Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.
sudo-rs, tj. sudo a su přepsáné do programovacího jazyka Rust, nahradí v Ubuntu 25.10 klasické sudo. V plánu je také přechod od klasických coreutils k uutils coreutils napsaných v Rustu.
Fedora se stala oficiální distribucí WSL (Windows Subsystem for Linux).
Společnost IBM představila server IBM LinuxONE Emperor 5 poháněný procesorem IBM Telum II.
Byla vydána verze 4.0 multiplatformního integrovaného vývojového prostředí (IDE) pro rychlý vývoj aplikaci (RAD) ve Free Pascalu Lazarus (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Využíván je Free Pascal Compiler (FPC) 3.2.2.
Podpora Windows 10 končí 14. října 2025. Připravovaná kampaň Konec desítek (End of 10) může uživatelům pomoci s přechodem na Linux.
Již tuto středu proběhne 50. Virtuální Bastlírna, tedy dle římského číslování L. Bude L značit velikost, tedy více diskutujících než obvykle, či délku, neboť díky svátku lze diskutovat dlouho do noci? Bude i příští Virtuální Bastlírna virtuální nebo reálná? Nejen to se dozvíte, když dorazíte na diskuzní večer o elektronice, softwaru, ale technice obecně, který si můžete představit jako virtuální posezení u piva spojené s učenou
… více »Český statistický úřad rozšiřuje Statistický geoportál o Datový portál GIS s otevřenými geografickými daty. Ten umožňuje stahování datových sad podle potřeb uživatelů i jejich prohlížení v mapě a přináší nové možnosti v oblasti analýzy a využití statistických dat.
Kevin Lin zkouší využívat chytré brýle Mentra při hraní na piano. Vytváří aplikaci AugmentedChords, pomocí které si do brýlí posílá notový zápis (YouTube). Uvnitř brýlí běží AugmentOS (GitHub), tj. open source operační systém pro chytré brýle.
Mno z win32 driveru půjde vysekat potřebný firmware, jen co roman_kagan, který před nedávnem přebral projekt accessrunner na sf.net, dokončí utilitku k tomu určenou.
Vůbec to teďka vypadá docela nadějně, co to Roman přebral. (Ten driver se před tím nějaký rok pořádně nevyvíjel.)
asi nejlevnější v Linuxu funkční ADSL modem je WELL ASU-8000 ADSL USB modem. Popis zprovoznění je v Linux + 2004/04
http://www.cybex.cz/Produkt.aspx?Type=K&CategoryId=297&Shortcut=WLL-151075
ZyXEL 630-C1 aka OMNI ADSL USB
není to přesně ten typ co potřebuješ ale třeba to k něčemu bude
http://accessrunner.sourceforge.net/index.shtml
Distribuce: Gentoo (~x86) Kernel: 2.6.11-ck2 (Požadavek: 2.6.10+) Potřebné knihovny/software (verse, se kterými jsem pracoval): net-dialup/linux-atm-2.4.1-r1 net-dialup/ppp-2.4.3-r1 (zkompilované s podporou "atm") sys-apps/hotplug-20040923 (pro načítání firmwaru)Stáhněte si nejnovější balíček:
cvs -z9 -q -d :pserver:anoncvs:anoncvs@cvs.infradead.org:/home/cvs co usbatm
Obsahuje celkem dvě podstatné součásti:
/usr/linux/drivers/usb/atm/
. Jde především o cxacru.c, usbatm.*, K* a možná ještě nějaké další... já to zkopíroval pro jistotu všechno ^^;modprobe cxacru
. Zkontrolujte, zda běží hotplug, vytáhněte a zasuňte modem do USB. Teď můžete pomocí dmesg zkontrolovat, co se stalo (nakopírovali jste třeba cxacru-fw.bin do /lib/firmware podle návodu, že? ^~). Pokud šlo vše dobře, DSL světýlko na modemu bude blikat a nakonec zůstane svítit. Ve výpise dmesg se objeví rychlost linky.
Teď je na řadě editace /etc/ppp/options
Můj vypadá takto, ještě jsem si s ním moc nehrál:
plugin pppoatm.so 8.48 noipdefault noauth default-asyncmap defaultroute hide-password nodetach noaccomp noccp nobsdcomp nodeflate nopcomp novj novjccomp user ZDE_DOPLŇTE_UŽIVATELSKÉ_JMÉNO_OD_ISP (třeba a0A0E0S0) lcp-echo-interval 20 lcp-echo-failure 10 persist logfile /var/log/pppd.log (možná bude třeba tento soubor vytvořit)A teď:
echo "USERNAME_OD_ISP * HESLO_OD_ISP" > /etc/ppp/pap-secrets
Teď už jen pustit pppd (bez jakýchkoli parametrů) a jste (snad) na Internetu.
Tak nevím, mně se ten modem ve Win i v Linuxu od včerejška připojí (probudí tu ADSL linku, syncne se, prozkoumá ji a nahlásí její rychlost), jestli se dostanu až na net zjistím dneska (=jak se s tím popere pppd). Ve Win bylo třeba nastavit v control panelu toho zyxeláckého driveru "ADSL Head End" na "Alcatel Multimedia inc." nebo tak něco.
Mimochodem, pro Telenor/Nextra je VPI/VCI také 8/48?
Už fachá zase i v Linuxu po Nextře!!! ^__^
Nastavení zůstává při starém, jenom je třeba stáhnout nejnovější CVS versi a aplikovat patch. Viz archiv mailing listu Accessrunner
"Hi pleas"... podle mě základy zvládáš dobře. :p
cvs -z9 -q -d :pserver:anoncvs:anoncvs@cvs.infradead.org:/home/cvs co usbatm
)make firmware
)Jak prosté.
To jsi kompiloval ten driver v debug módu?
V CVSku už by snad měly být aplikované všechny poslední patche, dlouho do mailing-listu nic nepřišlo (vzhledem k tomu, že celý nový usbatm a cxacru jsou v 2.6.13-rc1, ale tento kernel jsem ještě nezkoušel).
Jediný patch, který jsem kdy musel (po přechodu k Nextře) aplikovat, je tento.
Drivery z CD od Nextry nepoužívám, protože je nemám (modem ještě od GTS). Vytáhl jsem firmware z novějšího paklíku na webu zyxel.com.
Je fakt, že teď nemohu ověřit, jestli to z něj jde stále dostat. Pokud nefunguje ta utilita z CVS, můžeš zkusit ještě tu ze starého paklíku v downloadu. Bohužel, kvůli licenčním podmínkám nemohu nikam umístit vysekaný firmware, nejsme piráti, že.
Jinak občas mu to chvíli trvá, než se chytí (tzn. několikrát se opakuje cxacru 3-2:1.0: ADSL line: attemtping to activate a cxacru 3-2:1.0: ADSL line: line down), ale nakonec se to povede.
eaglectrl -d
Hlási, že nemá firmware a či je zariadenie pripojené.
Mám stiahnuté ovladače pre Win aj pre MDK 9.0. skúšal som všetko možné podľa mnoho návodov. A určiťe som narobil veľký bordel v systéme. Budem musieť preinštalovať ale naskôr by som rád rozchodil ten modem. Som totálna lama, Nedávno sa mi podarilo rozbehať tlačiareň, scener a DVD rom.
Mohol by mi niekdo prosím ako laikovi vysvetliť postup?
ďakujem všetkým.
Miky
Tak zaprve -- ma ten modem vubec chipset conexant? EagleUSB je snad na jine chipsety.
Zadruhe -- ja osobne jsem ted do konce prazdnin v UK, takze smula, tyhle kecy (keci, chteji-li to tak UJCAVy) si strc za klobouk.
Zatim preji hodne stesti. ^_^
make
mi vytvorí súbor cxacru-fw
no a po zadaní príkazu cxacru cnxetu.sys cxacru-fw.bin
vyhlási -bash: cxacru: command not found
,hoci v tom adresáry je.....
Skúšal som rôzne kombinácie, aj podľa readme
(napr cxacru-fw
) no stále rovnaká hláška. No inšpiroval si ma a pátram ďalej.....
Stiahol som si aj nový kernel linux-2.6.13-rc3.tar.gz
no skompilovať ho si netrúfam.
Tiež som u seba v /etc/hotplug/firmware.agent
nenašiel, ani nikde na disku....
Access Runner - zatiaľ všetky odkazy viedli k usbatm-20050216.tar.bz2
. Snáď je to správne.....
to Spike:
Podľa e-tech ADSL USB Modem V2 http://qbik.ch/usb/devices/showdev.php?id=3159 "0572 cb00 Conexant ADSL modem (Hasbani project)
" Takže by to fachčiť malo....
EagleUSB som pochopil, že je na nadviazanie spojenia ADSL cez tento modem a CVS na vytvorenie firmwaru a obsluhu modemu. Asi som to pochopil zle ........ Jó , jó.... Vám už to fachčí , tak na zelenáčov kašlete.... :(
" tak sa veľmy ospravedlňujem. Vôbec som to nemal v pláne, či úmysle. Bol to len zúfalý výkrik do tmy...... Už som vôbec nerozumel ani slovenskému textu nieto ešte anglickému či francúzskemu.... Už som nerozumel a nechápal ani čísla na hodinkách. No a druhá vec, vôbec som si neuvedomil, že sú nejaké prazdniny či dovolenky.....
Takže ešte raz sa všetkým ospravedlňujem.
PS: Ty si v UK? Ja som v LU. Sťa by akmeňom dohodil.... Ale zatím mi to nefachčí. Po príkazemake
mi vytvorí súborcxacru-fw
no a po zadaní príkazucxacru cnxetu.sys cxacru-fw.bin
vyhlási-bash: cxacru: command not found
,hoci v tom adresáry je.....
Kdyz ti z toho po kompilaci vyleze binarka s nazvem cxacru-fw, tak proc nezkusis pustit ji, misto neexistujiciho cxacru?! A navic - cnxetu.sys != CnxEtu.sys !!! UNIX je case-sensitive!!!
Stiahol som si aj nový kernel linux-2.6.13-rc3.tar.gz
no skompilovať ho si netrúfam.
Bez toho se ale nikam nedostanes. A pokud je to 2.6.13, tak uz nepotrebujes stahovat ten driver, staci ti cxacru-fw na ziskani firmware, protoze ten driver je v jadre.
Tiež som u seba v /etc/hotplug/firmware.agent
nenašiel, ani nikde na disku....
Nainstaluj hotplug...
Access Runner - zatiaľ všetky odkazy viedli k usbatm-20050216.tar.bz2
. Snáď je to správne.....
Tenhle balik uz je docela stary, cenu ma jenom verze z CVS nebo primo v kernelu.
Podľa e-tech ADSL USB Modem V2 http://qbik.ch/usb/devices/showdev.php?id=3159 "0572 cb00 Conexant ADSL modem (Hasbani project)
" Takže by to fachčiť malo....
OK.
EagleUSB som pochopil, že je na nadviazanie spojenia ADSL cez tento modem a CVS na vytvorenie firmwaru a obsluhu modemu. Asi som to pochopil zle ........![]()
EagleUSB je driver k uplne jinemu modemu. Zkus si take nejdriv ujasnit, co znamena CVS. Na obsluhu modemu (probuzeni ADSL linky a vytvoreni ppp rozhrani) nepotrebujes nic jineho nez ten driver z CVS/kernelu. O zbytek se postara pppd.
Ja diky za to, ze alespon nekomu byla moje snaha uzitecna. ;)
Ale ted vazne: Jakou distribuci pouzivas? Jaky kernel jsi pouzil? Versi driveru? Nejake dalsi zvlastnosti, neco, co by stalo za zminku?
zvladnu to??Jak to mám vědět? IMHO to není tak těžké.
Tiskni
Sdílej: