Při úklidu na Utažské univerzitě se ve skladovacích prostorách náhodou podařilo nalézt magnetickou pásku s kopií Unixu V4. Páska byla zaslána do počítačového muzea, kde se z pásky úspěšně podařilo extrahovat data a Unix spustit. Je to patrně jediný známý dochovaný exemplář tohoto 52 let starého Unixu, prvního vůbec programovaného v jazyce C.
FFmpeg nechal kvůli porušení autorských práv odstranit z GitHubu jeden z repozitářů patřících čínské technologické firmě Rockchip. Důvodem bylo porušení LGPL ze strany Rockchipu. Rockchip byl FFmpegem na porušování LGPL upozorněn již téměř před dvěma roky.
K dispozici je nový CLI nástroj witr sloužící k analýze běžících procesů. Název je zkratkou slov why-is-this-running, 'proč tohle běží'. Klade si za cíl v 'jediném, lidsky čitelném, výstupu vysvětlit odkud daný spuštěný proces pochází, jak byl spuštěn a jaký řetězec systémů je zodpovědný za to, že tento proces právě teď běží'. Witr je napsán v jazyce Go.
Yazi je správce souborů běžící v terminálu. Napsán je v programovacím jazyce Rust. Podporuje asynchronní I/O operace. Vydán byl v nové verzi 25.12.29. Instalovat jej lze také ze Snapcraftu.
Od soboty do úterý probíhá v Hamburku konference 39C3 (Chaos Communication Congress) věnovaná také počítačové bezpečnosti nebo hardwaru. Program (jiná verze) slibuje řadu zajímavých přednášek. Streamy a záznamy budou k dispozici na media.ccc.de.
Byl představen nový Xserver Phoenix, kompletně od nuly vyvíjený v programovacím jazyce Zig. Projekt Phoenix si klade za cíl být moderní alternativou k X.Org serveru.
XLibre Xserver byl 21. prosince vydán ve verzi 25.1.0, 'winter solstice release'. Od založení tohoto forku X.Org serveru se jedná o vůbec první novou minor verzi (inkrementovalo se to druhé číslo v číselném kódu verze).
Wayback byl vydán ve verzi 0.3. Wayback je "tak akorát Waylandu, aby fungoval Xwayland". Jedná se o kompatibilní vrstvu umožňující běh plnohodnotných X11 desktopových prostředí s využitím komponent z Waylandu. Cílem je nakonec nahradit klasický server X.Org, a tím snížit zátěž údržby aplikací X11.
Byla vydána verze 4.0.0 programovacího jazyka Ruby (Wikipedie). S Ruby Box a ZJIT. Ruby lze vyzkoušet na webové stránce TryRuby. U příležitosti 30. narozenin, první veřejná verze Ruby 0.95 byla oznámena 21. prosince 1995, proběhl redesign webových stránek.
Všem čtenářkám a čtenářům AbcLinuxu krásné Vánoce.
Nemyslel bych si, že se někdy uchýlím kvůli myši k diskusím, ale musím:
Měl jsem starou Logitech BJ69 myš, fungovalo vše včetne kolečka přes redukci na PS/2.
Koupil jsem Razer se 7 tlačítky (tj. 9 i s kolečkem nahoru dolů) a přes USB nejde nic krom tří základních tlačítek (ani kolečko). Nejsem si vědom toho, že by mi přemapovávání ZAxis pomohlo, rozhodně jako kolečko nefungovala žádná tlačítka.
Když jsem skusil starou myš bez redukce na USB - ten samý výsledek, kolečko nefunguje. Razor i Logitech nemají na tlačítkách nad 3 žádnou odezvu, nic nevypíše xev (ostatní reaguje), nic nevypíše cat /dev/input/mouse0 (funkční samozřejmě vidím). Přiznám se - má radost se večer změnila na peklo a mám sto chutí kvůli hraní UT2004 nainstalovat Windows, což mne samotného desí.
Co mi uniklo? V jádru mám HID i HIDINPUT. Pro jistotu přikládám i sekci z XFree konfiguráku (ačkoliv je trochu modifikována pro Razer, chování ani jedné myši se nezměnilo):
Section "InputDevice"
Identifier "Mouse1"
Driver "mouse"
Option "Buttons" "9"
Option "Resolution" "1600"
Option "SampleRate" "500"
Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
Option "Device" "/dev/input/mouse0"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection
ImPS/2 protokol s těmi samými výsledky. Děkuji za jakýkoliv posun alespoň k funkčnímu kolečku.
Virgo
code místo pre je prevít, sorry:
Section "InputDevice"
Identifier "Mouse1"
Driver "mouse"
Option "Buttons" "9"
Option "Resolution" "1600"
Option "SampleRate" "500"
Option "Device" "/dev/input/mouse0"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection
Takže myš mi jede bezvadně - pod 2.6.9. Kolečko, xev hlásí všechno.
Doteď jsem skoušel 2.6.11.11 a 2.6.12.4. Jsem z toho trochu špatnej, poněvadž 2.6.9 bylo poslední jádro, kde mi opravdu běžel všechen HW, co mám bez problémů. Ovšem 2.6.9 má zálibu vyhulit kswapd proces tak, že se při tom nedá hrát UT2004 - proto je pro mne nepoužitelná. V čem je rozdíl? Jsou ta nová jádra tak zlá s USB myší nebo je tam nějaká zastrčená volba, kterou jsem měl aktivovat?
Je nějaké 2.6 jádro před .9, které nemá ten kswapd problém (mám 512 MB a novější jádra mi rozhodně na pár minut nevěnují kswapd 50 % CPU), protože možná budu muset downgradovat.
Jádra konfiguruji a kompiluji rutinně a stále se stejnými USB volbami. Děkuji za jakýkoliv hint.
Section "InputDevice"
Identifier "Logitech Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Buttons" "8"
Option "EmulateWheel" "on"
Option "EmulateWheelButton" "4"
Option "YAxisMapping" "4 5"
# Option "YAxisMapping" "5 6"
# Option "XAxisMapping" "6 7"
# Option "ZAxisMapping" "6 7"
# Option "YAxisMapping" "5 6"
# Option "XAxisMapping" "7 8"
# Option "ZAxisMapping" "5 6 7 8"
#prohozeni pohybu mysi
Option "InvY" "off"
Option "InvX" "off"
EndSection
Uvidím, či to využijem... s X configom nemám problémy, ako píšem vyššie. Problém je, že v jadre 2.6.9 mi to ide, ale tam je zase kswapd problém. Nakoniec som ale dospel k tomu, že skúsim patchnúť kswapd problém v jadre 2.6.9, s ktorým som inak na rozdiel od novších jadier spokojný. Večer uvidím výsledok.
Na 2.6.9 sa mi totiž tlačítka rozbehli všetky, aj keď niektoré duplujú koliečko. Nájst jadro, kde funguje všetko, je niekedy peklo.
Každopádne ďakujem za ochotu.
Tiskni
Sdílej: