abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Sqlite3 a funkcia regexp

    vadimo avatar 4.2.2009 08:50 vadimo | skóre: 14 | Liptovský Mikuláš
    Sqlite3 a funkcia regexp
    Přečteno: 741×

    Zdravím všetkých zdatných :-) Včera som strávil veľa času hladaním na internete ako spojazdniť (vytvoriť) fukciu regexp vo vyhľadávani v databáze Sqlite3. Tu trosku popísem ako to u mna vyzera. Sqlite dotazy zadávam z bash shellu, nie je spojena s php. Tazke ak potrebujem ziskat vysledok, tak v bash scripte mam nieco takéto:

    $otazka="coca cola"   # nestaci mi nahradit za coca_cola, potrebujem viac presnejsich kombinacii
    sqlite3 -separator \| test.db "select * from zoznam where nazov like '$otazka%';" > vysledok
     
    Zakladny regexp co je zabudovany (% a _) mi nestacia, lebo ja potrebujem viac komnbinacii. Skusal som aj cez sqlite vyhladat vsetky moznosti ako napr otazka="coca_cola" apotom %$otazka% a neskor cely vysledok filtrovat a triedit v bashi cez funkcie for a if s poctom riadkov vysledku a podobne. Fungovalo to, ale bolo velmi pomale (500 vysledkov filtrovalo asi 30 sek). Pre informaciu, dtb ma vyse 50MB a je v nej cez 500.000 riadkov v jednej tabulke. Tazke som to vzdal a myslim, ze najlepsie bude implemntovat do nej regexp funkciu. Takze ak by mi niekto vedel ako do Sqlite3 dostat regexp z bashu, budem velmi rad.
    Dakujem.

    Odpovědi

    vadimo avatar 4.2.2009 21:27 vadimo | skóre: 14 | Liptovský Mikuláš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sqlite3 a funkcia regexp

    Alebo sa opytam este takto. Viete mi poradit podobnu a jednoduchu databazu ako je sqlite3? Poziadavky:

    import z csv, ovladanie cez prikazovy riadok, dostatocne rychla.

    Dakujem.

    5.2.2009 09:29 neaktivni | skóre: 24 | blog: neaktivni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sqlite3 a funkcia regexp
    Bude třeba do sqlite doimplementovat regexp asi nějak takto. Žel nikdy jsem se o takovou věc nepokoušel, tak víc neporadím.

    Ohledně jiné db - takhle jednoduchou a rychlou asi nenajdete. IMHO HSQLDB nemůže konkurovat (zkoušel jsem a byl jsem ve srovnání s SQLite zklamán). Kdybych se chtěl vyhnout implementaci regexp a získat rychlost, asi bych si zjistil, jestli mám tabulky správně oindexované a také bych zvažoval, jestli nebude časově efektivní před dotazy zmigrovat tabulky do sqlite databáze v paměti (:memory: nebo tak nějak).

    Zkuste, jestli máte čas, trochu víc popsat, Váš případ použití.

    vadimo avatar 5.2.2009 16:14 vadimo | skóre: 14 | Liptovský Mikuláš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sqlite3 a funkcia regexp

    Dakujem za odpoved.

    Dnes  este rano som skompiloval ten zdrojak ktory tu uvadzate, nachádzal sa priamo v src sqlite. Dostal som vysledok SqliteIcu.so, nakopiroval do /usr/lib/ (tam bolo aj sqlite.so). A nevedel som ako dalej. Podla toho co som cital v readme, tak staci len nakopirovat, ale nejak sa mi nedari s tym pracovat.

    Mne sa zatial podarilo zistit aj dalsia moznost (ak som to dobre pochopil?), tak táto "fičurina" sa da zakomponovat priamo do sqlite úpravou func.c a znova skompilovat. Este su dalsie dve moznosti. Tou prvou je pysqlite, moc som o tom este nezistoval, ale je to connect na databazu, kde sa da aj nadefinovat vlastna funkcia.  Potom dalsia moznost, do ktorej sa asi pustím je cely script z bash prepisat do PHP, kde sa tak isto da spravit connect na sqlite databazu a v php si nadefinovat vlastnu sqlite funkciu. Ale neviem aky to bude mat dopad na rychlost. (a ani neviem ako to vlastne funguje, ako sa sqlite dozvie o funckii?? asi nijak, skor si myslim, ze za budu vysledky potom filtrovat v PHP)

    Co sa tyka pouzita, najst slovne spojenie a jeho variacie (coca.cola, coca-cola, coca_cola, coca&cola) v názve. Najprv, hladat s medzerou, potom s variaciami ako samostatny vyskyt, potom iba na zaciatku vety, potom kdekolvek vo vete, a nakoniec aj akekolvek spojene aj s inym slovom. Tj vytriedit podla revelancie. Zatial nemam s sqlite moc skusenosti, no viem, ze fungoval by nasledujuci sposob:

    najst vsetky vyhovujuce vyskyty (LIKE '%coca_cola%'  ,vysledok bude napr. 500 z 500.000), a vysledok ulozit ako csv, potom ho importovat ako samostatnu tabulku a az na novej tabulke viacnasobne podniknut rozne filtre cez REGEXP a vysledok postupne ukladat a tymto sposobom budem mat aj zotriedeny vysledok podla revelancie, tj to najvýstižnejšie na zaciatku, bordel na konci.

    Ide o to, ze REGEXP zakomponovany priamo v sqlite bude o dost rychlejsi ako v PHP alebo pythone (myslim). Este dnes sa pokusim to nejak dostat priamo do sqlite, ak nie, zacnem testovat moznosti a rychlost v php.

    PS: tak a mám to!! Ste ma nakopli :-) vyzera ze to pojde, tu je postup:

    ------>>

    Stiahnut sqlite source (nie sqlite amalgamatio!)
    skompilovat s podporou extension:  (to som prvy krat neurobil a preto mi neslo natihanut rozsirenie)
    ./configure --enable-load-extension
    make
    make install (alebo checkinstall)


    Skompilovat extension ICU (islo to v pohode, iba doinstalovat jeden balicek)
    sudo apt-get install  libicu36-dev
    cd ext/icu
    gcc -I ../../src -shared icu.c `icu-config --ldflags` -o libSqliteIcu.so 
    sudo cp libSqliteIcu.so /usr/lib/        (nakopirujeme to do systemu)
    icu-config --ldflags  

    v sqlite natiahnut rozsierenie:
    .load libSqliteIcu.so  (no a toto mi neslo kvoli tomu, ze som nedal --enable-load-extension)

    let's go!

    vadimo avatar 5.2.2009 16:37 vadimo | skóre: 14 | Liptovský Mikuláš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sqlite3 a funkcia regexp

    Tak som spokojny, funguje tak ako ma, je to rychle. Ale mam zas problem s tym, ze LIKE bolo case insensitive a rad by som tuto moznost vyuzil aj v REGEXP. A neviem ci je to vlastne mozne.

    vadimo avatar 5.2.2009 16:54 vadimo | skóre: 14 | Liptovský Mikuláš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sqlite3 a funkcia regexp

    OK, mam aj to. Staci pred vyraz pouzit (?i). Ináč za dva dni som nikde na nete nenasiel konkrétny návod ako na to. Mozno by nebolo odveci to niekde vypichnut, myslim ten regexp v sqlite.

    vadimo avatar 5.2.2009 17:40 vadimo | skóre: 14 | Liptovský Mikuláš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sqlite3 a funkcia regexp

    Je pekne ze to funguje ako ma, ale neviem ako docielit toho, aby som to natiahol jednym prikazom zo shellu. Ide o to, ze spustim sqlite a musim zadat prikaz .load libSqliteIcu.so 

    Ale ako to urobit jednym prikazom zo shellu? Toto by mi teraz nefungovalo, lebo musim to natiahnut. Ale ako? Nejak to tam naimplementovat.

    sqlite3 -separator \| test.db "select * from zoznam where nazov regexp '^otazka.*';" > vysledok

    vadimo avatar 5.2.2009 20:34 vadimo | skóre: 14 | Liptovský Mikuláš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sqlite3 a funkcia regexp

    Na manualovej stranke sa pise o volbe -init za ktorou nasleduje nazov suboru, v ktorom mozu byt interne prikazy pre sqlite. Nasiel som aj "prikladny" subor, ktory mn vobec nefungoval, ale osvedcilo sa to takto:

    Vytvorit subor napr. s menom commands, do neho vlozit tieto riadky:

    .separator |
    .load   libSqliteIcu.so

     

    A príkaz v shelli vyzera nasledovne:

    sqlite3 -init commands test.db "select * from zoznam where nazov regexp '^otazka.*';"

    PS: Dnes budem spokojne spat :-)
    5.2.2009 21:27 neaktivni | skóre: 24 | blog: neaktivni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sqlite3 a funkcia regexp
    teda smekam ))
    vadimo avatar 28.2.2009 06:21 vadimo | skóre: 14 | Liptovský Mikuláš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sqlite3 a funkcia regexp

    Este doplním, ze ve tom súbore s príkazmi mi nie vzdy (dve verzie OS) fungoval príkaz .quit (alebo .q). Jednoducho sa vsetko vykonalo ako malo, len nenastal exit z sqlite3.

    Tak riesim to quitom v cli riadku:

    sqlite3 -init commands test.db '.quit'

    A este pridávam uplne na zaciatok súboru s príkazmy paramater .echo ON  ,nech vidím co sa deje.

    vadimo avatar 6.2.2009 09:01 vadimo | skóre: 14 | Liptovský Mikuláš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sqlite3 a funkcia regexp

    Este som sa dostal k dalsej moznosti rozsirena Sqlite3 a tou je fulltextové vyhladávanie pomocou funkcie FTS3. Tiež mi ju bolo treba "aktivovat" pri kompilácii. Tazke ak by sme chceli REGEXP a MATCH s FTS3, treba to nakonfigurovat pri kompilácii nasledovne:

    CFLAGS="-DSQLITE_ENABLE_FTS3=1" ./configure --enable-load-extension

    Nová tabulka:
    CREATE VIRTUAL TABLE zoznam using FTS3(nazov, popis);

    Full text search: (Viac moznosti syntaxe je v README syntax)

    SELECT * FROM zoznam WHERE nazov MATCH 'otazka*';

    Ale najlepsie na tom je moznost ulozenia vysledku do noveho pola(stlpca) a  zvyraznenie vysledku pomocou HTML tagov pomocou snippet

    SELECT *,snippet(zoznam,'<strong>','</strong>') FROM zoznam WHERE nazov MATCH 'cola*';
    

    vysledok a match zvyrazneny:

    coca cola | black accid | <strong>coca</strong> cola

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.