abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 15:00 | Zajímavý článek

Byl publikován přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie) za uplynulé dva měsíce. Servo zvládne už i Gmail. Zakázány jsou příspěvky generované pomocí AI.

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    9.5. 17:22 | Nová verze

Raspberry Pi Connect, tj. oficiální služba Raspberry Pi pro vzdálený přístup k jednodeskovým počítačům Raspberry Pi z webového prohlížeče, byla vydána v nové verzi 2.5. Nejedná se už o beta verzi.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    9.5. 15:22 | Komunita

Google zveřejnil seznam 1272 projektů (vývojářů) od 185 organizací přijatých do letošního, již jednadvacátého, Google Summer of Code. Plánovaným vylepšením v grafických a multimediálních aplikacích se věnuje článek na Libre Arts.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 19:22 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

8.5. 18:00 | Nová verze

Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.

8.5. 01:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 00:55 | Zajímavý projekt

PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.

vlk | Komentářů: 0
    7.5. 19:44 | Nová verze

Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

7.5. 17:33 | Nová verze

Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.

7.5. 05:33 | Komunita

Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.

Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (3%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 580 hlasů
     Komentářů: 26, poslední 8.5. 09:58
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

Dotaz: Vim jako IDE [odděleno z: Jak synchronizovat složky v Linuxu a Windows7]

20.3.2012 09:37 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Vim jako IDE [odděleno z: Jak synchronizovat složky v Linuxu a Windows7]
    Přečteno: 365×
    Diskuse vznikla z vlákna této diskuse.

Odpovědi

pavlix avatar 20.3.2012 09:37 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak synchronizovat složky v Linuxu a Windows7
    Nebo jde vim používat jako neobyčejný editor. Jeho editační schopnosti jsou mnohem větší než je běžné u programátorských IDE, u kterých se počítá převážně s bušením kódu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    19.3.2012 21:03 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Vidím, že je to tu už zas, vim je skvělý editor, ale udělat z něj IDE neIDE, je to prostě skvělý editor, to vim v Eclipse by byla(a je) jiná story.
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    19.3.2012 21:14 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    ok, klidně jen DE, bez toho I, to ať si Eclipse, NetBeans a pod. nechají :-)
    pavlix avatar 19.3.2012 23:50 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Vidím, že je to tu už zas, vim je skvělý editor, ale udělat z něj IDE neIDE, je to prostě skvělý editor, to vim v Eclipse by byla(a je) jiná story.
    Já vidím jen to, že bysis měl můj příspěvek přečíst znovu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    20.3.2012 08:14 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Udělal jsem to - něco mělo cinknout?
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    20.3.2012 08:54 Kit
    Možná to, že Vim toho umí mnohem víc, než běžná IDE v Eclipse apod. Kdysi jsem si myslel, že používám 10 % funkcionality Vimu, dnes si myslím, že 1 % a zítra budu vědět, že po důkladném naučení budu používat sotva 0,1 %.

Vim se dá používat jako IDE, jen uživatele si vybírá. Každému nesedne a myslím si, že nikdo nedokáže využít celý jeho potenciál.

Nabízet Vim jako IDE nelze, ale z Vimu je možné vytvořit IDE k obrazu svému.

A abych nebyl úplně OT, tak ve Vimu je možné udělat i požadovanou synchronizaci zdrojáků na lokálu a na serveru.
    20.3.2012 09:36 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Možná to, že Vim toho umí mnohem víc, než běžná IDE
    Takový Gimp nebo OOo Calc toho taky umí mnohem víc, než běžná IDE nebo než Vim. A běžná IDE zase umí mnohem víc než Gimp, OOo Calc nebo Vim. Každý ten program je určen k něčemu jinému, a proto umí jiné věci.
    Vim se dá používat jako IDE
    Až na to, že tam chybí to I…
    20.3.2012 10:29 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Neumí :), umí mnohokrát více než integrované editory, ale není to IDE, funkcionalitu jako code-completion, refaktoring, outline-view, multi syntaxe checking a spoustu dalších prostě nelze plnohodnotně zrobit. Proto taky píšu, že využití vim editoru v eclipse je jiná rozprávka (třeba eclim, nebo zajímavější, z mého pohledu, vimplugin).
    21.3.2012 10:50 Kit
    Tak zrovna code-completion Vim umí, outline-view, multi syntaxe checking také, o refaktoringu má každý jinou představu. Na ostatní vlastnosti mohu využít externí programy, které toho obvykle umí mnohem víc, než prostředí s "I", ve kterých to už z principu musí být omezeno, aby se to do toho prostředí vešlo.

Dobrá, Vim není IDE, protože není integrovaný. A to je dobře, protože integrované programy bývají velmi často špatné a pomalé.
    21.3.2012 13:08 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    outline-view - mě s tím nešlo nějak rozumě dělat (stejně jak z folding-em) - ok, můj problém…
    Syntax-i vim-ko obecně dělá jen malý základ a např. pro C++ to definuji jako „je to bída“, a to jsem zkoušel, co jsem našel a co jsem byl schopen upravit (na PHP mi to nevyhovuje, ale dostačuje).
    Refaktoring stačí jen základ např. označit blok a přenést příkazy do nové metody, kteroužto si to samo vytvoří ale dodrží syntaxi jazyka a návaznost projektu.

Na ostatní vlastnosti mohu využít externí programy, které toho obvykle umí mnohem víc, než prostředí s "I"…
    &
    …protože integrované programy bývají velmi často špatné a pomalé.
    To mi přijde jako zásadní nepochopení.
    IDE integruje funkcionalitu, ne nutně implementuje.

Obvyklý příklad implementace, je třeba změna názvu metody - je třeba a by se změna promítla ve všech zdrojových kódech celého projektu, tedy i jejich volání. K tomu je třeba znát projekt, jazyk(y), případně další pravidla, a to aplikace (IDE) tyto informace má komplexní, tedy může tuto změnu provést, to žádným regexp-em nelze (tedy možná jo, na dvě A4-ky).
    Nebo třeba jazykově specifické hledání.

Integrace je třeba: debuger, subversion client (zde již by IDE mělo přidat hodnotu v tom, že ví o jaký jazyk se jedná a co není nutné verzovat).
    Mám i vlastní udělátka, třeba jedno (v bashi) pracující nad souborovým stromem a s definovanými pravidly na vytváření tříd, protože mám jiné, asi vyšší, nároky na to, jak má být definovaný template.
    OT: Nabízí mi třídy povolené k dědění či interface k implementaci, rozlišuje statické třídy a spoustu dalších věcí - zajistím tím, že stejné typy entit vypadají stejně včetně dokumentace.
    No a samozřejmě, že to můžu spustit bokem v terminálu, ale bych bych blázen, přiřadím to jako další nástroj do IDE, kde rovnou pro parametry (třeba pracovní adresář apod.) využiji parametry projektu a spouštím to přímo v IDE (tedy tento příklad v Eclipse).
    Prostě věci integruji, stejně jako třeba Doxygen či Valgrind, kde to vnímám spíše jako rozšíření utilit (Doxygen nemusím znát všechny volby bo jich je na mě moc velký roj a neudržím to, v IDE to hezky najdu v seznamu a u Valgrind-u se zas lépe pracuje s výstupem aplikací, které sami chrlí informace jak na stdout tak na stderr a řešíval jsem to bez IDE pojmenovanou pipe do druhého terminálu).

Takže externí aplikace se používají snáze a rychleji a jejich rychlost či funkcionalita by měla být stejná, protože jsou to stále tytéž aplikace.

Často si nadávám, když dělám nějakou „kravinku“ a bouchnu to ve vím-ku (neudělám projekt třeba v Eclipse), protože přece jenom to zabere o nějakou minut více, a najednou potřebuji používat více utilit (už jen blbé založení repozitory a svn commit, prostě nedám na za 5 sec na dvě kliknutí) a po třetí akci už mi to zabírá 2× tolik času co v IDE a násobek roste a roste.
    21.3.2012 10:29 M_P
    Já si myslím, že hodně záleží na tom co si pod IDE představuješ. Pamatuju různý turbopascaly, který byly také IDE a nabízely méně funkcí než jsou možnosti dnešního Vimu. Já Vim jako IDE (nebojím se to tak nazvat ) používám pro vývoj programů pro konektivitu a sběr dat. Na to samozřejmě nepotřebuju žádné GUI a tak mi stačí Vim + vimgdb, které pro mě mají jednu obrovskou výhodu... běží v konzoli a tudíž i na pomalých linkách. Chápu že se to s funkcema Eclipse nedá srovnávat (to není ani jiná liga, to je jinej sport ;) ), ale pořád si myslím že definici IDE to splňuje. M.
    21.3.2012 12:13 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Toš, ono jde o to, že ta zkratka znamená „Integrated Development Environment“ a Borland C++ 3.1, bylo IDE, protože ve své době integrovalo všechny potřebné/dostupné nástroje. Vim-ko, stejně jak třeba ten PsPad jsou jen editory, které umí víc než jen editovat.
    Pokud člověk (třeba já) dělá něco malého (4 zdrojáky + jeden main a nepoužívám externí knihovny), tak to rubnu v terminálu, pomocí vim, g++, atd. a asi ten terminál pro danou úlohu je asi taky IDE.
    21.3.2012 13:03 M_P
    Proč jen pro danou úlohu? Podle mne IDE ve svém základu spojuje (integruje) tři základní věci pro vývoj programu: editor, kompilátor a debugger. Vim (stejně jako v borland c++) spouští externí kompilátor a debugger aniž by programátor opustil prostředí editoru. Na stisk klávesy přeložím program, v případě chyby se automaticky nastaví kurzor na místo chyby a stejně tak z editoru ovládam debugger (breakpointy, krokování, proměnné, atd.). M.
    21.3.2012 13:12 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Pokud si ovšem v vystačíte jen s těmito nástroji a funkcionalitou…, tak ano je to stejné IDE jako byl Borland C++ 3.1 (podle mého tedy méně efektivní než bylo BC 3.1, ale to je o osobních prioritách).
    21.3.2012 13:38 M_P
    Nejde o to s čím si vystačím já. Z předešlé diskuze jsem získal pocit, že když to není /nebo neumí to co/ Eclipse, tak to není IDE, o čemž jsem si dovolil diskutovat. =)
    21.3.2012 14:34 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Tak to a jsem nechtěl říct ani náhodou, Eclipse jsem si vybral jen na přirovnání bo ho nejčastěji používám a je to IDE na rozdíl od skvělého editoru vim :-). (Osobně mám zkušenost jen s Eclipse, NetBeans, malou s KDevelop a pak s těmi na něco supr na druhé straně fujtajbl M$)
    21.3.2012 11:16 Marián Petráš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vim jako IDE [odděleno z: Jak synchronizovat složky v Linuxu a Windows7]
    Nevím, jak používat VIM jako IDE, ale vím, jak používat Vi-like ovládání editoru v IDE, konkrétně v NetBeans. Viz http://jvi.sourceforge.net/.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.