abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 22:33 | Nová verze

Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:44 | Zajímavý článek

Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.

karkar | Komentářů: 0
    včera 12:11 | Humor

Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 10:44 | IT novinky

Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    včera 09:55 | IT novinky

Společnost Amazon miliardáře Jeffa Bezose vypustila na oběžnou dráhu první várku družic svého projektu Kuiper, který má z vesmíru poskytovat vysokorychlostní internetové připojení po celém světě a snažit se konkurovat nyní dominantnímu Starlinku nejbohatšího muže planety Elona Muska.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 09:33 | IT novinky

Poslední aktualizací začal model GPT-4o uživatelům příliš podlézat. OpenAI jej tak vrátila k předchozí verzi.

včera 08:11 | Nová verze

Google Chrome 136 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 136.0.7103.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 8 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

29.4. 20:55 | Nová verze

Homebrew (Wikipedie), správce balíčků pro macOS a od verze 2.0.0 také pro Linux, byl vydán ve verzi 4.5.0. Na stránce Homebrew Formulae lze procházet seznamem balíčků. K dispozici jsou také různé statistiky.

29.4. 16:22 | Nová verze

Byl vydán Mozilla Firefox 138.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 138 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

29.4. 15:55 | Pozvánky

Šestnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 3. – 5. října 2025 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytvářejí všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

… více »
    Zdenek H. | Komentářů: 2
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (58%)
     (1%)
     (9%)
     (21%)
     (4%)
     (1%)
     (2%)
     (0%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 495 hlasů
     Komentářů: 19, poslední včera 11:32
    Rozcestník

Vložit další komentář
    25.4.2002 11:32 Cochtan
    Rozbalit Rozbalit vše Pripojeni stroje k siti
    Vsechna HOWTOcka mluvi o kompilaci jadra na stroji, ktery obsahuje kartu + dalsi nastavovani site; situaci, kdy chcete pouzivany stroj pres eth. nove pripojit k siti nikdo nezminuje. Mam RedHat 7.1 a pridal jsem do systemu kartu NE2000. jak ji nastavit, aby byla rozpoznavana pri spusteni. Diky p.konrner@bezdez.com
    25.4.2002 12:16 Igor Bujna
    Rozbalit Rozbalit vše Pripojeni stroje k siti
    Zalezi jestli ta karta je pci nebo isa.Jinak si dejte do /etc/conf.modules pro pci toto: alias eth0 ne2k-pci pro isa toto: alias eth0 ne options ne io=0x300 nebo na jake adrese mate tu vasi kartu
    26.4.2002 07:46 Petr Stehlik
    Rozbalit Rozbalit vše host.allow zakaze?
    Opravdu host.allow ALL .domena.cz zakaze pristup z .domena.cz? Ja jsem si myslel, ze .allow je dovolit.
    23.5.2004 10:42 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: host.allow zakaze?
    host.allow by měl skutečně povolit, autor si to asi spletl s host.deny :-)
    17.5.2002 20:29 Rad
    Rozbalit Rozbalit vše MAC adresa
    Poraďte mi jak mám zjistit MAC adresu síovky .(RedHat 7.1) Díky
    18.5.2002 16:46 George
    Rozbalit Rozbalit vše MAC adresa
    Jednoduše příkazem ifconfig přičemž čísla za HWaddr jsou MAC adresa síť karty
    22.5.2002 15:06 Comodet
    Rozbalit Rozbalit vše kontrol-panel
    Popsanou konfiguraci jiste oceni ti, kteri jsou dostatecne zkuseni na to aby editovali konfiguraky. Kdo radsi vyplnuje okenka necht zkusi spustit prikazem "kontrol-panel" v RH7.3 graficke prostredi ve kterem se daji parametry (ne jen site) nastavovat preci jen trochu pohodlneji. (pro nektere casti kontrol-panelu je potreba mit nainstalovy aspon zakladni casti gnome)
    12.4.2003 19:59 LK7R
    Rozbalit Rozbalit vše resolv.conf
    Po bootu se mi vzdy prepise resolv.conf. ztrati se upravy ktere v nem udelam :(
    12.4.2003 20:18 LK7R
    Rozbalit Rozbalit vše resolv.conf
    tak je to tim DHCP ... kdyz nastavim static tak se to neprepise
    18.5.2003 23:24 David
    Rozbalit Rozbalit vše RH 8.0
    Jak se to nastavi v Red Hat 8.0? Mam sitovku 3Com 3C509 Etherlink III (podle Woken 98 3Com Etherlink III Bus-Master PCI) a pripojeni pres UPC. email: zap@email.cz
    26.5.2003 12:51 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše síťovky
    vše OK pokud dělám s jednou síťovkou.Jakmile jsem dal 2 síťovky (a nová celá instalace) RH8.0, taxe nemohu propingat na síť. Do kříže obě proti sobě pingnu, třetí adresu (přes switch) nepingnu.Kabely jsem měnil, porád nic. Neví někdo?
    14.10.2003 06:44 jegor
    Rozbalit Rozbalit vše dve sietovky
    Ja mam tiez problem s dvoma sietovkami. Ked jednu softwerovo vypnem tak sa na siet dostanem a ked ju naspat zapnem tak uz nie. nevie mi niekto poradit!!!
    1.10.2004 16:53 Hodza@czfree-ol.net
    Rozbalit Rozbalit vše Re: dve sietovky
    Kdyz tam mas dve karty, musis systemu rict, pres kterou ma pingat. Budto dej napriklad:

Ping -I eth0 192.168.1.1 /eth a IP uprav podle sve konfigurace/.

pozn. Ten parametr je -i eth0 a ne -L eth0 jak to vypada v tom <> fontu. Rikas tim systemu ze ma data cpat pres eth0.

nebo musis nastavit nejakou defaultni routu (kudy to defaultne pujde). Slouzi na to prikaz route (konkretne napriklad Route add default gw 192.168.1.1)
    15.10.2003 15:24 jarda
    Rozbalit Rozbalit vše HOSTNAME
    zdravím všechny, jak to je teda s tím HOSTNAME? pořád se mi nedaří pochopit rozdíl mezi HOSTNAME a DOMAINNAME. proč se někde HOSTNAME udává jako jednoslovný název a někde zase jako např: stroj.domena.com? může mi to prosím někdo vysvětlit? díky

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.