;-) Dnes me pobavily tak moc, az jsem neodolal. Ale co ja o tom vsem vim...v zivote jsem jiste neinstaloval Windows Vista ci 7 :-D Pojdne radeji misto toho tlachani u klavesnice na pivo.
    Bedňa avatar 9.9.2010 17:38 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Jardík netrep, aj na Viste si niektoré hry a programy vyžadujú reštart a to je hnus. XP škoda reči. Nehovoriac o 7 tam nejde polovici ľudí nič tak neser. Každý deň pracujem pri zasraných Widlách a neťukám si len tak ako ty doma,

TAK UŽ SKONČI S TÝMI VYMYSLENÝMI PIČOVINAMI.

Začni pracovať a potom pochopíš že si písal pičoviny.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Jardík avatar 9.9.2010 18:26 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Hry vyžadují restart, pokud instalují zesrané ovladače jako jejich ubohý pokus o ochranu proti pirátství a jejich instalátory jsou neschopné říci systému, aby je zavedl či spustil popř. restartoval nějakou systémovou službu.
    Věřím v jednoho Boha.
    Bedňa avatar 9.9.2010 18:45 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    A čo naposledy nejaký účtovný program vyžadoval reštart na dokončenie inštalácie, názov si už nepamätám, bordel vedie k bordelu. Widle sú bordel a tak sa k nemu správajú aj tvorcovia softu.
    Jardík avatar 9.9.2010 19:44 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Bordel byl zřejmě ten program. Nevidím jediný důvod, proč by měl takový program vyžadovat restart. Jeho vývojáři možná úvázli v 80. století.
    Věřím v jednoho Boha.
    9.9.2010 20:26 aceman | skóre: 27
    Tak to su nejak dost vpredu :)
    Bedňa avatar 9.9.2010 21:24 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Jardík si programátor, tak kua ako si stiahneš zdrojáky Widiel a zašleš opravu? Ser na to keď sa ti niektoré veci nepáčia, poďme ich zmeniť. Čo hovoríš na KSplice, zas o reštart menej. Skús opatchovať jadro Widiel za behu :-) Ak zmeníš rétoriku na fóre som ochotný ísť do toho upraviť Ubuntu k obrazu tvojmu :-D
    9.9.2010 17:41 Matlák
    To s X aplikacemi, které sletí společně se serverem je věc která mě mrzí. Přitom X protokol by už z principu měl mít nějaký meziksicht, který by běžel a držel aplikace, i kdybych X server sestřelil. Kdybych měl víc času a chuti, zkusil bych něco takového napsat, zvláště když už existují vychytávky jako XMove.
    13.9.2010 15:43 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Jsem si docela jistý, že někdy v roce 1997 takový "meziksicht" fungoval.
    Chytrex avatar 13.9.2010 22:44 Chytrex | skóre: 30 | Bohumín
    Jo právě ten xmove... ale ten vypadá krutě zapomenutý... Něco pro modernější xorgy neznáš?
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS .:. define QUESTION ((bb) || !(bb)) .:. Odmítám vaši realitu a nahrazuji ji svou vlastní..
    9.9.2010 02:08 Ash | skóre: 53
    Jaký vidíte faktický rozdíl mezi spuštěním ati-driver.exe a spuštěním ati-driver-installer-10-6-x86.x86_64.run?

Ale vy budete ten typ co ocení, když se mu po instalaci ati-driver.exe systém samovolně zcela automaticky bez nutnosti zásahu uživatele restartuje, čímž prokáže svou kvalitu a funkčnost nezávislou na uživateli :D
    9.9.2010 09:28 Mepho
    ati-driver-installer-10-6-x86.x86_64.run

Na tomto treba este pustit chmod +x, resp zdlhavo to vyklikat ako lama a potom pustit ,,ako root" (wtf) :D Esteze mame Ubuntu :P
    mikirc avatar 9.9.2010 09:38 mikirc | skóre: 19 | blog: MikiSoft | Vsetín
    nojo ony by tady nekomu rucicky upadly, kdyby musel napsat par prikazu v terminalu. Nevim co je na tom zdlouhave, jestli 10s(a to prehanim je to mene) ti prijde zdlouhave. A nebo te maminka nenaucila psat na klavesnici?
    Byl jednou jeden...
    vain avatar 9.9.2010 09:59 vain | skóre: 16
    To víš, on by raději, aby se mu šmejďárny stažené z netu pouštěly automaticky :D
    9.9.2010 20:27 aceman | skóre: 27
    Vo Win sa drivery na grafiku instaluju aj bez Administratora? To dufam nie.
    Jardík avatar 9.9.2010 21:22 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Samozřejmě, že ne. Pokud ten instalátor obsahuje info (xml manifest), že potřebuje ke spuštění právo admina, tak když se to pokusíte spustit, tak se vás bafne UAC ala sudo. A pokud máte staré Windows XP, tak si hold musíte kliknout pravým a dát "Run as...", popř. to spustit přes runas z konzole. Někteří uživatelé jsou ale blbý a tak ve Windows XP používají na "běžné věci" účet správce a jde pak všechno.
    Věřím v jednoho Boha.
    10.9.2010 23:26 aceman | skóre: 27
    Dik, takze je to na Win presne to iste co popisal Mepho...
    robinek avatar 21.12.2010 10:58 robinek
    No článek je velice pěkně napsaný. I když se stále považuji za Lamu, zkušel jsem instalaci přes balíčkový system. Sice instalace velmi jednoduchá a bezproblémová ale asi ovladače byly stašího typu. pak jsem zkoušel instalaci s vyuzitim wiki.ubuntu ale to mi zkolaboval po nastaveni konfiguraku Xserver. No kdyz jsem procital ruzna fora a informoval se ohledne instalace ovladacu pro danou kartu primo od vyrobce vsude je popisovan následujici poppis : -stahnout .run soubor ze stranky vyrobce -vypnout X-ka -spustit .run -nechat aut. nakonfigurovat a restartovat problém vznikl hned po akceptovaní podmínek a to kdyz chtel stahovat pres ftp kdy dle systemu neslo navazat spojeni(normalne pres web. prohlizec to jede)tak by me zajimalo kde je chyba.
    HW: DELL M4300, Nvidia Quadro FX 360M SW: Kubuntu 10.04

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.