abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 17:55 | Nová verze

Ubuntu pro testování nových verzí vydává měsíční snapshoty. Dnes vyšel 1. snapshot Ubuntu 26.04 LTS (Resolute Raccoon).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:33 | IT novinky

Zástupci členských států EU se včera shodli na návrhu, který má bojovat proti šíření materiálů na internetu zobrazujících sexuální zneužívání dětí. Nařízení známé pod zkratkou CSAM a přezdívané chat control mělo množství kritiků a dlouho nebyla pro jeho schválení dostatečná podpora. Pro schválení byla potřeba kvalifikovaná většina a dánské předsednictví v Radě EU se snažilo dosáhnout kompromisu. Návrh nakonec po dlouhých týdnech

… více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 12:22 | Zajímavý software

Britské herní studio Facepunch stojící za počítačovými hrami Garry's Mod a Rust uvolnilo svůj herní engine s&box (Wikipedie) jako open source. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT. Herní engine s&box je postavený nad proprietárním herním enginem Source 2 od společnosti Valve.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 04:55 | Komunita

Vývoj programovacího jazyka Zig byl přesunut z GitHubu na Codeberg. Sponzoring na Every.

včera 04:44 | Komunita

Stejně jako GNOME i KDE Plasma končí s X11. KDE Plasma 6.8 poběží už pouze nad Waylandem. Aplikace pro X11 budou využívat XWayland.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    26.11. 14:55 | IT novinky

Poslanci Evropského parlamentu dnes vyzvali k výraznému zvýšení ochrany nezletilých na internetu, včetně zákazu vstupu na sociální sítě pro osoby mladší 16 let. Legislativně nezávazná zpráva, kterou dnes odsouhlasil Evropský parlament poměrem 493 hlasů pro ku 92 proti, kromě zavedení věkové hranice 16 let pro využívání sociálních sítí, platforem pro sdílení videí či společníků s umělou inteligencí (AI) vyzývá také k zákazu … více »

Ladislav Hagara | Komentářů: 46
    26.11. 14:11 | Humor

Doom v KiCadu nebo na osciloskopu? Žádný problém: KiDoom: Running DOOM on PCB Traces a ScopeDoom: DOOM on an Oscilloscope via Sound Card.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    26.11. 12:44 | Nová verze

Po AlmaLinuxu byl v nové stabilní verzi 10.1 vydán také Rocky Linux. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.11. 04:00 | Zajímavý software

Open source reimplementace počítačových her Tomb Raider I a Tomb Raider II spolu s dalšími vylepšeními a opravami chyb TRX byla vydána ve verzi 1.0. Jedná se o sloučení projektů / enginů TR1X a TR2X do jednoho TRX. Videoukázka na YouTube.

25.11. 17:00 | IT novinky

Společnost Seznam.cz spouští konverzační nástroj založený na umělé inteligenci Seznam Asistent. Asistent využívá vlastní jazykový model SeLLMa a dočasně i komerční modely od OpenAI provozované v evropských datacentrech prostřednictvím Microsoft Azure. Dlouhodobým cílem Seznamu je provozovat Asistenta výhradně na interních jazykových modelech a ve vlastních datových centrech.

Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    Jaké řešení používáte k vývoji / práci?
     (34%)
     (46%)
     (20%)
     (18%)
     (23%)
     (16%)
     (24%)
     (16%)
     (18%)
    Celkem 412 hlasů
     Komentářů: 17, poslední 19.11. 21:57
    Rozcestník

Dotaz: Jak ziskat netbios jmeno ?

11.4.2005 08:20 JPetr | skóre: 10
    Jak ziskat netbios jmeno ?
    Přečteno: 437×
    Dobry den,

potreboval bych ziskat jmena PC (win) na lokalni siti(mam jenom IP). Nasel jsem sice odkaz ve foru, ale rada byla "man ping". Man stranku jsem prolezl, ale nic jsem nenasel(nebo jsem blbe koukal). Zkousel jsem i nmblookup a nic. DIK za rady

Odpovědi

11.4.2005 08:26 Jaris | skóre: 19 | blog: Jaris
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak ziskat netbios jmeno ?
    mohlo by pomoct nmblookup -A xxx.xxx.xxx.xxx a potom si uz asi iba spravit nejaky skript co bude dosadzovat IP do toho prikazu...
    11.4.2005 08:32 JPetr | skóre: 10
    Jojo, to uz jsem zkousel. Na stanici jsem si ping, dokonce `nmblookup nazev_pc` prosel v poradku, ale kdybych ten nazev neznal a pouzil `nmblookup -A $IP`, tak navrat je "No reply from $IP".
    11.4.2005 13:57 Jaris | skóre: 19 | blog: Jaris
    u mna to funguje bez problemov, jedine co mi napada... nie je na tych masinach nejaky firewall? nemam wokna ale pokial viem tak WinXPsp2 zapina nejaky filter a podobne somariny
    11.4.2005 14:52 Milan Horák | skóre: 24 | blog: strange blog | Havlíčkův Brod
    Vypadá to, že je něco shnilého u Vás: ze Slacku na WXP nmblookup -A $IP bez problémů vrací jméno.
    Každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán. Ale ten pocit ... ;o)
    11.4.2005 12:05 Bubak
    -A zafunguje na pocitadla, ktera jsou on-line. Ale to celkem neni divu:-)
    11.4.2005 12:12 JPetr | skóre: 10
    Jeste jednou

Na stanici jsem si ping, dokonce `nmblookup nazev_pc` prosel v poradku, ale kdybych ten nazev neznal a pouzil `nmblookup -A $IP`, tak navrat je "No reply from $IP".
    11.4.2005 12:26 Bubak
    Aha, sorry. Me tohle funguje spravne (pro wokenni pocitadla a pocitadla, na nichy bezi samba). S "No reply" jsem se nepotkal. Co tam je OS?
    11.4.2005 12:17 Bubak
    nmblookup -T '*' ti vrati vsechny registrovane IP s odpovidajicimi DNS jmeny. Bez -T vrati jen ty IP.
    11.4.2005 13:06 JPetr | skóre: 10
    Diky za ochotu,

ale ja vim pouze IP a potreboval bych JMENO. nmblookup -T '*' mi vrati pouze IP, protoze je nemam v /etc/hosts.
    11.4.2005 14:54 jm
    No, na to potrebujes zprovoznit WINS. :-)
    11.4.2005 10:55 Xóža Hňabaj | skóre: 15 | blog: popcorp | Brno
    Zkus prográmek nbtscan, můžeš mu dát oskenovat celou síť. Umí i zobrazit sdílené položky a má přehledný výstup v spoustě formátech.
    Jednaokový biu
    11.4.2005 14:46 petr_p
    Takze otazka zni: "Jak na reverzni NetBIOS dotaz?" (Tj. znam IP, chci ziskat NetBIOS jmeno.)

Podle meho nazoru NetBIOS protokol takovou sluzbu neposkytuje (alespon MS implementace). Namisto toho si jednotlive stanice registruji svoje jmeno u master serveru (nebo jej broadcastem oznamuji vsem v local siti).

Pokud nejaka stanice chce reverzni preklad, musi si stahnout seznam vsech zaregistrovanych (nebo pouzije vlastni, co posbirala z broadcast paketu) (tj. ten, co je ve Windows videt v "Okolni pocitace") a ten prohledat.

Pak jeste existuje sluzba "overeni stavu" stanice, kdy poslete unicast dotaz a pokud cilovy stroj zije, odpovi vam. V teto odpovedi je zahrnuto NetBIOS jmeno. (viz nmblookup -A). Tato sluzba ale funguje jen pokud je stanice zapnuta a na dotazy reaguje (napr. neblokuje port UDP/137).
    11.4.2005 16:43 JPetr | skóre: 10
    Dik Vsem za rady.

nbtscan pomohl.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.