abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 15:00 | Zajímavý článek

Byl publikován přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie) za uplynulé dva měsíce. Servo zvládne už i Gmail. Zakázány jsou příspěvky generované pomocí AI.

Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    9.5. 17:22 | Nová verze

Raspberry Pi Connect, tj. oficiální služba Raspberry Pi pro vzdálený přístup k jednodeskovým počítačům Raspberry Pi z webového prohlížeče, byla vydána v nové verzi 2.5. Nejedná se už o beta verzi.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    9.5. 15:22 | Komunita

Google zveřejnil seznam 1272 projektů (vývojářů) od 185 organizací přijatých do letošního, již jednadvacátého, Google Summer of Code. Plánovaným vylepšením v grafických a multimediálních aplikacích se věnuje článek na Libre Arts.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 19:22 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

8.5. 18:00 | Nová verze

Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.

8.5. 01:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 00:55 | Zajímavý projekt

PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.

vlk | Komentářů: 0
    7.5. 19:44 | Nová verze

Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

7.5. 17:33 | Nová verze

Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.

7.5. 05:33 | Komunita

Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.

Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (3%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 583 hlasů
     Komentářů: 26, poslední 8.5. 09:58
    Rozcestník

Dotaz: qemu - jak nastavit síť

7.2.2005 15:10 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    qemu - jak nastavit síť
    Přečteno: 537×
    Dobry den, v Mandrake 10.1 download spoustim pod Qemu win98. Nefunguje mi vsak sit (v Mandrake ano, v emulovanych Windows ne). Nastaveni mam ve Windows shodne. Chyba bude asi v zadavani parametru pri spousteni qemu. Nevim, jak to zde mam nastavit. V soucasnosti emulaci spoustim prikazem:

qemu -ueser-net -hda c.img -cdrom /dev/cdrom

Dekuji za radu :-) Ludek

Odpovědi

7.2.2005 15:12 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: qemu - jak nastavit síť
    Omlouvam se za preklep - prikaz je samozrejme qemu -user-net atd.
    8.2.2005 09:27 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Již jsem zjistil, že:

This is normal. When using user mode networking, the guest OS is behind a virtual firewall, so that only the IP address 10.0.2.2 can be pinged. Read the QEMU documentation for more information.

Pokud máte někdo víc zkušeností a můžete mi ušetřit čas, budu rád. Jinak pokračuji ve zdolávání manuálu :-)
    8.2.2005 10:15 Martin Čížek | skóre: 20 | Praha
    qemu jsem nikdy nezkoušel, ale selský rozum mi říká, že bys v těch Windows měl nastavit 10.0.2.2 a na host OS nastavit NAT. Nedjřív bych ale zjistil, zda a jak qemu nastavil síť na host OS (ifconfig, route, resp. ip a ls, ip r ls).
    Kdyby dva z nás byli dvěma z nich, všichni z nás by mohli být všemi z nich.
    8.2.2005 16:03 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Tak fakt nevím... Mám linuxovou stanici s ip 192.168.1.3. Přes proxy (squid) se dostanu na internet. Na síťovém serveru běží samba (pro ostatní win stanice). Mandrake v pohodě komunikuje všemi směry jak má. Spustím - li qemu a v něm win98, dostanu se v MSIE na internet (!), ale na místní síť prostě nevidím...:-( ... alespoň zatím ;-) L.
    8.2.2005 16:24 ivok
    "nevidím místní síť" znamená, že nefunguje ani ping, nebo že nefunguje přístup přes sambu?
    9.2.2005 08:08 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Těžko se to vysvětluje písemně.. Zkusím to:

Mám síť s linuxovým serverem, sambou, squidem atd. Do sítě jsou připojeny lokální win + lin stanice. Vše FUNGUJE jak má.

Na jedné linuxové stanici, na které vše funguje jak má jsem rozběhl Qemu a pod ním legální Windows 98. Z emulovaných Windows se dostanu z MSIE na internet (podobně jako ze všech ostatních stanic), ale nevidím síť (tedy nepřipojím se k samba serveru a ani ho nevidím..). Pingnout jde POUZE na 10.0.2.2, což je podle manuálu ke Qemu normální (viz výše), protože jsou emulované Windows za virtuálním firewallem, takže pouze IP adresa 10.0.2.2 může být pingnuta. Já ale nevím co mám udělat, abych se dostal na svou místní síť, mohl přistupovat k sambě atd..

Propátral jsem internet, ale nevím si rady. Prý tato komplikace bude v některé z dalších verzí Qemu odstraněna - ale to už je v mém případě pozdě :-(.
    9.2.2005 09:59 jm
    No a na co se teda ptas, kdyz vis, ze to v tom emulatoru proste nefunguje a podle dokumentace je to normalni? :-D
    9.2.2005 11:17 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Podle dokumentace je normální, že to nefunguje zvláštního (dodatečného) nastavení. A na to se právě ptám... jestli s tím má někdo zkušenosti..
    9.2.2005 11:18 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Hmm, asi musím vyhodit klávesnici. Omlouvám se, ještě jednou:

Podle dokumentace je normální, že to nefunguje BEZ zvláštního (dodatečného) nastavení. A na to se právě ptám... jestli s tím má někdo zkušenosti..

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.