Společnost Seznam.cz spouští konverzační nástroj založený na umělé inteligenci Seznam Asistent. Asistent využívá vlastní jazykový model SeLLMa a dočasně i komerční modely od OpenAI provozované v evropských datacentrech prostřednictvím Microsoft Azure. Dlouhodobým cílem Seznamu je provozovat Asistenta výhradně na interních jazykových modelech a ve vlastních datových centrech.
Software LibrePods osvobozuje bezdrátová sluchátka AirPods z ekosystému Applu. Exkluzivní funkce AirPods umožňuje využívat na Androidu a Linuxu. Díky zdokumentování proprietárního protokolu AAP (Apple Accessory Protocol).
Byl vydán AlmaLinux OS 10.1 s kódovým názvem Heliotrope Lion. S podporou Btrfs. Podrobnosti v poznámkách k vydání.
Placená služba prohledávání zprostředkovatelů dat a automatického odstraňování uniklých osobních údajů Mozilla Monitor Plus bude 17. prosince ukončena. Bezplatná monitorovací služba Mozilla Monitor bude i nadále poskytovat okamžitá upozornění a podrobné pokyny k omezení rizik úniku dat. Služba Mozilla Monitor Plus byla představena v únoru loňského roku.
Waydroid (Wikipedie, GitHub) byl vydán v nové verzi 1.6.0. Waydroid umožňuje spouštět aplikace pro Android na běžných linuxových distribucích. Běhové prostředí vychází z LineageOS.
Příspěvek na blogu Raspberry Pi představuje novou kompletně přepracovanou verzi 2.0 aplikace Raspberry Pi Imager (YouTube) pro stažení, nakonfigurování a zapsání obrazu operačního systému pro Raspberry Pi na SD kartu. Z novinek lze vypíchnout volitelnou konfiguraci Raspberry Pi Connect.
Memtest86+ (Wikipedie), svobodný nástroj pro kontrolu operační paměti, byl vydán ve verzi 8.00. Přináší podporu nejnovějších procesorů Intel a AMD nebo také tmavý režim.
Programovací jazyk Racket (Wikipedie), tj. jazyk z rodiny jazyků Lisp a potomek jazyka Scheme, byl vydán v nové major verzi 9.0. Hlavní novinku jsou paralelní vlákna (Parallel Threads).
Před šesti týdny bylo oznámeno, že Qualcomm kupuje Arduino. Minulý týden byly na stránkách Arduina aktualizovány podmínky používání a zásady ochrany osobních údajů. Objevily se obavy, že by otevřená povaha Arduina mohla být ohrožena. Arduino ubezpečuje, že se nic nemění a například omezení reverzního inženýrství v podmínkách používání se týká pouze SaaS cloudové aplikace.
Knihovna libpng, tj. oficiální referenční knihovna grafického formátu PNG (Portable Network Graphics), byla vydána ve verzi 1.6.51. Opraveny jsou 4 bezpečnostní chyby obsaženy ve verzích 1.6.0 (vydána 14. února 2013) až 1.6.50. Nejvážnější z chyb CVE-2025-65018 může vést ke spuštění libovolného kódu.
apt-get install kde hodilo chybu podobnou teto:
Some packages could not be installed. This may mean that you have requested an impossible situation or if you are using the unstable distribution...atd...a pak
...Sorry, but the following packages have unmet dependencies: KDE: Depends: kdelibs but it is not going to be nstalled Depends: libkmid or...atd. a nasledovany vypisem vsech balicku KDE v tomto stylu. A pak to cele konci slovy
...E: Sorry, broken packages. Zkousel jsem apt-get update, apt-get upgrade i apt-get dist-upgrade, ale pri upgradu cele distribuce mi samozrejme akorat nesly instalovat balicky z distribucnich CD, jinak zadna zmena. Pak jsem si ty balicky i rucne stahal z ftp.kde.org/kde/stable/3.2.3/Debian/pool/main a vypalil - i s pomoci
dpkg-scanpackages vytvorenym Packages.gz na CD, preinstaloval Debiana a uz neinstaloval zadny desktop environment, pridal do sources.list to CD, on si ho nacetl do databaze, ale pri apt-get install kde opet vyhodil tu samou chybu.Na woodyho nemá cenu instalovat novější KDETo není pravda. Několikrát jsem to dělal a proběhlo to bez problémů. Jinak však souhlasím s tím, že je teď lepší si nainstalovat rovnou Sarge. Sarge bude za chvilku prohlášen za stabilní. A "stabilní", to je ve světě Debianu úplně jiný pojem než v jiných distribucích. Za stabilní oni považují to, co je léty prověřené. Ne to, co prostě spolehlivě běhá. Unstable Debian se stabilitou vyrovná stabilním verzím ostatních distribucí. To, co je v Debianu skutečně nestabilní, je větev Experimental.
Prejit na unstable nebo jeste lepe testing nebo snad radsi na jinou distribuci, tohle evidentne pro tvoje potreby nebude to prave.
# apt-get -o Debug::pkgProblemResolver=yes dist-upgradeDej sem výsledek.
# apt-get -o Debug::pkgProblemResolver=yes dist-upgrade nejak nepomohlo. Spustil jsem tento prikaz a stahlo a nainstalovalo se mi asi 90MB balicku. Pak jsem zkusil apt-get install kde, ale zadna zmena. Zkusil jsem proto jeste apt-get upgrade a stahlo se dalsich 30MB balicku. Ale stale mi instalace KDE nejde.# apt-get -o Debug::pkgProblemResolver=yes install kdeno a hodilo to takový dlouhý výpis - nechal jsem si to vypsat do souboru a protože je to hrozně dlouhý, hodil jsem to k sobě na testovací stránky.
/etc/apt/sources.list řádky z Malého Jardy - konkrétně tyto:
deb http://www.fs.tum.de/~bunk/debian woody/bunk-1 main contrib non-free deb-src http://www.fs.tum.de/~bunk/debian woody/bunk-1 main contrib non-free deb http://www.debian.cz/pub/debian-czsk/kde/Debian/woody/i686 ./ deb http://www.debian.cz/pub/debian-czsk/kde/Debian/woody/compat ./No a pak jsem musel místo
apt-get install kde zadat apt-get install kdebase, pak apt-get install kdelibs a nakonec apt-get install kdm. No a pak už další věci, jako kdegraphics, kdemultimedia, kdeadmin atd...
Tiskni
Sdílej: